19140
22:08 4.032020

Переробка сміття та пункти прийому вторинної сировини: у Мукачеві пройшов еко - семінар

Економіка 5282
4 березня у мукачівському Центрі громадськості і національних меншин, пройшов семінар на тему –  збереження навколишнього середовища та переробки вторинної серовини. 
Активіст та екскурсовод, Максим Адаменко , зазначив, що проблема зі сміттям на сьогодні існує, а от місць куди можна було б сміття  вивозити катастрофічно не вистачає.” Три такі найбільші полігони у нас на Закарпатті – це мукачівський, ужгородський та біля Міжгір’я. Останнє , доречі,  розташоване над дорогою і є ризик того, що воно може з часом  зсунутись на дорогу. Потужність цих сміттєзвалищ вичерпана, я б сказав перевичерпана. Наприклад, на ужгородському полігоні, нашарування сміття сягає вже 18 метрів. За рік його висота збільшилася  на 3 метри”, – зазначив  доповідач. Максим Адаменко додає, що  місця на цих поліганах вистачить ще максимум на рік – два.  Окрім того сміття, що розкладається потрапляє в грунтові води, а також знову розноситься  вітром.  Серед такого сміття багато й того, якому можна було б дати друге життя, вважають еко – активісти і не тільки.
Свою думку з цього приводу висловили і  представники пунктів прийому вторсировини. З Ужгорода приїхали – Руслан Шварц и Віктор Цигика, з Берегова – Віктор Бучинський, а з Мукачева – Сергій Герц. Мукачівець зазначив, що йому б дуже хотілося, аби люди більш свідомо ставилися до проблеми сміття і розуміли, що такі пункти прийому – це важливо. “Мій пункт прийому в основному працює з великими об’ємами, вся справа в комерційній вигоді. Але дуже радує, що багато людей почали приносити своє сміття, здому. З великою повагою ставлюся до таких людей, які приїздять індивідуально, заради того, аби навколо нас було чисто!”, – зазначив Сергій Герц.
Представили для  присутніх і соціально – екологічний проект “Чиста школа – чисте місто – чиста Україна”, мета якої  навчити, в першу чергу – дітей, важливості сортування  та переробці сміття. А також дбайливого ставлення до  навколишнього середовища. Спікери зазначили, що байдужість людей тільки погіршує ситуацію.  Ми,  і тільки ми, відповідальні за цю планету!
Ірина Грабко
telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах