ko.net.ua

Скільки коштує на Закарпатті зібрати дитину до школи

Літо добігає кінця і наближається 1 вересня, батьки поступово починають скуповувати синам та донькам усе необхідне для початку занять. Хтось уже придбав потрібні речі, а хтось – тільки вивчає ціни. На жаль, грошей для того, аби відправити дитя до школи, потрібно чимало. А коли у родині не одна дитина, а декілька, то взагалі… Порівняно з минулим роком канцелярія у вартості практично не зросла, а от ранці та одяг – так.

Тож скільки потрібно коштів, аби зібрати на Закарпатті до школи учня? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Канцелярія

У пані Олени з Виноградова донька – першокласниця. Даринка радіє, що нарешті стане школяркою. А от у її мами радість не така велика, бо коли побачила ціни на канцелярське приладдя, настрій геть зіпсувався.

«Я коли зайшла до магазину і почала підраховувати витрати, мало свідомість не втратила. Стільки всього потрібно і все нібито й не дуже дорого, але в підсумку виходить фантастична сума. Я у 3 тисячі гривень не вклалася. Дитина просить усе те, що дорожче, бо гарніше, більш яскраве, кольорове. Не можу ж відмовляти їй уже на цьому етапі, аби не відбити бажання вчитися. Але загалом підрахувала, що аби повністю зібрати першокласницю до школи, потрібно щонайменше 10 тисяч. Це – з ранцем, одягом, «спортивкою», вишиванкою для першого дзвоника. Уявляю, які видатки на мене чекають у перспективі!», – поділилася думками жінка з «Карпатським об’єктивом».

Справді, аби підготуватися до початку навчального року, потрібно запастися грошима і терпінням – аби не брати все на першому ж місці, а вивчити весь можливий ціновий діапазон. Для прикладу, зошити. Порівняно з минулим роком дорожчими вони не стали. Але їх потрібно не один, а декілька, купують щонайменше 10. Ціни ж сильно відрізняються – від 5 гривень за тонкі з простою обкладинкою, до 35 гривень за 48 аркушів у картонній обкладинці. У середньому за гарні тоненькі, з кумедними ілюстраціями на обкладинках потрібно віддати 18 гривень за штуку.

Пенали – це взагалі тема окремої розмови. Широке розмаїття, але досить висока вартість. Найпростіші, звісно, можна придбати за 12 гривень, але мало якій дитині такий пенал сподобається. Кращі – вартують 50-500 гривень. Деякі продаються у комплекті з рюкзаками. Але це – в основному для найменших школярів.

Набір закладок для підручників – від 10 до 30 гривень, ручки – від 7-10 гривень (їх потрібно декілька), прості олівці, яких варто мати хоча б два – 2-4 гривень за штуку, кольорові олівці – в межах 80 гривень за набір, так само комплект лінійок – від 50 гривень.

Гумки – 2,20-17 гривень, фломастери 50-200, пластилін – 40-150, акварельні фарби – 100, пензлики – 10-100 гривень за штуку, обгортки для зошитів – 20-50 гривень за 10 штук, для підручників – від 60 гривень, папка для зошитів – 70-300, альбом для малювання – 50-200, кольоровий папір – 50-100, щоденник – 70-300, чинки для підточування для олівців – 7-80, циркуль і готовальні – від 70, маркери – від 60 гривень за набір із 4 штук, папка для трудового навчання з наповненням – від 100 гривень.

Це – без додаткових зошитів для лабораторних та практичних робіт, які закуповують у школах, контурних карт, словників для іноземної мови та маси інших дрібниць, потрібних для учня.

Купуючи тільки найбільш необхідне за мінімальними цінами, лише на канцелярію потрібно витратити щонайменше 1500 грн. І це – без головного атрибуту – ранця, за який додатково доведеться викласти від 500 до 2,5 тисяч гривень. Тобто, половини мінімальної зарплати на одного школяра може не вистачити…

Одяг

А як же без одягу? Почнемо зі спеціального… Уроки фізкультури є в кожній школі, а спортивні костюми навіть дитячі – задоволення не з дешевих. Ціни, звісно, різняться, бо вартість залежить передусім від виробника, тобто бренду, якості, розміру. У середньому, за простенький костюм із серії «ширвжиток» у найдешевших магазинах області, доведеться викласти – 400-500 гривень і стільки ж – за простенькі кеди чи кросівки.

Пані Наталія продає «спортивки» на Хустському ринку. Каже, що вони справді недешеві.

«Ціна залежить від зросту дитини, якості та виробника. Купують школярам костюми в межах тисячі гривень. Вартістю багато-хто не вдоволений, але я вклала в товар чималі кошти, задарма віддавати не можу. Хтось же навпаки – не шкодує грошей, надає перевагу дорожчим речам – за 2-3 тисячі гривень. Кому не по кишені новий одяг, бере в секонд-хенді. Моя сусідка сину купила там спортивний костюм за 40 гривень. Я все розумію, ніхто зараз не розкошує, багатьом живеться скрутно», – наголошує жінка.

Але в одній «спортивці» дитина до школи ходити не буде, батькам слід подбати й про інший одяг. Якщо у навчальному закладі є форма, треба доплюсувати і її пошиття. Це обійдеться десь у 700-1000 гривень. Якщо ж дрес-коду немає, то хлопчику потрібно купити декілька пар штанів, сорочок, футболок, кофтин, дівчинці – суконь, сарафанів, світшотів та інших аксесуарів. При цьому для батьків одягати доньку завжди виходить дорожче, ніж сина. А також для зими-осені знадобляться куртки, дощовики, тепле взуття…

А ще в сучасних школах кожен учень повинен мати вишиванку. Купити її можна за 800-1000 грн. Верхній ціновий поріг, аби нікого не налякати, не вказуватимемо.

Пані Валентина торгує вишиванками у Тячеві. Запевняє, що найдешевші віддає по 300 гривень.

«Якщо сорочка машинної вишивки, із дешевої матерії, вона обійдеться недорого, – зізнається вона «Карпатському об’єктиву». – Якщо з натуральної тканини – десь 900 гривень. Якщо ручна робота, виріб може коштувати і 3-5 тисяч гривень. Сукню для дівчинки до вишиванки можна купити за 200-400 гривень, віночки – 100-300 гривень. Переважно мами купують донькам обручі з синьо-жовтими квітами за 200 гривень».

Однак не всі матусі одразу ж біжать до етно-крамниць. Дехто знаходить для себе більш дешеві і оптимальні варіанти одягнути дитину – перекуповує народне вбрання у тих дітей, які з нього вже виросли. Вживану вишиванку можна придбати навіть за 100 гривень.

Можна також замовити сорочку в Інтернеті. Вибір насправді широкий і ціновий діапазон – також. Утім середня вартість вишиванок у Інтернет-магазинах – 700 гривень. До того ж, виріб дитина не може приміряти, ніхто наперед не знатиме про якість та чи буде до лиця школяру сорочка.

Загалом видатки на одяг у батьків ще більші, ніж на канцелярію. Не всім вдається вкластися навіть у 5-6 тисяч.

Але це все ще – квіточки, якщо дитина навчається у початковій школі. А от на кого доведеться викластися по-максимуму, так це – випускники! І мова не лише про облаштування силами батьків у школах фотозон, збір коштів на фотографів, альбоми та багато інших дрібниць, але й про якість знань учня! Витрати на старшокласників автоматично збільшуються у рази, бо їм потрібно готуватися до вступу у ВУЗи, а отже складати ЗНО чи НМТ. А це потребує серйозних вкладень. Мова йде про оплату додаткових занять із вчителями-предметниками. Репетиторів потрібно шукати мінімум із трьох дисциплін. Але тут уже рахувати видатки не будемо, бо й ціни різні, і рівень знань у школярів також. Тож кому за яку ціну вдасться домовитися, залежить не від одного чинника.

Загалом вчити дітей зараз недешево. Але що робити, знання їм необхідні і виряджати до школи матусям синів та доньок доведеться вже дуже скоро.

Марина АЛДОН