27902
09:42 13.072023

Ціни на електрику для бізнесу відпустили у вільне плавання. Що кажуть закарпатські підприємці

Економіка 2109

Із 30 червня цього року КРЕКП відпустив ціни на електрику для бізнесу у вільне плавання. Ця звістка шокувала насправді багатьох, адже вартість електроенергії для представників бізнесу може зрости до рівня цін на світло у сусідніх країнах Європи, або ж навіть перевершити їх.

Що про думають про нововведення закарпатські підприємці? Якщо коротко – планують шукати альтернативні джерела енергоресурсів та підвищувати ціни на власну продукцію. А більше детально – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Люди у шоці

На жаль, вищі тарифи для бізнесу означають більші ціни для покупця. А до цього не готові ні підприємці, ні покупці, адже в державі війна, а джерело високих прибутків мають хіба що одиниці.

Згідно з даними «Оператора ринку», ціни на електрику для бізнесу в Україні станом на 1 червня майже ідентичні тим, що є у сусідніх країнах. Наприклад, середня вартість електроенергії в Угорщині складає 76,19€/МВт·год, у Румунії – 76,43 €/МВт·год, у Словаччині – 76,32 €/МВт·год, а в Україні – 74,70 €/МВт·год. Тобто, вартість світла наразі вже майже зрівнялася з цінами в ЄС.

Тим часом КРЕКП не коментує своє рішення, а підприємці від нього просто в перебувають у ступорі.

«Електрика у процесі випікання хліба займає близько 10 відсотків видатків. Крім того, подорожчання пального також вдарить по логістиці, адже як борошно, так і готову продукцію потрібно доставляти. Як у такому разі не підняти ціну? Споживач буде нарікати на виробника, а виробник, у свою чергу, не має іншого виходу, ніж підняти вартість своїх товарів, – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» власник однієї з закарпатських пекарень Томаш Молнар. – А мені ж іще й зарплату працівникам платити потрібно, і податки, і маю ряд інших видатків. Думаю, ціни будуть зростати у всіх… Те ж борошно доведеться купувати дорожче, бо зерно змолоти треба. Для цього ж також потрібна електрика».

Наразі чоловік думає про печі на дровах, аби здешевити процес випікання хлібобулочних виробів, однак, наголошує, що й вони зараз не надто дешеві.

«Я спліскуюся з колегами, також власниками бізнесів. Фактично всі у шоці! Ніхто не чекав такого. Ледве припинилися відключення. Ледве більш-менш нормально запустили роботу… І от тобі… на! Вдарили по бізнесу цінами на світло!», – не може заспокоїтись чоловік.

За його словами, користуватися генераторами також не вигідно, бо вони працюють не на повітрі.

«Генератор «жере» пальне, а воно також дорожчає і буде дорожчати. Так що практично альтернатив не так уже й багато. Доведеться виживати. Але чіткої картини поки що не маю. «Бити» людей цінами також не хочеться, бо розумію їхні труднощі, але іншого виходу, ніж підняття вартості продукції наразі не бачу», – запевняє Томаш Молнар.

Чи врятують сонячні панелі

Тим не менше, не всі впадають у відчай і дехто впевнено прагне продовжувати працювати та в той же час шукає оптимальний вихід із ситуації.

«У мене є колектив. Це – люди, у яких є сім’ї, малі діти і більше ніякого джерела прибутку. Я несу за них відповідальність і зобов’язаний думати про завтрашній день. Що б не було, закриватися не маємо морального права! Я мушу зберегти заробітні плати, мушу давати споживачу продукт, мушу шукати варіанти, як зберегти виробничий процес, – каже «Карпатському об’єктиву» інший підприємець Іван Удут, який займається збутом продуктів харчування.

На його думку, ціни на світло зростатимуть і далі, тож від постачальників енергоресурсів найкраще бути незалежним.

«Я планую закупити сонячні панелі. Це – зелений вид енергії, не шкідливий для довкілля. Крім того, я вкладу у покупку серйозну суму один раз і потім буду собі вільним, споживатиму світла стільки, скільки захочу, не буду відчувати обмежень навіть якщо повернуться колись графіки відключень. Наразі шукаю компанію, яка займається панелями, поки розглядаю декілька пропозицій. Проте вибір уже зробив на користь альтернативної електрики. Звісно, для старту потрібні великі вкладення, тому розумію, що не кожен легко зможе махнути рукою на всякі там енергетичні компанії і покрити дах сонячними панелями. Але в перспективі, знаю, що все окупиться», – запевняє чоловік.

Ще один підприємець, власник кафе, також планує шукати альтернативні види електрики, але впевнений, що все одно по споживачах вдарить подорожчання світла для бізнесу.

«Я задумуюся над сонячними панелями, до речі, вже другий рік поспіль. Проте тарифи на енергоносії автоматично призведуть до подорожчання ряду продуктів. Навіть у аграрній сфері зміни відучуються! Адже багато городини, овочів та фруктів наші краяни вирощують у парниках, які потрібно обігрівати. Крім того, без світла не можна навіть хліб спекти. Фактично виходить замкнене коло, коли одні зміни тягнуть за собою автоматично інші», – запевняє Роман Горбан.

Крім того, як стверджує закарпатець, потрібно врахувати й роботу холодильників, морозильних камер як у виробників, так і у магазинах та в закладах харчування.

«Подорожчання світла у сучасному світі – це серйозне явище. Адже ми вмикаємо не лише одну лампочку, щоб освітлити кімнату, залу чи кабінет. У нас працюють комп’ютери, холодильники, мікрохвильові, кавоварки, пилососи та маса іншої побутової техніки. І я говорю не про дім, а про офісну роботу. Тобто споживання енергоресурсів насправді йде велике і це не може не торкнутися покупців та клієнтів. Тягнутися до Європи потрібно, але не цінами на світло, бо прибутки у наших краян порівняно з європейцями просто мізерні!», – зізнався він.

А що думають закарпатські покупці

Багато хто набагато трагічніше сприйняв звістку про підняття тарифів для населення. Далеко не всі одразу збагнули, що вища вартість світла для бізнесу, для них самих означає вищі ціни на продукцію.

«Бізнес має з чого платити, там крутяться гроші, – розмірковує Тетяна Левдар із Ужгорода. – Це ж – не моя мізерна пенсія, з якої збираю докупи копійки, аби ліки придбати».

Проте медикаменти також не приготувати без світла… як і не продати… тож жінка нарешті замислюється.

«Якщо ціни підуть угору, не знаю, як будемо викручуватися. І так грошей не вистачає», – зізнається вона.

А хустянка Марія Волощук запевняє, що якось все одно буде, адже наші люди вже через усяке «проходили».

«А що робити. Виходу немає, як змиритися. Закінчиться війна, усе налагодиться, – наголошує пенсіонерка. – Хліб, якщо буде дуже дорогим, пектиму сама, продукти якісь виростила на городі, якісь доведеться придбати, але на все одразу ціни не піднімуться й так. Рано чи пізно все мусить стабілізуватися!».

Мукачівка Наталія Поп впевнена, що тарифи необґрунтовані, але в той же час вірить, що якщо подорожчає світло, його, ймовірно, хоч вимикати не будуть.

«Звісно, це лише мої припущення, – коментує жінка. – Але якщо вартість електроенергії для бізнесу зрівняється з європейськими цінами, ми зможемо перезимувати без відключень, адже зможемо закуповувати за потреби електрику в сусідів. Загалом будь-які підняття тарифів – це погано, бо тягне за собою подорожчання товарів і послуг, але якщо вже так сталося, політики мають шукати мудре рішення, аби не загнати країну у бідність і в ще більше безробіття».

Як бачимо, новині про нову вартість світла для бізнесу не порадів абсолютно ніхто. Хоча одні її сприйняли з більшим оптимізмом, інші – з меншим. Як би там не було, а відучується нова ціна більше взимку, коли стане холодніше і коли споживатиметься більше енергоресурсів. І головне тут – аби для населення цінники на продукти не сягнули захмарний висот.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах