На ринках Закарпаття стрімко подорожчали сушені та мариновані гриби
На ринках Закарпаття сушені та мариновані гриби суттєво додали у ціні. Протягом місяця-півтора подорожчали майже вдвічі.
Про це редакцію “Карпатського об’єктива” повідомила наша кореспондентка. Вона і з’ясовувала причини.
Трилітрована банка білих була 250-300 грн., тепер – 500-600 грн. Літрову маринованих білячків можна було купити за 150-170 грн., тепер доведеться викласти 300 грн. Підосичники, підберезники та лисички трохи дешевші.
Зелений ринок в Ужгороді. Грибами торгують на декількох точках. Пані Мар’яна якраз накладала до трилітрової банки білі сушені гриби з картонної коробки.
– Мало сь те ся запізнили, п’ять хвилин тому прийшли два словаки та купили у мене дарів лісу на дві тисячі гривень. Мала файний виторг, – радіє жінка. – Полюбилися їм. Взяли три трилітрові банки білих сушених грибів, по 500 грн., чотири півлітрові (150 грн.) та дві літрові банки маринованих білих (300 грн). Гриби подорожчали, бо влітку та восени було їх мало. Тепер піст, то чимало закарпатців готують страви з грибів, отож гриби користуються попитом. Так, люди кажуть, що дорого, і це правда, бо не кожен може викласти за півлітрову банку білих грибів 150 грн. У нас, закарпатців, так заведено, що страви з грибів обов’язково мають бути на столі на Святий вечір. Але базар є базар: много товару – то і ціна низька, мало – ціна росте, – так пояснила ситуацію та цінову політику моя інформаторка. Жінка додала, що її гриби файні, чисті, ароматні. Вона – продавець, збирали інші.
Біля хімічного факультету жінка років 35 в бордовій куртці та бежевій шапці виклала свій крам на розкладний стіл. Торгує тільки сушеними. У дволітровому пластиковому відерцяті акуратно викладені білі гриби. Мають товарний вигляд. Такі, як намальовані.- 300 гривень, – каже господиня.
– Дорого. Ще недавно за 300 грн. можна було купити трилітрову банку, – зауважую.
– За таку ціну і я продавала, а тепер усе подорожчало, і гриби теж. Як другі продають, так і я. Жінка розповіла, що вона із Перечинщини. У їхніх лісах цієї осені було файно грибів – і білих, і підосичників, і лисичок. Дари лісу в основному сушили. Чоловік зробив вісім спеціальних сушок.
Пішла я і на П’яний базар. Як виявилось, тут гриби ще дорожчі. Трилітрову банку білих продають за 600 грн., підосичників – за 450 грн. Жінка, яка складала і накривала свій товар (уже вечоріло, робочий день закінчувався), розповіла, що гриби восени збирав та сушив, маринував зять. На своє питання: “Чому такі ціни?” почула уже знайому відповідь: “Грибів цього року не було. Все дорожає, і гриби теж”.
Відвідала я і місцевий ринок у Перечині. На час мого візиту, а це було майже 14 година, на спеціально облаштованих місцях для торгівлі сільгосппродукцією торгували тільки дві жінки молоком, горіхами та сушеними яблуками. В однієї була півлітрова баночка маринованих білих.
– 130 грн., – назвала ціну.
Жінок розпитала про гриби та ціни на них. Вони розповіли, щотрилітрову банку білих тут можна купити за 500 грн. Підберезників та червоноголових – за 350-400 грн.
Продавці зауважили, що перед новорічно-різдвяними святами гриби можуть ще додати у ціні.
Тетяна Грицищук
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися