ko.net.ua

В Іршаві кілограм ранньої капусти продають по 5 гривень

Рання капуста чи не щотижня втрачає в ціні. На початку квітня кілограм молодої капусти в магазинах Закарпатської області продавали по 50 грн. Перед Великоднем – по 30 грн. Після травневих свят зарічівську капусту на ринках нашого краю вже можна було купити по 10-15 грн. Восьмого і дев’ятого травня на ринках Мукачева люди, які виростили овоч, спродували його по 7-8 грн. Натомість перекупники правили по 10-15 грн. за кілограм. Простіше всього – купив – продав і готові гроші до кишені запхав.

Білокачанна – популярний овоч, бо з нього можна приготувати багато страв, насікти салатів, до того ж корисний. Але тут проблема: ринки відкрили, але рейсові автобуси не їздять, тому покупців мало, натомість ситуація змушує фермерів спродувати товар за безцінь. Наразі кіло капусти на більшості торгових точках Закарпаття можна купити за 7-10 грн. Сьогодні, 26 травня, я відвідала ринок у райцентрі Іршава. Продають все: ранню городину, полуницю, черешню, розсаду, різні заморські овочі та фрукти, солодощі, продукти, одяг, побутові речі. Місцевих покупців не густо – надворі холодно і вітряно. Купують небагато, необхідне.

Отож я про капусту. Її продавали на багатьох торгових точках – кілограм – 7-8 грн. Люди купували в основному по два-три качани. Жінка років 65 у світлій хустці білокачанну продавала по 5 грн. – Чому так дешево? – поцікавилась я. – Хочу скоро продати і додому їхати. У четвер у нас храмовий празник, то треба приготуватися: спечи тісто, напекти котлет, відбивних, накрутити голубців. До нас приїдуть діти, онуки з Мукачева та Ужгорода, треба на стіл щось поставити. Дуже їх чекаю, так їх хочу відіти, два місяці не були у нас, відколи ввели карантин, – розповіла жінка і додала: – Капусту мусай буде зрізати, бо треба готувати землю для розсади перцю, помідорів. Так ціле життя моє пройшло у роботі на землі. Біля моєї співрозмовниці вмить вишикувалась черга. Дівчина в захисній масці за три качани заплатила 11 грн. Рада покупці. – Будьте добрі, зважте шість головок, – просить пані в елегантній темно-зеленій сукні. – По п’ять гривень гріх не купити. Буде з чого і салат зробити, і борщу наварити, і голубців накрутити. Продавчиня зважує і вправно пакує товар до рожевих целофанових кульків. – Чотири кіло і сто грам, – дивиться на терези. – З вас 20 гривень. Та виймає зеленого Франка із червоного шкіряного гаманця. Щиро дякує продавчині і бажає їй міцного здоров’я та щасливого празника.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора