25671
11:04 14.062022

Як працює центр Дія.Бізнес на Закарпатті

Економіка 11012

Дія.Бізнес – це ініційований Міністерством цифрової трансформації України масштабний національний проєкт із розвитку підприємництва та експорту, що має два компоненти: онлайн-портал і мережу центрів підтримки підприємців. Одна з цілей Мінцифри – створити в Україні сприятливі умови для розвитку бізнесу та перетворити нашу державу на країну підприємців. Для цього і був створений проєкт Дія.Бізнес.

Майже рік тому, у вересні, в Ужгороді відкрили перший офлайн-центр підтримки підприємців Дія.Бізнес на Західній Україні. Знаходиться він у головному корпусі Ужгородського національного університету (БАМ). Це найменший центр в Україні.

Реалізація проєкту на Закарпатті стала можливою завдяки партнерам USAID та Nokia. За цей час центр відвідали 1500 підприємців, відбулося майже 200 консультацій.

Про роботу та перші досягнення говоримо з керівницею центру Дія.Бізнес в Ужгороді Олесею Кайнер.

– Яка мета центру Дія.Бізнес на Закарпатті та в чому його унікальність?

– Перш за все ця ініціатива спрямована на збільшення кількості зареєстрованого бізнесу в регіоні й подолання трудової міграції, яка притаманна Закарпаттю. Також центр працює для підтримки існуючого бізнесу, навчання молоді. Унікальність його в тому, що це перший центр, який відкрився в західному регіоні. Узагалі зараз із 11 офлайн-центрів, які знаходяться по Україні, тільки два працюють у звичному режимі – Ужгородський та Тернопільський, решта перепрофілювалися в гуманітарні штаби у зв’язку з війною. Наш центр знаходиться при університеті не випадково, ми намагаємося пояснювати студентам, як можна відкрити власну справу і що для цього потрібно.

– Для кого центр Дія.Бізнес?

–Цей майданчик має кілька цільових груп, з якими ведеться робота:

– для людей, які хочуть розпочати власну справу;

– для власників середнього, малого та мікробізнесу, які хочуть отримати професійну консультацію чи поліпшити професійні знання;

– для дітей, підлітків та студентів, які хотіли би навчитися підприємництва;

– жіноче підприємництво, його особливості.

70% послуг центру безкоштовні для бізнесу. Решта 30% допомагають сплачувати оренду, заробітну плату команди, що працює в центрі підтримки підприємців тощо.

– Як працює центр?

–Ми надаємо весь спектр консалтингових послуг. У нас на порталі ви зараз можете знайти їх близько 30-ти. У центрі громадяни отримують безкоштовні консультації від фахівців на теми оподаткування, продажів, юридичних питань тощо. Також у нас є різні освітні програми. Ми навчаємо підприємництва, у нас проходять тренінги та майстер-класи на різну тематику. Усе залежить від того, що наразі є актуальним. Приміром, установлення РРО, продажі онлайн, як обрати КВЕД, написання бізнес-плану тощо. Маємо також pop-up-локацію, де виробники можуть протестувати свій продукт, зібрати зворотний зв’язок на ціну, упаковку, функціонал та покращити свій продукт перед виходом на ринок.

– Розкажіть, будь ласка, про послугу релокації бізнесу на Закарпаття в умовах війни.

– Зараз це один із основних напрямів нашої роботи. Ми почали консультувати бізнес, і багато хто став до нас звертатися із проханням пошуку приміщення. Так ми прийшли до надання повного спектру послуг з релокації. Сюди входять: пошук приміщення залежно від запиту, логістична складова, юридична та податкова консультації, компенсації, комунікації з місцевою владою тощо.

У Варшаві відкрили консультаційний центр для українців Дія.Бізнес?

– Так, з травня кожен українець у Польщі може безоплатно отримати в центрі Дія.Бізнес фахові консультації про ведення бізнесу, перебування, проживання та працевлаштування на території країни. Узагалі сусідня Польща по-дружньому прийняла найбільше українців, які вимушено виїхали з України через повномасштабну війну. Українська держава піклується про своїх громадян і у відповідь на численні запити українців відкрила центр Дія.Бізнес у Варшаві. Також у нас працює гаряча лінія та чатбот підтримки віртуального центру Дія.Бізнес у Telegram.

– Які плани щодо роботи центру в найближчому часі?

– У найближчих планах відновити зруйнований через окупацію центр Дія.Бізнес у Бучі та почати будівництво нового в Луцьку. Далі хочемо відкрити мережу центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес у кожному місті України з населенням 50 000+.

Дані ініціативи реалізовуються в рамках програми «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується урядом Німеччини та Європейським Союзом та реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах