27190
16:30 22.012023

Новий рік – нові правила: які зміни чекають на нас у 2023-му

Економіка 14193

Традиційно з початком року набувають чинності нові закони, змінюються тарифи та запроваджуються нові правила. «Карпатський об’єктив» зібрав головні зміни, які чекають на українців.

Прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, пенсії

Новий державний бюджет з 1 січня встановлює розміри мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму, від яких залежать зарплата бюджетників, розміри пільг, соціальних допомог, податків, штрафів тощо.

Проте в новому році вони залишаться такими ж, як і в грудні: мінімальна зарплата – 6700 грн, мінімальна пенсія за віком – 2093 грн, прожитковий мінімум – 2589 грн.

Це не перший бюджет, у якому ці показники однакові в грудні й січні. Така сама ситуація була і до війни. Проте якщо в попередні роки впродовж 12 місяців ці мінімальні стандарти зростали, то у 2023-му через обмеженість державного бюджету розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму не зміняться.

Лише в березні планується індексація пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5,4%.

Водночас з 1 січня дещо зміняться правила виходу на пенсію. Як відомо, право на призначення пенсії за віком визначається залежно від страхового стажу і становить 60, 63 та 65 років.

Якщо у 2022-му право вийти на пенсію в 60 років мали українці зі страховим стажем не менше 29 років, то з 1 січня 2023-го потрібно вже мати стаж не менше 30 років.

Для виходу на пенсію в 63 роки потрібно буде мати страховий стаж від 20 до 30 років; у 65 років – від 15 до 20 років.

Тарифи на комуналку

Ціна електроенергії для побутових споживачів з нового року і до кінця опалювального сезону, до 1 квітня, залишатиметься незмінною – 1,44 грн за кВт·год. за умови споживання до 250 кВт·год. на місяць. Для тих, хто споживає більше ніж 250 кВт·год. на місяць, – 1,68 грн.

Але бізнес отримає оновлені тарифи на електроенергію. Це, швидше за все, призведе до зростання цін – підвищення цін на електроенергію буде закладено в собівартість товарів.

Щодо газу, теплопостачання та гарячої води, то до квітня 2023 року діятиме державний мораторій на підвищення цін на ці послуги і платити треба буде стільки ж, як і до нового року.

Стосовно цін на холодну воду, то комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, напередодні Нового року затвердила оновлені тарифи на постачання холодної води та водовідведення. Тарифи мали зрости на 10–30% з 1 січня в більшості областей.

Наприклад, на сайті КП «Водоканал м. Ужгорода» вже оновили тарифи на водопостачання та водовідведення. Постанова набула чинності з 1 січня 2023 року. Тарифи становлять: для споживачів, які не є суб’єктами господарювання, – 47,19 грн/ м³; споживачі, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, – 24, 63 грн/м³.

Субсидії та соцдопомога

З 1 січня 2023 року субсидіями та пільгами займатиметься Пенсійний фонд. Тому для того, щоб отримати субсидії, потрібно буде звернутися саме туди. Середній розмір субсидій у 2023-му становитиме 1700–1800 грн на місяць.

Соціальні виплати в Україні будуть з деякими змінами. Автоматичне нарахування державної допомоги продовжать тільки для тих громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. Іншим доведеться подавати документи до відповідних органів.

Із 1 січня 2023 року буде продовжено автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО (внутрішньо переміщених осіб).

Внутрішні переселенці будуть і надалі отримувати виплати в розмірі:

– 3 тис. грн на кожну дитину та людину з інвалідністю;

– 2 тис. грн на кожну людину старше 18 років.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій регулярно оновлює перелік громад, переселенці з яких мають право на ці виплати.

У січні 2023 року застосовується перелік, чинний станом на 1 грудня 2022 року. Це громади, які: розташовані в районах воєнних (бойових) дій; перебувають у тимчасовій окупації рф; перебувають в оточенні.

До нього ввійшли 9 областей, 329 громад: Донецька (66 громад), Харківська (56 громад), Дніпропетровська (10 громад), Луганська (37 громад), Запорізька (62 громади), Херсонська (49 громад), Миколаївська (26 громад), Сумська (19 громад), Чернігівська (4 громади).

З 1 лютого 2023 року під час виплат ВПО діятиме перелік територіальних громад, сформований за новим принципом. Ідеться про території: можливих бойових дій; активних бойових дій; окуповані рф, на яких не визначена дата завершення боїв або тимчасової окупації.

До оновленого переліку ввій­шли території: Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та Києва.

Податки для ФОП та POS-термінали

Ліміти доходу для ФОП (фізичних осіб – підприємців) на спрощеній системі оподаткування розраховуються від розміру мінімальної зарплати. З 1 січня 2023 року ліміти будуть такими:

для 1-ї групи – 1 118 900 грн (167 розмірів мінімальної зар­плати),

для 2-ї групи – 5 587 800 грн (834 розміри),

для 3-ї групи – 7 818 900 грн (1 167 розмірів).

Якщо підприємець перевищить ліміти заробітку, його можуть перевести на загальну систему оподаткування з більшими сумами податків.

Суми єдиного податку для 1-ї та 2-ї груп ФОП залежать від розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. У 2023 році суми становитимуть:

для 1-ї групи ФОП – 268,4 грн (10% від прожиткового мінімуму),

для 2-ї групи ФОП – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати).

Розміри єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування у 2023 році будуть такими:

мінімальний ЄСВ – 1 474 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати),

максимальний ЄСВ – 22 110 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

Також із 1 січня набуває чинності законодавство, яке вимагає від продавців наявність платіжних терміналів (POS-терміналів) для безготівкових розрахунків з покупцями.

Але вимога про обов’язковість такого термінала стосується майже всіх торговців у населених пунктах, де кількість населення становить понад 25 тисяч осіб. Якщо менше – є відстрочка до 1 січня 2024 року.

Окрім того, вимога про POS-термінали не поширюватиметься на ФОП – платників єдиного податку 1-ї групи та тих, хто займається продажем з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноруч вирощеної або відгодованої продукції.

Проте такі законодавчі новації, кажуть експерти, можуть суттєво ускладнити роботу малого бізнесу, оскільки через вимкнення світла безготівкові розрахунки часто стають неможливими.

Заміна гривневих банкнот

З 1 січня 2023 року Національний банк України почав поступово вилучати з обігу паперові гривневі банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003–2007 років.

Гривні старого зразка замінять на оновлені банкноти та монети:

– обігові монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року,

– банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління.

Біорозкладні пакети та безкоштовна заміна лампочок

З 1 січня 2023 року в Україні дозволять використання лише біорозкладних пакетів. Усі інші пластикові пакети – «кульочки», «маєчки» тощо – товщиною менше ніж 50 мікрометрів заборонять. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені, оскільки їх можна переробляти. Але покупцеві треба буде платити за них кілька гривень.

Мета закону, який почав діяти ще минулого року і вимоги якого запроваджуються поетапно, – зменшити обсяги пластикового сміття. Адже Україна суттєво випереджає за цим показником країни Європи.

Також з початку року кожен повнолітній житель України може безкоштовно обміняти лампи розжарювання старого зразка на світлодіодні. Це передбачено державною програмою, мета якої – знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру.

Кожен дорослий може замінити п’ять лампочок. Програму реалізовуватимуть через «Укрпошту». Треба прийти до поштового відділення й обміняти лампи. Або залишити заявку на порталі «Дія», а потім прийти на пошту для обміну.

В уряді кажуть, що загалом планується обміняти 50 млн старих лампочок на LED-лампи і що значна частина коштів на цю програму – це кошти Євросоюзу.

Нові тарифи на поштові послуги

Компанія «Нова пошта» підвищує тарифи з січня 2023 року.

1. Посилка між відділеннями та поштоматами по місту:

вагою до 2 кг коштуватиме 50 грн (раніше 40 грн),

до 10 кг – 80 грн (60 грн),

до 30 кг – 120 грн (80 грн).

2. Відправлення посилки між відділеннями та поштоматами по Україні:

до 2 кг – 70 грн (раніше 60 грн),

до 10 кг – 100 грн (80 грн),

до 30 кг – 140 грн (120 грн).

Вартість доставки документів у фірмовому картонному конверті становитиме 55 грн.

Водночас «Укрпошта» повідомила, що з 1 січня на 75% знизить вартість експрес-доставок до Польщі. Швидкісна доставка передбачатиме, що пакунок до 1 кг коштуватиме 6 доларів США, посилка, яка важить 10 кг, – 8,85 долара США, до 20 кг – 12,5 долара.

Книжки – дітям

Із 2023 року набуває чинності Закон про надання книжкових сертифікатів на кожну новонароджену дитину і кожну дитину, якій виповнюється 14 років. Вартість сертифіката становитиме близько 800 гривень, його можна буде використати на придбання українських книжок.

Мета закону – підтримати книжкову галузь під час війни, стимулювати відкриття нових книгарень по всій країні та збільшити тиражі й асортимент українських книжок.

Відповідно до нових норм закону про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, які набувають чинності з 1 січня, держава відшкодовуватиме видатки на оренду приміщень книгарням, що продають книжки виключно українською мовою, мовами країн Євросоюзу та корінних народів України.

Умовою отримання державної субсидії є певні вимоги, зокрема доходи від продажу книг мають становити не менше ніж 80% від усіх доходів, а торгові зали з книжковими полицями – не менш як 80% її площі.

Розмір субсидії становитиме 20% від доходів з продажу книжок, проте закон установлює граничні площі, на які держава надаватиме відшкодування.

Податки для землевласників

З 1 січня починають діяти зміни до Податкового кодексу, які передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки. Збір має зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування.

Платниками в частині МПЗ є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Тобто МПЗ необхідно буде сплатити як за користування, так і за володіння земельною ділянкою сільськогосподарського призначення.

Уперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримують податкове повідомлення – рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь. Такі повідомлення надходитимуть з 1 січня по 1 липня 2023 року.

Фінансова звітність лише в електронній формі

16 серпня 2022 року депутати ухвалили нову редакцію закону «Про офіційну статистику», який існує з 1992-го. Як пояснили представники Мінцифри, новий закон розробили на базі рамкового регламенту ЄС, що дозволить максимально наблизитися до законодавства Євросоюзу в галузі статистики.

Згідно з ухваленим документом, з 1 січня 2023 року статистична та фінансова звітність подаватиметься лише в електронній формі.

Дія цього закону поширюється на виробників офіційної статистики та їхніх працівників, інші держоргани, які проводять статистичні спостереження, ФОПів, юридичних осіб та їхні відокремлені підрозділи, фізичних осіб, які перебувають на території України, та українців, які перебувають за кордоном.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах