28502
17:34 2.012024

Перечинське комунальне підприємство з нового року вводить абонплату для споживачів

Економіка 3182

Адміністрація Перечинського комунального підприємства «Комунальник» на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» опублікувала оголошення для споживачів, в якому зазначено, що з 1 січня 2024 року вводиться абонплата.

«До відома споживачів комунальних послуг!

На виконання Закону « Про житлово-комунальні послуги»

КП «Комунальник» м.Перечин повідомляє, що з 01.01.2024 року вводить абонентську плату за послуги всім споживачам. 

Плата за абонентське  обслуговування визначена Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189-VIII, відповідно до якого це – платіж, який споживач сплачує виконавцю для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійснення розподілу обсягу спожитих послуг та стягнення плати за спожиті комунальні послуги (плата одного абонента в незалежності від  кількості проживаючих).

В структурі тарифів на послуги водопостачання, водовідведення та управління побутовими відходами, які будуть діяти з 01.01.2024 року, виключено всі витрати на збут, які ввійшли до складу плати за абонентське обслуговування.

Розмір абонентської плати:

– Централізоване водопостачання – 27,91 грн з ПДВ

– Централізоване водовідведення  – 32,10 грн з ПДВ

– Послуги з управління побутовими відходами – 14,61 грн з ПДВ.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому згідно з Постановою КМУ «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р №808 зі змінами держава регулює граничний рівень, який на 01.01.2024 року становить:

Водопостачання, водовідведення – 51,53 грн. з ПДВ

Послуги з управління побутовими відходами – 24,41 грн. з ПДВ.

Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць.

На даний платіж поширюються пільги та субсидії».

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» звернулася до економіста КП «Комунальник» Зіновії Ріпіч по коментар.

– Ви абонент, маєте воду. На ваш особовий рахунок буде йти плюс платіж окремо абонентська плата 27,91 грн. Маєте стоки. Окремо буде платіж за водовідведення у сумі 32,10 грн. Третій додатковий платіж за сміття – 14,61 грн, – роз’яснює на моїй квитанції Зіновія Семенівна. – Незалежно скільки людей проживає в даній квартирі чи будинку. То є плата на один особовий рахунок.

– З чого вона складається?

– Вона складається із зарплати контролера, який збирає показники,  бухгалтера, який обробляє показники і нараховує оплату, для оплати програмного забезпечення, банківських послуг. Для матеріальних витрат. А матеріальні витрати – це папір для друку договорів, квитанцій, фарба для картриджа.

– Абонплата буде позначатися на кількості спожитих кубів води?

– Ні. Ви можете не користуватися водою місяць чи певний період, використали один куб чи десять – абонплата буде однакова – 27,91 грн. Така сума буде доти, поки у нас щось не зміниться із витратами, поки не зміниться мінімальний прожитковий мінімум. Всі розрахунки робляться за певною формулою.

Зауважу, що дана Постанова за №808 діє ще з 2019 року. Але ми не вводили абонплату у зв’язку з пандемією коронавірусу та повномасштабним вторгненням. Тепер мусимо. Протягом трьох років до Постанови були внесені зміни, доповнення. Спочатку це стосувалося тільки багатоповерхових будинків. Тепер платять всі: як власники квартир, так і власники приватних будинків, бюджетники, підприємства. Абонентська плата для всіх однакова.

– Тобто, завод буде платити за водопостачання та водовідведення 51,53 грн і я таку ж суму?

– Так. Це не є послуга, це є як збір. Сума розбита на кількість споживачів. У Перечині їх не так багато, як, до прикладу, в Ужгороді. У нашому місті кількість споживачів водовідведення менша, як водопостачання, тому і оплата вища на 4,09 грн. У нас і тариф однаковий для всіх споживачів води – як для населення, так і для юридичних осіб. Але у зв’язку з тим, що у країні воєнний стан, населення по воді і каналізації платить за тарифом, який діяв до повномасштабного вторгнення. А різницю між тим тарифом, який у мене вийшов, доплачує міська рада.

Тариф на водопостачання нараховується на підставі кількості свердловин. У нас 6 свердловин на центральному водозаборі, включаємо чотири насоси, які працюють на електриці.

 – Ще таке хочу уточнити. Абонплата вводиться з першого січня, але нам, споживачам, абонплата буде нарахована у квитанції, яку отримаємо у лютому за січень?

 – Так.

 – Дякую за роз’яснення.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах