27357
17:45 23.022023

Скільки коштує поховати людину в Берегові?

Економіка 10474

Якщо порахувати всі ритуальні та інші послуги, вимальовується досить солідна сума.

Коли особа померла в лікарні, в морг її відвозять санітари. Безкоштовно. Коли ж треба доставити померлого з дому, це вже вартує певну суму. Як правило, покійного одягають у нове вбрання – це теж не малі витрати. Плюс треба заплатити працівникам моргу, що помиють і одягнуть покійного, за потреби нанесуть грим.

Далі слід придбати труну. Вартість її коливається від 4 тисяч гривень і більше. У труну кладеться спеціальне покривало, котре теж вартує кілька тисяч. Окремо маємо заплатити за надмогильний хрест – від 900 до 4 тисяч. Копання могили і траспортування труни на спеціальному автокатафалку – 7 300.

Не забудьмо про вінки і квіти, вартість яких коливається від 350 (найдешевший вінок) до понад тисячі гривень. Живі троянди, скажімо, коштують 120 гривень штука.

Священику, який проводжає покійного в останню путь, теж необхідно віддячитися чи віддати гроші на церкву. Перед похованням проводиться ще й поминальна панахида – дякам слід дати 1 500 гривень плюс принести фруктову й газовану водичку, бутерброди тощо. Правда, слід відмітити, що спиртного при цьому не вживають. Їх споживають під час поминок, які останнім часом проводять не вдома, а десь у кав’ярні чи ресторані. В залежності від кількості присутніх, то, приміром на 20 осіб це обійдеться в середньому 10-15 тисяч.

А тепер підрахуйте й отримаєте остаточну суму.

Однак, слід зазначити, що на поховання пенсіонерів Пенсійний фонд виділяє дві повноцінні пенсії, а тим, хто ще не досяг пенсійного віку, матеріально допомагає міська рада.

Чимало часу займає і отримання різних довідок, без яких покійного не поховають. Потрібне медицинське підтвердження причини смерті, із РАГСу – свідоцтво про смерть, Пенсійному фонду чомусь довідку з банку, що у вас є відкритий рахунок, і таке інше.

«Місця для поховання на двох кладовищах Берегова вже закінчуються,- каже Карпатському об’єктиву директор міської ритуальної служби Валентин Медве. – Ми вже звернулися до міської ради, щоб підщукали й виділили відповідну ділянку під новий цвинтар. Сподіваємося, що до нашого клопотання поставляться з розумінням».

Таким чином, аби провести близьку людину в останню дорогу, треба мати не лише певні заощадження, а й витримку та залізні нерви. Окремі літні люди заздалегідь відкладають гроші собі на поховання або регулярно вносять кошти в церковну касу, щоб їх провели у Вічність безкоштовно.

Задумаймося над цим…

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах