ko.net.ua

Платіжки шокували пільговиків: стартувала монетизація пільг

Починаючи з листопада 2019 року, українці отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу – без урахування пільг та субсидій. Це пов’язано із новим механізмом нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг, який почав діяти із 1 жовтня 2019 року. При цьому порядок призначення виплат залишився майже незмінним.

Нагадаємо, 2018 року набув чинності закон про житлово-комунальні послуги, згідно з яким у 2019 році Україна має перейти до надання пільг та субсидій у грошовій формі безпосередньо громадянам.

Суму пільги розраховуватимуть, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Новий механізм виплати пільг передбачає, що гроші надходитимуть людям, а не підприємствам – надавачам послуг і включає два варіанти одержання допомоги:

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується вперше, через неточності в даних із технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року.

У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання для уточнення інформації. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці, повідомляють на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.

Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить заощаджувати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби. Тобто, якщо домогосподарство спожило менше ресурсів, ніж передбачено в нормативі, – заощаджені гроші можна залишити собі.

У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю. Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк». За наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі.

Пільги, на які поширюється монетизація:

У департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації повідомляють, що станом на 8 листопада 2019 року на обліку, як одержувачі субсидії на житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу і твердого пічного палива перебуває 34 тисячі 884 домогосподарств (або 9,7% від загальної кількості домогосподарств), із них – 27001 отримують субсидію у грошовій готівковій формі та 9946 – у грошовій безготівковій через АТ «Ощадбанк».

Кількість домогосподарств, які звернулися за призначенням житлової субсидії з травня 2019 – 11810 домогосподарств, із них: призначено – 7527, відмовлено – 786, в опрацюванні – 3497.

Кількість домогосподарств, яким із 15 жовтня мало бути автоматично розраховано житлову субсидію на опалюваний період 2019/2020 р.р,. – 28445, із них автоматично забезпечено розрахунок житлової субсидії – 27060 домогосподарствам.

У жовтні 2019 року сума нарахованих житлових субсидій становить 11704,3 тис. грн, із них: на виплату готівкою – 10726,4 тис  грн, у безготівковій формі – 977,9 тис. гривень.

На виплату житлових субсидій у грошовій готівковій формі надійшло коштів із Державного бюджету у сумі 10858,6 тис. грн, що дозволить профінансувати нараховані субсидії та пільги у жовтні поточного року. До кінця поточного року з Державного бюджету на ці цілі виділено 50 млн гривень.

Вікторія КОПИНЕЦЬ