ko.net.ua

Як працює центр Дія.Бізнес на Закарпатті

Дія.Бізнес – це ініційований Міністерством цифрової трансформації України масштабний національний проєкт із розвитку підприємництва та експорту, що має два компоненти: онлайн-портал і мережу центрів підтримки підприємців. Одна з цілей Мінцифри – створити в Україні сприятливі умови для розвитку бізнесу та перетворити нашу державу на країну підприємців. Для цього і був створений проєкт Дія.Бізнес.

Майже рік тому, у вересні, в Ужгороді відкрили перший офлайн-центр підтримки підприємців Дія.Бізнес на Західній Україні. Знаходиться він у головному корпусі Ужгородського національного університету (БАМ). Це найменший центр в Україні.

Реалізація проєкту на Закарпатті стала можливою завдяки партнерам USAID та Nokia. За цей час центр відвідали 1500 підприємців, відбулося майже 200 консультацій.

Про роботу та перші досягнення говоримо з керівницею центру Дія.Бізнес в Ужгороді Олесею Кайнер.

– Яка мета центру Дія.Бізнес на Закарпатті та в чому його унікальність?

– Перш за все ця ініціатива спрямована на збільшення кількості зареєстрованого бізнесу в регіоні й подолання трудової міграції, яка притаманна Закарпаттю. Також центр працює для підтримки існуючого бізнесу, навчання молоді. Унікальність його в тому, що це перший центр, який відкрився в західному регіоні. Узагалі зараз із 11 офлайн-центрів, які знаходяться по Україні, тільки два працюють у звичному режимі – Ужгородський та Тернопільський, решта перепрофілювалися в гуманітарні штаби у зв’язку з війною. Наш центр знаходиться при університеті не випадково, ми намагаємося пояснювати студентам, як можна відкрити власну справу і що для цього потрібно.

– Для кого центр Дія.Бізнес?

–Цей майданчик має кілька цільових груп, з якими ведеться робота:

– для людей, які хочуть розпочати власну справу;

– для власників середнього, малого та мікробізнесу, які хочуть отримати професійну консультацію чи поліпшити професійні знання;

– для дітей, підлітків та студентів, які хотіли би навчитися підприємництва;

– жіноче підприємництво, його особливості.

70% послуг центру безкоштовні для бізнесу. Решта 30% допомагають сплачувати оренду, заробітну плату команди, що працює в центрі підтримки підприємців тощо.

– Як працює центр?

–Ми надаємо весь спектр консалтингових послуг. У нас на порталі ви зараз можете знайти їх близько 30-ти. У центрі громадяни отримують безкоштовні консультації від фахівців на теми оподаткування, продажів, юридичних питань тощо. Також у нас є різні освітні програми. Ми навчаємо підприємництва, у нас проходять тренінги та майстер-класи на різну тематику. Усе залежить від того, що наразі є актуальним. Приміром, установлення РРО, продажі онлайн, як обрати КВЕД, написання бізнес-плану тощо. Маємо також pop-up-локацію, де виробники можуть протестувати свій продукт, зібрати зворотний зв’язок на ціну, упаковку, функціонал та покращити свій продукт перед виходом на ринок.

– Розкажіть, будь ласка, про послугу релокації бізнесу на Закарпаття в умовах війни.

– Зараз це один із основних напрямів нашої роботи. Ми почали консультувати бізнес, і багато хто став до нас звертатися із проханням пошуку приміщення. Так ми прийшли до надання повного спектру послуг з релокації. Сюди входять: пошук приміщення залежно від запиту, логістична складова, юридична та податкова консультації, компенсації, комунікації з місцевою владою тощо.

У Варшаві відкрили консультаційний центр для українців Дія.Бізнес?

– Так, з травня кожен українець у Польщі може безоплатно отримати в центрі Дія.Бізнес фахові консультації про ведення бізнесу, перебування, проживання та працевлаштування на території країни. Узагалі сусідня Польща по-дружньому прийняла найбільше українців, які вимушено виїхали з України через повномасштабну війну. Українська держава піклується про своїх громадян і у відповідь на численні запити українців відкрила центр Дія.Бізнес у Варшаві. Також у нас працює гаряча лінія та чатбот підтримки віртуального центру Дія.Бізнес у Telegram.

– Які плани щодо роботи центру в найближчому часі?

– У найближчих планах відновити зруйнований через окупацію центр Дія.Бізнес у Бучі та почати будівництво нового в Луцьку. Далі хочемо відкрити мережу центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес у кожному місті України з населенням 50 000+.

Дані ініціативи реалізовуються в рамках програми «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується урядом Німеччини та Європейським Союзом та реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Христина БІКЛЯН