28454
08:30 15.122023

За стандартами іноземних партнерів: для закарпатських митників провели навчальні тренінги

Економіка 2170

16 новоприйнятих закарпатських митників днями взяли участь у навчальній програмі, що проводиться для посадових осіб Держмитслужби України у рамках співпраці урядів України та США з ініціативи та під егідою Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Державного Департаменту США.

Завдяки пілотному проекту, на базі Закарпатської митниці створено спеціальні підрозділи для виявлення та мінімізації безпекових загроз на кордонах України. Програма EXBS надає технічну допомогу у розвитку та посиленні національної системи експортного контролю, недопущенні розповсюдження зброї масового ураження, звичайних видів озброєння та пов’язаних з ними товарів.

Під час тренінгу інспектори підрозділу боротьби з контрабандою та відділу аналізу ризиків Закарпатської митниці пройшли курс з виявлення незаконних переміщень товарів в автомобільних пунктах пропуску. Як зазначають експерти Програми EXBS, аналіз ризиків у польових умовах є важливим елементом загальної системи контролю.

Після навчального курсу митники мали можливість застосувати здобуті знання на практиці, зокрема, формувати навички роботи у польових умовах з виявлення ризиків потенційної незаконної діяльності. До прикладу, одне із завдань полягало у виявленні в автомобілі прихованих та заборонених товарів за лімітований час. У службовому приміщенні Закарпатської митниці учасники курсу оглядали транспортний засіб на наявність прихованих та заборонених для переміщення через митний кордон України товарів: зброю, вибухові та наркотичні речовини. До слова, більша частина тренінгу сформована саме на практичних заняттях.

Також слухачі тренінгу мали можливість проявити себе безпосередньо в роботі на одному з митних постів Закарпатської митниці, де вже без імітації проводили перевірку транспортних засобів.

Варто зазначити, що проведення подібних навчальних курсів за Програмою EXBS в умовах війни, зважаючи на підвищені ризики, значно сприяє посиленню спроможності митних органів з виявлення та недопущення незаконних переміщень товарів подвійного та військового призначення, зброї та боєприпасів.

Загалом за цією програмою з експортного контролю та безпеки кордонів Державного Департаменту США планується провести 6 подібних навчальних сесій протягом 2023-2024 років для працівників Державної митної служби України. Зокрема, з двох важливих напрямків: «Аналіз поведінки та методи спостереження» та «Виявлення незаконних переміщень товарів в автомобільних пунктах пропуску».

Про це інформує пресслужба Закарпатської митниці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах