28315
16:11 2.112023

Рада хоче обкласти податками самозайнятих. Що думають закарпатці

Економіка 11317

Днями Верховна Рада шокувала українців своїми новими пропозиціями. Двоє нардепів представили скандальний законопроект, згідно з яким пропонують залізти в кишеню кожного громадянина держави і обкласти податками навіть тих, хто підробляє.

Суть новації зводиться до того, аби всі самозайняті особи платили зі свого заробітку 6% податків. І стосується це навіть нянь, таксистів, фотографів, перукарів чи кур’єрів.

Звісно, у суспільства пропозиція «обранців» викликала неабияке обурення. Тож для чого оббирати тих, хто самотужки знайшов собі роботу, не просить у держави соціальних виплат, не стає на облік у Центрі зайнятості і не користується жодними пільгами? Яку суму розраховує держава отримати від своїх громадян у складний воєнний період? Що власне думають закарпатці про такі нововведення? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив»

Нічого нового

Правознавець із Ужгорода Максим Лемко запевняє, що нічого нового у цьому немає і пояснює чому.

«Спочатку давайте заглянемо у Податковий кодекс України. Що він нам каже? А те, що кожна самозайнята особа є платником податку, тобто фізичною особою – підприємцем. Це стосується всіх, хто здійснює незалежну професійну діяльність. Яка ж робота мається на увазі? Процитую коротко: «участь у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (підпункт 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) ». Тобто така людина має контролюватися податковими органами і сплачувати податки», – розповідає він «Карпатському об’єктиву»

Також юрист додає, що за кордоном подібні питання чітко регламентовані і ніяких заперечень у суспільства не викликають, щоправда, там люди мають не такі скромні прибутки, як у нас. Тим не менше, ми повинні звикати жити у правовому полі.

«Єдине, що наразі податок із підробітку має становити 6% доходів. Могли б принаймні встановити 1%, не більше… Сам же перелік розширено до 20 професій. Крім того, якщо сума отриманого доходу протягом календарного року перевищує 153 розміри мінімальної заробітної плати, то до таких людей уже повинна застосовуватися ставка 18% до суми перевищення», – стверджує він.

Люди закривали очі на «пустощі» обранців

Економістка з Мукачева Ольга Лемко переконана, що оподатковуючи самозайнятих осіб, держава прагне поповнити бюджет, але при цьому самі нардепи при цьому чомусь не надто прагнуть звітувати про власні надходження на банківські картки.

«Податки з самозайнятих знімалися і раніше, але для цього потрібно було реєструватися, як ФОП. Це, звісно ж, робили не всі. Зараз же навіть реєстрація не буде потрібна, бо будуть задіяні інші механізми. Насправді у нас донедавна діяв певний негласних закон: влада закривала очі на підробітки населення, а люди лояльно та поблажливо реагували на те, як по-великому «відмивають кошти» та «гребуть» можновладці. Тепер же, якщо почнуть лізти в кишеню кожного, люди мовчати більше не будуть!», – наголошує вона.

Також пані Ольга стверджує, що податками обкладуть більше 500 тисяч людей, які наразі самі собі придумали як заробити гроші, навчилися виконувати певну роботу і не випрошують подачок ні на субсидії, ні на інші потреби.

«Мова йде про пів мільйона українців! Це – дуже багато, – каже фахівчиня. – Скажімо, автори законопроекту Данило Гетманцев та Ярослав Железняк переконані, що вони запровадять спрощене оподаткування і це змусить людей платити податки зі своїх нерегулярних доходів. При цьому очікують отримати до бюджету додаткових щонайменше 10 мільярдів гривень на рік. Між іншим, це вже друга спроба «протягнути» у Раді подібний закон. Авторкою першого була Галина Третьякова. Що цікаво, приховати отримання коштів від підробітку стане складно, бо всі соціальні платформи мають намір зобов’язати автоматично надавати дані про користувачів до податкових служб. Тобто, планують зробити все для того, аби народ платив державі данину. Як на мене, це – дуже погана ідея, яка викличе велику хвилю обурення. Тим більше, що з офіційною роботою нині дуже складно, а підробіток дає населенню шанс хоч якось годувати родину та виживати в умовах війни».

Сам усе собі купив – іще й плати податок!

Денис Ковач – відеограф із Хуста. Він самозайнята людина, яка 6 років шукала роботу за університетським дипломом, а коли не знайшла, придумала собі сама спосіб заробітку.

«Я вклав величезні гроші у апаратуру. Аби заробити, три роки працював у Чехії на заробітках. Держава не дала мені роботу, хоча за фахом я вчитель, навчався на держзамовленні. Через Центр зайнятості мені пропонували виключно робітничі вакансії з мізерною зарплатнею. Питання: для чого тоді було вчитися? Для чого було потім працювати, аби придбати обладнання? Мені ніхто нічим не допоміг, а тепер ще й планують лізти до кишені!», – запевняє він.

Також хустянин обурений, чому самі депутати так вперто не хотіли показувати людям свої декларації.

«Усі пам’ятають скандал із відкриттям декларацій. Чому вони самі жирують, а іншим не дають змоги спокійно заробити родині на хліб щоденний! Нехай «слуги» платять податок зі своїх мільйонних прибутків у конвертах, власного прихованого майна. Переконаний, у такому разі надходжень до державного бюджету буде у сотні, а може навіть у тисячі разів більше! Такий соцрежим, та ще і в умовах війни є тиранічним, адже люди й так не мають ні роботи, ні прибутків. До нас приїхало багато переселенців, а не секрет, що на Закарпатті з роботою найгірша в Україні ситуація! Ми не маємо достатньо вакансій навіть для закарпатців! Рятували заробітки, але ж тепер чоловікам їхати за кордон заборонено! А при цьому заробітні плати у нашій області є найнижчими в державі! Тож про яке оподаткування підробітку може йти мова?! Це ще нам мають платити, що не клянчимо ні від кого нічого!» – запевняє чоловік.

Хочуть контролювати усі розрахунки

Надія Остолош – кондитера з Виноградова. Вона теж самозайнята особа і також категорично проти новацій із податками з підробітку.

«Я – банківський працівник, але установа, у якій працювала, закрилася, тож якось в один день опинилася просто на вулиці. Нову роботу знайти не змогла. Живу ж у маленькому містечку, – зізнається жінка. – Придумала собі заробіток сама. При цьому виклала із власної кишені чималі кошти за кулінарні курси, потім за те, аби придбати все необхідне для роботи. Ніхто нічого мені не оплачував, а гроші з мене брати хоче. Пропонують нібито спрощений облік без реєстрації ФОП. Але хіба це спрощення? Це – обдирання! Між іншим, обкласти податками хочуть навіть тих, хто надає послуги з манікюру, педикюру, нянь, перукарів, людей, які ремонтують електроприлади, усіляку апаратуру, кравчинь, жінок, які ходять прибирати у квартирах, навіть фотографів, кінологів, перекладачів. Загалом список широкий і в ньому є багато спеціальностей. А які взамін гарантії чи послуги дасть цим людям держава?»

Також пані Надія наголошує, що законопроект містить ще один важливий нюанс.

«Вони хочуть змусити різні платформи, наприклад, Kabanchik, Glovo, Uber надавати до податкової дані про користувачів. При цьому, якщо людина надає послуги не через них, то повинна використовувати РРО для усіх розрахунків – як готівкових, так і безготівкових. Тобто, фактично це повна фінансова кабала. Тому, що буде далі і як працювати, якщо закон приймуть, не знаю», – зізнається закарпатка.

Як бачимо, закарпатців дуже обурюють новації, які намагаються нав’язати суспільству депутати. Справді, у надскладних умовах воєнного часу знайти підробіток непросто і взагалі виживання у сучасних реаліях стає все більш складним квестом. Тож залишається сподіватися, що закон таки не приймуть…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах