27443
17:02 16.032023

Молочні ріки не потечуть: на Закарпатті зросла вартість молочки

Економіка 6105

Весняне потепління прийшло разом із підняттям цін на Закарпатті. Наразі зросла вартість багатьох продуктів, але чи не найбільше краяни відчули на власних гаманцях суттєве подорожчання молочки. Невже це пов’язано з наближенням Великодня, адже перед цим святом традиційно на Закарпатті практикуються «передсвяткові знижки» у переносному значенні слова. Або причина в іншому? Тим більше, що зараз піст і яйця, м’ясо та молоко вживають далеко не всі закарпатці…

Тож чому зросла вартість популярних у раціоні наших земляків продуктів? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Що подорожчало в цьому році найбільше?

Слід зазначити, що вже кілька тижнів поспіль на ринках області краяни побачили нові цінники. І це – не примха продавців.

Спочатку спробуємо детально розібратися, яка продукція зросла у вартості найбільше.

Як повідомили «Карпатському об’єктиву» у Головному управлінні статистики в Закарпатській області, ще на початку року, ціни на продукти у нашому краї стали вищими приблизно на 2 відсотки. Це передусім стосується не лише харчової продукції, але й алкогольних та безалкогольних напоїв. У той же час маємо й приємні новини. Наприклад, одяг подешевшав на 6,3%, взуття – на 4,5%. Та мова не про це…

Скажімо, неприємно вразили наших краян цінники на хліб, які стали вищими на 2,5%, м’ясо та м’ясопродукти, що зросли у вартості на 1,7%, рибу, яка подорожчала на 1,8%.

Крім того, як запевняють в ГУ статистики в Закарпатській області, масло подорожчало на 1,4%, фрукти на 0,7%, овочі на 5,4%, цукор на 5%.

А що кажуть люди?

Хустянка Оксана Маслей запевняє, що протягом останніх двох-трьох тижнів ціни на ринку стрімко зросли як на сільськогосподарську продукцію, так і на м’ясну.

«Вартість багатьох продуктів прямо шокувала. Виходжу на покупки, запаковуюся і на тисячу гривень приношу додому маленьку сумочку з товарами на декілька днів… Зокрема, м’ясо подорожчало на гривень 20 за кілограм, ковбаси – на 25-30 гривень. Для прикладу, куряче філе ще кілька тижнів тому продавали по 125-128 грн, зараз за кілограм доводиться викласти 135-140 грн. А от вартість яєць порадувала. Якщо ще кілька місяців тому вони були дійсно «золотими» і коштували по 17 грн за штуку, то тепер – 5-7 грн, а по 8 грн – домашні, – зізнається вона «Карпатському об’єктиву». – Борошно стало дорожчим на 10 гривень і тепер коштує в межах 150 грн за кг. Овочі протягом останніх 2-3 тижнів подорожчали також досить суттєво. Наприклад, морква із 20 грн зросла в ціні до 32-33 грн, цибуля із 28-30 до 40-45, капуста із 10 до 15-20 грн. Та найбільше дивує вартість молочної продукції. Ціни на неї дуже інтенсивно підвищуються. Якщо нещодавно за 1,5 літра молока я платила 30 грн, то зараз – 40, домашній сир (творог) замість 50 грн за грудку зараз коштує 70 грн, сметана була по 90 грн, а тепер – 120 грн за літр».

А що думають виробники

Останнім часом корів у селах нашого краю стало значно менше, тож відповідно – і молока також. Утім рогатої худоби наші краяни позбулися ще в попередні роки, а не протягом тижня-двох-трьох. Бо ж лише за оцінками статистів, за останній місяць вартість молочної продукції зросла у вартості на 1,4%. Що стало причиною?

Слід зазначити, що подорожчання молочки на початок року прогнозували фахівці ще наприкінці 2022 р. Про це неодноразово заявляла директорка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

За її словами, в Україні загалом наразі є проблема з забезпеченням кормами великої рогатої худоби, ветеринарною підтримкою, а саме – препаратами, також маємо досить істотні збитки поголів’я, труднощі з логістикою. Однак це стосується більше тих регіонів, поблизу яких тривають бойові дії. Закарпаття, дякувати Богу, далеко і в нас спокійно. Корови на зиму харчами більш-менш забезпечені, мають де пастися від весни до пізньої осені, зима була помірно теплою, препарати завозяться у наш край переважно із сусідніх держав.

Але Ганна Лавренюк запевняє, що зростання вартості сировини на 10-15% та підвищення тарифів на електроенергію торкнулося практично кожного регіону держави, тому подорожчання молочної продукції є логічним наслідком підняття цін, хоча б на ті ж магазинні сири, на території всієї України.

Але продавці молока нарікають зовсім на інші причини.

«Зараз коровам ще немає де пастися, трава ще не виросла. А минулорічні запаси сіна вже майже закінчуються, готові корми подорожчали. Утримання худоби стає геть невигідним, – каже «Карпатському об’єктиву» Ольга Терпай із Рокосова, що на Хустщині. – Крім того, ціни на ліки, вітаміни для тварин також зросли. Багато хто продає худобу, здає на м’ясо, бо не хоче займатися травинництвом».

А в Асоціації виробників молока тим часом наголошують, що найближчим часом вартість молочної продукції може ще більше зрости, хоча поки що єдиним стримуючим фактором є низька купівельна спроможність покупців. Про те це поки що… Передбачається, що молоко та продукти з нього протягом цього року ще можуть піднятись у ціні на відсотків 20-25, тобто фактично – утричі.

Покупці відмовляються від молока

Тим часом тих, хто утримує вдома худобу, хвилює, що клієнти, яким вони збували продукцію, починають від неї усе частіше відмовлятися, шукати заміну домашньому молоку, переходячи на пакетне магазинне.

«Я втрачаю клієнтів, – зізнається Олена Куриця з Нижнього Бистрого. – Раніше брали в мене молоко, сир та сметану кілька сусідів. Зараз – більшість або відмовилися взагалі, або купують рідше. Возити на ринок до Хуста досить затратно, але іншого варіанту не маю. Корову продати не можу, бо вона – наша годувальниця. Маю онуків, яким потрібне свіже молоко, та й свиням десь до помий підливаю, аби швидше росли та набирали вагу, і дід мій дуже любить сметанку. Але бачу, що чим далі, тим дорожчою худоба стає в утриманні і розумію тих, хто краще купить десь собі готову продукцію, ніж годуватиме вдома корову. Бо це ж – клопіт! Їй же і сіна потрібно заготувати, і косити, і ціле літо практично в полі проводити, і випасати, і прибирати за нею, і годувати, і доїти. Роботи дуже багато, а прибутки – незначні».

Такої ж думки і Марія Пригара із Нижнього Селища.

«Я в Хусті маю постійних клієнтів, яким двічі на тиждень привозила продукцію прямо додому. Зараз більшість бере всього раз на тиждень. Залишається багато молока, доводиться продавати дешевше, стояти з ним годинами на ринку. Але й людей я теж розумію, бо гроші з неба нікому не падуть, зараз важко всім», – стверджує жінка.

А Юлія Кадар із Хуста взагалі перестала вживати молоко, сметану ж купує лише двічі на місяць.

«По-перше, я пенсіонерка і не розкошую. Розумію виробників, бо їм також потрібно з чогось жити, але мені надто дорого обходиться їхня продукція. По-друге, я не є великою любителькою молока, додавала його лише в їжу, скажімо, в млинці. Зараз роблю їх на воді. Сметану купую магазинну, бо використовую не щодня, вона довше не псується. Одним словом, якщо можу обійтися без чогось, відмовляюся. Малих дітей не маю, тому молочна продукція для мене не є першою необхідністю. Проблема в тому, що крім молока, подорожчало ще й багато інших товарів і без них свій раціон я не вважаю повноцінним. Маю на увазі хліб, м’ясо, рибу та овочі», – зізнається жінка.

Як би там не було, а більшість наших краян подорожчання молочки відчули на собі і далеко від цін не у захваті. І їх таки можна зрозуміти, як і, до речі, тих же виробників! Але все ж закарпатці сподіваються, що невдовзі зазеленіють поля і вартість молока стане усе ж нижчою, а вся молочна продукція більш доступною.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах