24932
20:20 23.032022

Українцям почали продавати військові облігації. Де їх купити і навіщо вони потрібні?

Економіка 3095

В Україні почали продавати військові облігації. Залучені кошти планують спрямувати на пріоритетні напрямки держбюджету під час воєнного стану.

Про це повідомляє Міністерство фінансів. 

Державні облігації — це цінні папери, які держава продає для фінансування дефіциту бюджету. Натомість покупцям обіцяють згодом відшкодувати витрати та навіть отримати від цього продажу прибуток.

Як пояснив фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків у коментарі «Слово і діло», особливість воєнних облігацій полягає в тому, що вони здебільшого спрямовуються безпосередньо на оборону.

«Залучені Мінфіном кошти йдуть на армію, але якихось юридичних обмежень, куди їх витрачати, немає. Військовими вони називаються тому, що їх розміщують під час війни», — пояснив фахівець.

Вартість однієї військової облігації становить 1 000 гривень. Її можна купити на один рік із дохідністю у 11%. Однак Демків попереджає, що на практиці інфляція може бути вищою, ніж 11%, тому на особливий прибуток розраховувати не варто.

«Але загалом у світі вже давно існує така практика, коли населення з патріотичних причин позичає уряду під низьку ставку для того, щоб профінансувати армію», — зазначає експерт.

Крім того, облігації можна придбати на менший термін або в іноземній валюті, але з меншою дохідністю.

Придбати військові облігації можна через низку банків, зокрема через «ПриватБанк», «Ощадбанк» та «Райффайзен Банк». З повним переліком банків та посиланнями на інструкції щодо придбання облігацій можна ознайомитися тут.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах