ko.net.ua

Монета вартістю 5 гривень з'явилася в обігу

Національний банк України з сьогоднішнього дня, 20 грудня 2019 року, вводить в обіг монети номіналом 5 гривень. Про це зазначається в інформації на сайті НБУ.

Зокрема, мова йде про 5-гривневій монети зразка 2018 року.

Відомо, що нова монета буде в діаметрі 22,1 мм, вагою – 5,2 г, а зроблена вона з цинкового сплаву з гальванічним покриттям.

Також з 20 грудня Нацбанк вводить в обіг оновлені банкноти номіналом 50 грн.

Заміну банкнот номіналами 5 і 10 грн на монети в НБУ пояснюють тим, що це дозволить державі заощадити близько 1 млрд грн, так як тривалість життя монет значно вище, ніж тривалість життя банкнот дрібних номіналів. Монети звертаються близько 20 – 25 років. Зате банкноти номіналами 5 і 10 гривень можуть звертатися незначний проміжок часу – в середньому один – два роки, тому банкноти потрібно щорічно друкувати, обробляти і зберігати.

Нацбанк передбачив для громадян максимально зручний перехід від звичного банкнотно-монетного ряду до нового. Громадянам не потрібно обмінювати банкноти номіналами 5, 10, 50 і 200 грн старого зразка на оновлені банкноти і оборотні монети. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів.