18281
13:00 28.112019

Чого чекати закарпатським підприємцям від законів про касові апарати й кешбек

Економіка 5648

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський ще у жовтні підписав два законопроєкти, прийняті парламентом (№1053 та №1053-1). «Карпатський об’єктив» пропонує всім своїм читачам детальніше з’ясувати це актуальне питання.

Тож давайте по черзі. Закони про касові апарати для ФОП і про «кешбек» вже офіційно опубліковані в газеті Верховної Ради України «Голос України», але почнуть діяти через півроку, за винятком окремих норм, що стосуються, зокрема, застосування механізму «кешбек» – із 1 жовтня 2020 року, а також збільшення річного ліміту для ФОП другої групи – з 1 січня 2021 року.

Так от, щодо касових апаратів. За новим законом реєстраторами розрахункових операцій (РРО) можуть бути як звичайні пристрої (POS-термінали), так і програмні. Як зазначається в документі, Податкова служба безкоштовно надасть бізнесу програмний РРО, який називається «E-Receipt» (е-Чек – електронний чек). Скачати і протестувати додаток можна з вебсторінки податкової. Також можна створити власну програму і внести її в реєстр податкової.

Голова Державної податкової служби Сергій Верланов на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук із приводу цього питання зазначив наступне: «Головна страшилка, яку активно обговорюють сьогодні наші бізнесмени, – необхідність купувати дорогі касові апарати і витрачати значні кошти на їх обслуговування.

Насправді все відбуватиметься з точністю до навпаки. По-перше, законопроєкти відкривають можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі й на смартфон. По-друге, такі програми будуть безкоштовними – безкоштовне надання такого програмного продукту є законодавчою нормою. Контролюючий орган зобов’язаний надавати програмне забезпечення та підтримувати його актуальність – це прямо записано у законопроєкті.

Звичайно, якщо хтось хоче використовувати традиційні касові апарати – теж будь-ласка. Але ті, в кого не буде бажання зв’язуватись із цим надбанням минулого, зможуть спокійно скористатися безкоштовною програмою».

Відзначимо, що Володимир Зеленський уже зобов’язав уряд надати можливість підприємцям тестувати безкоштовне програмне забезпечення з 01 січня 2020 року при здійсненні розрахункових операцій.

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області з приводу цих нововведень зазначили, що «дія згадуваних законів не поширюється на фізичних осіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Також під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до першої групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Це означає, що вказаним категоріям громадян і приватних підприємців касові апарати застосовувати не потрібно і після того, як нові правила застосування РРО наберуть чинності. Винятки у цій групі – продаж (надання послуг) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Не застосовуватимуть РРО платники єдиного податку першої групи і, окремо, другої, третьої та четвертої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень».

Також у Головному управлінні ДПС у Закарпатській області звернули увагу на те, що «обов’язково мають застосовувати РРО ті фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) і зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки у разі:

– перевищення в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягу доходу понад 1 000 000 гривень;

– здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу;

– здійснення реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу;

– здійснення роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин.

Вже з 01.10.2020 застосування РРО стане обов’язковим у тому числі для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої, третьої та четвертої груп.

А з 01 січня 2021 року застосування РРО стане обов’язковим для всіх фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, крім І групи».

Крім того, уряд обіцяє спрощену процедуру реєстрації програмного РРО через електронний кабінет платника податку, можливість мати як класичний касовий апарат, так і програмний.

Замість або разом із паперовим, підприємці зможуть видавати і електронний чек за алгоритмом: підприємець встановлює, для прикладу, програмний РРО на смартфон, реєструє касу в електронному кабінеті та вводить номенклатуру товарів (послуг).

Так от, якщо у чеку якимось чином відсутні товарні позиції вартістю понад 850 грн, покупець може поскаржитись «на верх» та ще й отримати «кешбек».

«Кешбек» у цьому випадку ‒ це заохочення для покупця, по-перше, отримати чек, по-друге, отримати достовірний чек. Тобто, якщо продавець видав чек, який повністю або частково не зареєстрований на сервері податкової на один або декілька товарів, що дорожчі за 850 грн, ‒ покупець може звернутись зі скаргою у фіскальні органи.

Далі стає «веселіше» – 150% штрафу від вартості проданого не за чеком товару заплатить підприємець, якщо такий факт підтвердиться податковою інспекцією. При чому частина штрафу піде в державний бюджет, а частину отримає пильний покупець у вигляді «кешбеку».

Таке заохочення для покупців буде введено в дію з 01 жовтня 2020 року. Втім є одне «але». Активізація скарги на дії продавця буде можлива лише через електронний кабінет із застосуванням цифрового підпису. Сума операції має бути більшою за 850 грн. Отримання «кешбеку» буде можливим лише після відповідної перевірки скарги податковою. «Кешбеку» не буде, якщо чек не видали взагалі. Тоді підприємцю загрожуватиме штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Думка закарпатців досить показова у оцінці цих нововведень. Так, Оксана Микулинець, яка вже понад п’ятнадцять років займається вирощуванням і продажем с/г продукції на ринку (П’яному базарі в Ужгороді) зазначила: «Я чула про цей закон і думаю, що він уже давно мав бути прийнятий, бо податки мають платити всі. Але кожен згідно із законом. Якщо це дрібний підприємець, як от я, то й дрібний податок, а якщо це олігарх, то має платити все до копійки як олігарх. Якщо всі будуть платити, то буде порядок».

Степан Потокій вже багато років також спеціалізується на продукції сільського господарства, але у якості посередника – купляє і перепродує. «Я офіційно приватний підприємець, плачу податки. Маю два каміони і їздимо із сином за товаром по всій Україні. Одного разу вже мав проблеми з податковою – у підсумку заплатив великий штраф. Якщо прийняли закон, то мають платити всі. Бо у нас всі такі розумні, коли треба говорити, а робити немає кому. Хай всі багачі платять по-чесному, як і ми – прості люди.

А про кешбек я теж чув, але це, на мою думку, більше стосується супермаркетів чи великих магазинів, де великий асортимент товару».

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах