24913
18:53 22.032022

Як здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування і сплачувати 2% податку

Економіка 2764

З 1 квітня 2022 року платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Ставка податку для таких платників становитиме 2% доходу.

Для обрання або переходу на спрощену систему з особливостями оподаткування, суб’єкт господарювання до 31березня 2022 року (включно), подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Для новостворених суб’єктів господарювання термін для подання Заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації.

Форма заяви затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308. Відтак платнику у спеціальному полі «Ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви необхідно зазначити ставку у розмірі 2 % єдиного податку.  Форма заяви в електронному кабінеті для фізичних осіб – F0102003 та J0102003 для юридичних осіб.

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2 % доходу вважатиметься завершеною після внесення суб’єкта господарювання до Реєстру платників єдиного податку. Перевірити це платники зможуть в «Електронному кабінеті» https://cabinet.tax.gov.ua.

Варто зазначити, що не зможуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу:

– суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи − підприємці), які здійснюють:

– діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

– обмін іноземної валюти;

– виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

– видобуток, реалізацію корисних копалин;

– страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

– представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

– фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Детальніше: Закон України від 15 березня 2022 року № 2120- IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»

ДПС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах