ko.net.ua

На Ужгородщині навчали безпечності робіт з пестицидами

Cпеціалісти управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області провели навчання із фахівцями Ужгородської прикордонної Державної контрольно-токсилогічної  лабораторії. Працівники цієї лабораторії займаються визначенням якості пестицидних препаратів, аналізом рослинної сировини на вміст залишкових кількостей пестицидів, аналізом ґрунтів і вод на вміст залишкових кількостей пестицидів.

Тож учасники зібрання розглянули питання, насамперед пов’язані з безпечністю робіт з пестицидами.

Присутнім була надана докладна інформація щодо змін в асортименті пестицидів з посиланням на «Перелік пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Цей перелік охоплює велику кількість препаративних форм, більшість з яких належить до різних груп органічних сполук.

Окремо учасники приділили увагу питанню токсичності пестицидів і гігієнічних вимог до них. Зокрема, йшлося про хімічні та фізичні властивості пестицидів й агрохімікатів, їх токсичність, пожежно-небезпечність, призначення та способи їх застосування, а також про вимоги щодо техніки безпеки при роботах з ними, надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при нещасних випадках чи отруєнні.

Як зауважувалося під час навчання, ст. 18 Закону України «Про захист рослин» передбачає, що підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли  спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск. До речі, вказані дозвільні документи  видаються щороку центральним органом виконавчої влади, яка реалізує державну політику у сфері захисту рослин. Виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску, забороняється!