27999
08:30 4.082023

Скільки коштує на Закарпатті зібрати дитину до школи

Економіка 6733

Літо добігає кінця і наближається 1 вересня, батьки поступово починають скуповувати синам та донькам усе необхідне для початку занять. Хтось уже придбав потрібні речі, а хтось – тільки вивчає ціни. На жаль, грошей для того, аби відправити дитя до школи, потрібно чимало. А коли у родині не одна дитина, а декілька, то взагалі… Порівняно з минулим роком канцелярія у вартості практично не зросла, а от ранці та одяг – так.

Тож скільки потрібно коштів, аби зібрати на Закарпатті до школи учня? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Канцелярія

У пані Олени з Виноградова донька – першокласниця. Даринка радіє, що нарешті стане школяркою. А от у її мами радість не така велика, бо коли побачила ціни на канцелярське приладдя, настрій геть зіпсувався.

«Я коли зайшла до магазину і почала підраховувати витрати, мало свідомість не втратила. Стільки всього потрібно і все нібито й не дуже дорого, але в підсумку виходить фантастична сума. Я у 3 тисячі гривень не вклалася. Дитина просить усе те, що дорожче, бо гарніше, більш яскраве, кольорове. Не можу ж відмовляти їй уже на цьому етапі, аби не відбити бажання вчитися. Але загалом підрахувала, що аби повністю зібрати першокласницю до школи, потрібно щонайменше 10 тисяч. Це – з ранцем, одягом, «спортивкою», вишиванкою для першого дзвоника. Уявляю, які видатки на мене чекають у перспективі!», – поділилася думками жінка з «Карпатським об’єктивом».

Справді, аби підготуватися до початку навчального року, потрібно запастися грошима і терпінням – аби не брати все на першому ж місці, а вивчити весь можливий ціновий діапазон. Для прикладу, зошити. Порівняно з минулим роком дорожчими вони не стали. Але їх потрібно не один, а декілька, купують щонайменше 10. Ціни ж сильно відрізняються – від 5 гривень за тонкі з простою обкладинкою, до 35 гривень за 48 аркушів у картонній обкладинці. У середньому за гарні тоненькі, з кумедними ілюстраціями на обкладинках потрібно віддати 18 гривень за штуку.

Пенали – це взагалі тема окремої розмови. Широке розмаїття, але досить висока вартість. Найпростіші, звісно, можна придбати за 12 гривень, але мало якій дитині такий пенал сподобається. Кращі – вартують 50-500 гривень. Деякі продаються у комплекті з рюкзаками. Але це – в основному для найменших школярів.

Набір закладок для підручників – від 10 до 30 гривень, ручки – від 7-10 гривень (їх потрібно декілька), прості олівці, яких варто мати хоча б два – 2-4 гривень за штуку, кольорові олівці – в межах 80 гривень за набір, так само комплект лінійок – від 50 гривень.

Гумки – 2,20-17 гривень, фломастери 50-200, пластилін – 40-150, акварельні фарби – 100, пензлики – 10-100 гривень за штуку, обгортки для зошитів – 20-50 гривень за 10 штук, для підручників – від 60 гривень, папка для зошитів – 70-300, альбом для малювання – 50-200, кольоровий папір – 50-100, щоденник – 70-300, чинки для підточування для олівців – 7-80, циркуль і готовальні – від 70, маркери – від 60 гривень за набір із 4 штук, папка для трудового навчання з наповненням – від 100 гривень.

Це – без додаткових зошитів для лабораторних та практичних робіт, які закуповують у школах, контурних карт, словників для іноземної мови та маси інших дрібниць, потрібних для учня.

Купуючи тільки найбільш необхідне за мінімальними цінами, лише на канцелярію потрібно витратити щонайменше 1500 грн. І це – без головного атрибуту – ранця, за який додатково доведеться викласти від 500 до 2,5 тисяч гривень. Тобто, половини мінімальної зарплати на одного школяра може не вистачити…

Одяг

А як же без одягу? Почнемо зі спеціального… Уроки фізкультури є в кожній школі, а спортивні костюми навіть дитячі – задоволення не з дешевих. Ціни, звісно, різняться, бо вартість залежить передусім від виробника, тобто бренду, якості, розміру. У середньому, за простенький костюм із серії «ширвжиток» у найдешевших магазинах області, доведеться викласти – 400-500 гривень і стільки ж – за простенькі кеди чи кросівки.

Пані Наталія продає «спортивки» на Хустському ринку. Каже, що вони справді недешеві.

«Ціна залежить від зросту дитини, якості та виробника. Купують школярам костюми в межах тисячі гривень. Вартістю багато-хто не вдоволений, але я вклала в товар чималі кошти, задарма віддавати не можу. Хтось же навпаки – не шкодує грошей, надає перевагу дорожчим речам – за 2-3 тисячі гривень. Кому не по кишені новий одяг, бере в секонд-хенді. Моя сусідка сину купила там спортивний костюм за 40 гривень. Я все розумію, ніхто зараз не розкошує, багатьом живеться скрутно», – наголошує жінка.

Але в одній «спортивці» дитина до школи ходити не буде, батькам слід подбати й про інший одяг. Якщо у навчальному закладі є форма, треба доплюсувати і її пошиття. Це обійдеться десь у 700-1000 гривень. Якщо ж дрес-коду немає, то хлопчику потрібно купити декілька пар штанів, сорочок, футболок, кофтин, дівчинці – суконь, сарафанів, світшотів та інших аксесуарів. При цьому для батьків одягати доньку завжди виходить дорожче, ніж сина. А також для зими-осені знадобляться куртки, дощовики, тепле взуття…

А ще в сучасних школах кожен учень повинен мати вишиванку. Купити її можна за 800-1000 грн. Верхній ціновий поріг, аби нікого не налякати, не вказуватимемо.

Пані Валентина торгує вишиванками у Тячеві. Запевняє, що найдешевші віддає по 300 гривень.

«Якщо сорочка машинної вишивки, із дешевої матерії, вона обійдеться недорого, – зізнається вона «Карпатському об’єктиву». – Якщо з натуральної тканини – десь 900 гривень. Якщо ручна робота, виріб може коштувати і 3-5 тисяч гривень. Сукню для дівчинки до вишиванки можна купити за 200-400 гривень, віночки – 100-300 гривень. Переважно мами купують донькам обручі з синьо-жовтими квітами за 200 гривень».

Однак не всі матусі одразу ж біжать до етно-крамниць. Дехто знаходить для себе більш дешеві і оптимальні варіанти одягнути дитину – перекуповує народне вбрання у тих дітей, які з нього вже виросли. Вживану вишиванку можна придбати навіть за 100 гривень.

Можна також замовити сорочку в Інтернеті. Вибір насправді широкий і ціновий діапазон – також. Утім середня вартість вишиванок у Інтернет-магазинах – 700 гривень. До того ж, виріб дитина не може приміряти, ніхто наперед не знатиме про якість та чи буде до лиця школяру сорочка.

Загалом видатки на одяг у батьків ще більші, ніж на канцелярію. Не всім вдається вкластися навіть у 5-6 тисяч.

Але це все ще – квіточки, якщо дитина навчається у початковій школі. А от на кого доведеться викластися по-максимуму, так це – випускники! І мова не лише про облаштування силами батьків у школах фотозон, збір коштів на фотографів, альбоми та багато інших дрібниць, але й про якість знань учня! Витрати на старшокласників автоматично збільшуються у рази, бо їм потрібно готуватися до вступу у ВУЗи, а отже складати ЗНО чи НМТ. А це потребує серйозних вкладень. Мова йде про оплату додаткових занять із вчителями-предметниками. Репетиторів потрібно шукати мінімум із трьох дисциплін. Але тут уже рахувати видатки не будемо, бо й ціни різні, і рівень знань у школярів також. Тож кому за яку ціну вдасться домовитися, залежить не від одного чинника.

Загалом вчити дітей зараз недешево. Але що робити, знання їм необхідні і виряджати до школи матусям синів та доньок доведеться вже дуже скоро.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах