27728
14:31 26.052023

Яка ціна черешень на Закарпатті і чому на наші фрукти чекають у Києві

Економіка 25900

На ринках Закарпаття з’явилися перші ранні черешні. Ціни, порівняно з іншими містами України, досить приємно дивують. Черешня переважно з Берегівщини та Хустщини (колишні Іршавський та Виноградівський райони).

У той же час вартість полуниці суттєво знизилась у вартості протягом останніх двох тижнів. Привозять її на ринки краю із тих же регіонів, бо вони найтепліші. Наприклад, в Ужгороді кілограм ягід уже можна придбати за 50-60 гривень, а в Хусті – за 30-40. Продавці кажуть, що ціни вже навряд чи стануть нижчими.

У той же час у інших куточках держави вартість соковитих солодких вітамінів насправді шокує і там сподіваються, що поповнюватимуть запас вітчизняної продукції саме закарпатськими ягодами та фруктами.

Тож за скільки можна купити кілограм черешень у різних куточках Закарпаття і які ціни на ці смаколики у Києві та Одесі?

Закарпатські фрукти та ягоди чекають у Києві

Почнемо зі столиці. Нещодавно українські ЗМІ облетіла новина про рекордну вартість черешень у Києві. Там за кілограм фруктів просять 1200 гривень. Найдешевше можна купити на ринках за 850. У той же час продавці нарікають, що покупці не квапляться ласувати такою дорогою продукцією і побоюються, що взагалі не зможуть її реалізувати.

У одному з найбільш теплих регіонів України – Одесі ціна на черешні також виявилася захмарною. У місті-перлині на березі Чорного моря кілограм цих фруктів коштує на ринках 800 гривень. І це – при тому, що, наприклад, у столиці продають найбільше саме одеських черешень.

Утім за словами відомого вітчизняного економіста Олега Пендзина, вся держава найбільше сподівається в цьому році на закарпатську продукцію і додає, що полуницю з сонячного гірського краю вже можна купити у всій Україні.

«Поки що в нас найбільше імпортних черешень. Везуть їх найчастіше з Польщі. Є ще з Азербайджану. Є іспанська. Якщо мова йде про українську, то зараз найбільший акцент ставиться у поставках полуниці та черешень із Закарпаття, теплого регіону, де ягоди та фрукти вже дозріли. Трохи ще продукції на ринках України буде з південних регіонів. Наприклад, із Миколаївки Запорізької області, Миколаївщини та з Одещини, але це – зовсім небагато, – розповів він «Карпатському об’єктиву». – Треба розуміти, що Мелітополь під окупацією і основні акценти ставляться власне на Закарпаття».

Ця новина, звісно, тішить, бо наші фермери отримають унікальну можливість заявити про свою екологічно чисту і смачну продукцію на теренах усієї держави, утім самі вони нарікають, що врожаї не такі багаті, як хотілося б через холодну весну та не надто сонячну погоду.

Яка ситуація з черешнями у області?

У супермаркетах нашої області привозні черешні продають по 600 гривень. Черги за ними, звісно ж, не вишиковуються… тим більше, що на ринках фрукти і дешевші, і місцеві.

Йолана Міллер із Берегова часто їздить збувати продукти до Ужгорода. Жінка каже, що виростити черешні – справа не з легких, тож покупці повинні розуміти, що плоди жодному виробнику із неба не падуть.

«У цьому році лише за обрізку дерев я заплатила 2 тисячі гривень. Раніше цим займався чоловік, але, на жаль, у лютому його не стало. Довелося наймати людину, яка знається на цьому. Крім того, навесні вдарив мороз, замерли дві абрикоси, частково осипався цвіт із ранніх сортів черешень. Аби обробити дерева від шкідників також треба витратити гривень 500-1000. А ще – добрива! Це – чималі видатки. Крім того, вродили черешні не рясно. Можливо, пізніх буде більше. За кілограм прошу 200 гривень. Якщо хтось бере більше – можу віддати по 150. Але багато хто купує по 200-300 грам, чисто для дітей», – наголосила вона.

Загалом по 150 гривень в Ужгороді черешні можна купити і в інших продавців. Більшість із них – саме з Берегівщини. На П’яному базарі одна жіночка з Ужгорода днями продавала черешні взагалі по 50 гривень за кілограм.

«Назбирала в селі, там у мене сад. Самій стільки не треба. А я – пенсіонерка. Діти, онуки за кордоном… Гроші ж зайвими не бувають. Прошу недорого, бо розумію, що зараз ніхто не розкошує, а мамам хочеться придбати дітям свіжі вітаміни. Дуже сумно, коли це – не по кишені! – запевнила вона і додала: – Звісно, аби зібрати урожай, треба й потрудитися, але поки є сили, я працюю! От, біля мене хлопчик по 100 гривень продавав… і нічого… все скупили. Я, сподіваюся, свої черешеньки теж продам»

У Хусті на ринку черешень небагато, але знайти можна. Більшість продавців просять за кілограм переважно 50-60 гривень.

«Ніхто не рахує, скільки треба повозитися з садом, аби виростити врожай. На жаль, погода весною нас не дуже милувала. Через це і ягоди, і фрукти дозрівають трохи пізніше, ніж у попередні роки та не настільки солодкі, як хотілося б покупцям. Але це – не наша провина. Мали ми м’яку зиму, тож природа компенсувала це холодною весною. Перша черешня в мене невелика, пізніше була і рожева, і більша за розміром», – каже «Карпатському об’єктиву» жінка, яка представляється Ерікою і каже, що вона з Копані.

Інша продавчиня також нахвалює свій крам. Має у продажу і полуницю, і черешні.

«У мене все екологічно чисте, не поливане. Та якщо хтось уже дуже боїться, раджу замочити ягоди чи фрукти на хвилин 10-15 у підсолену воду. Це виводить усі нітрати та хімію. Ціни на полуницю у мене різні – від 35 до 65 гривень, усе залежить від сорту. Черешні – по 50-60 гривень. Поки що дозріли тільки ранні», – наголошує вона.

Дехто продає фрукти літровими банками, а хтось – у 200-грамових стаканчиках. Літр на хустському ринку можна придбати за 40-45 гривень, а стаканчик – навіть за 20-25.

«Дитина хоче чогось смачненького. Не можу відмовити, – ділиться думками молода мама Ірина Кадар. – Вигідніше купувати, звісно ж, полуницю, але донька просить черешні. Купила їй і того, й іншого. Хоч продавці запевняють, що продукція в них не поливана, для профілактики я тримаю будь-які овочі, ягоди чи фрукти протягом хоча б 10 хвилини у воді, в яку додаю кілька крапель гранатового соку та щіпку лимонної кислоти. Після цього спокійно все можу давати їсти дитині!».

Валентина Комар – пенсіонерка, але й вона вирішила скуштувати свіжих закарпатських смаколиків.

«Купила собі стаканчик черешень. У мене є сад, але там ще нічого не дозріло, а так потягнуло на вітаміни! Через тиждень-два свої і черешеньки будуть, а поки що підтримую місцевих аграріїв. Брала від старенької жіночки з Іршавщини. Вона мені ще й скидку зробила, віддала за 15 гривень. І мені, і їй приємно!», – запевнила хустянка.

Звісно, ранні черешні ще недостатньо солодкі, але все одно смачні. І тішить, що в нашому краї їхня вартість не є такою захмарною, як у інших куточках України. У той же час сталої ціни на фрукти немає і вартість навіть у межах одного міста може досить сильно різнитися і коливатися на чималі суми. Утім невдовзі черешні дешевшатимуть та дозріватимуть інші сорти смачних фруктів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах