ko.net.ua

На Закарпатті селяни все ще випасають худобу. Фото

На календарі 23 грудня, а селяни на Закарпатті досі випасають худобу.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» побувала в гірському селі Малий Раковець, що на Іршавщині, і побачила власними очима, що худоба пасеться. Поспілкувалася з господарями.

У господарстві 70-річного пана Петра троє кіз.  Чоловік щодня, вранці та після обіду, випасає кіз по дві години у саду, на городі та на сінокосах.

 – Був і сніг, і невеликий мороз – 3, але потім знову повернулася осінь. Вночі та зранку прохолодно, потім повітря файно прогрівається. Трава те ж не холодна, бо кози охоче пасуться, трава смакує їм більше як сіно. Бачу, що росте молода трава, така, як навесні. У хліві кози не хочуть їсти сіно, у дощову погоду не виводжу їх надвір, а вони починають мекати, скакати, – розповів мій співрозмовник.

На полях пасуться і корови, прив’язані до кілка.

Пан Петро пригадав, що у минулому столітті зимові місяці неодноразово бували теплими, але потім зима брала своє – морози трималися і до кінця березня. «Року 58 чи 59 перед Святим вечором було  так тепло, що сусіди орали і сіяли жито. Ми, діти, бігали за плугом босі, земля була тепла».

 

Тетяна Грицищук, фото автора