26987
17:44 8.122022

У Берегові розпочали реконструкцію римо-католицького храму

Економіка 18432

Костел вважається однією з найдавніших кам’яних церковних споруд на Закарпатті.

Згідно з датою, висіченою на одному з віконних прорізів, храм звели в 1100 році. У 1519-му він отримав статус собору.

Протягом своєї тривалої історії костел зазнавав багатьох руйнувань. Його паплюжили монголо-татарські навали, міжусобні війни, майже до щенту спалили будівлю габсбурзькі війська, коли брали в облогу повстанців Ілони Зріні, тощо. Але величава споруда, немов той Фенікс, завжди відроджувалася з попелу і продовжувала вірно служити людям.

До наших днів найбільш відоме оновлення храму відбулося в 1839 році, коли за кошти графа Шенборна під керівництвом архітектора Альбіна Тешлера до багатоярусної вежі-дзвіниці добудували ще один восьмигранний ярус, оперезаний оглядовим майданчиком, який успішно діє по-сьогодні. Обриси храму набули готичних форм, які органічно перепліталися з попередніми. З’явилася і нова каплиця, що нині теж використовується. 1 листопада 1846 року собор освятили на честь Воздвиження Святого Хреста.

У 1899-му в костелі зазвучав орган, виготовлений на знаменитій будапештській фірмі братів Рігерів. Його неординарним звучанням насолоджуються до тепер.

Остання капітальна зовнішня реконструкція здійснювалася в 2002 році. Тоді ж на фасаді церкви встановили меморіальну дошку князу Ламперту – засновнику міста. Днями ж розпочалося чергове оновлення будівлі. Стіни приводить до порядку бригада із Дийди.

“Ми задоволені їх роботою,- ділиться з Карпатським об’єктивом один із активістів громади Аттіла, який координує роботу будівельників.- Натомість не можу сказати це про працівників, які міняють кольорову бляху на куполі церкви: вони чомусь ставляться до своїх обов’язків із прохолодою.”

Аттіла особисто піднімався на оглядовий майданчик храму, перебував там години зо дві, спостерігав, як триває процес. На жаль, помітив чимало огріхів – довелося вказати на них виконавцям.

“Якщо ситуація не зміниться, доведеться міняти бригаду,”- був відвертим чоловік.

Незважаючи на труднощі, він вірить, що реконструкція й заміна покрівлі успішно завершаться ще нинішнього року і костел вкотре заграє оновленими формами.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах