ko.net.ua

У Виноградові стартував проект міжнародної технічної допомоги

Проект Виноградівщини отримав фінансування вартістю біля 1,3 млн євро.

З 1 вересня розпочалася реалізація проекту «Долаючи бар’єри: покращення мобільності жителів прикордоння регіонів Закарпаття (Україна), Марамуреш (Румунія) і Соболч-Сотмар-Берег (Угорщина)» («Overcoming barriers: improving the mobility of residents of the border region of Transcarpathia (Ukraine), Maramures (Romania) and Szabolcs—Szatmar-Bereg») Спільної Операційної Програми Транскордонного Співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства, інформує “Виноградів-інвест”.

29 серпня 2019 року Головним бенефіціаром – Виноградівською міською радою Закарпатської області підписано грантову угоду на реалізацію даного проекту. Офіційна процедура контрактування відбулася в місті Ужгород за участі представників органів Програми, обласної державної адміністрації та засобів масової інформації у приміщенні Закарпатської ОДА. У даному заході взяли участь Представники Спільного Технічного Секретаріату Програми, а також головні партнери п’яти проектів Закарпатської та Івано-Франківської областей.

«Хочу підкреслити, що Закарпатська область є ключовим учасником конкурсу проектів Програми серед інших областей, а з 3,7 млн гривень, які виділені для України, левова частка, а це — 3,4 млн гривень затверджено для реалізації проектів Закарпаття», — зазначив очільник Спільного Технічного Секретаріату Програми Арон Сокач.

Рішенням Органу Управління Програми проект Виноградівщини також отримав фінансування вартістю біля 1,3 млн євро. У церемонії підписання грантових контрактів взяв участь Виноградівський міський голова Степан Бочкай.

Донором проекту технічної допомоги Європейського Союзу є Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини.

Проект передбачає низку заходів, зокрема реконструкцію вулиці та площі Миру у місті Виноградів (Україна), модернізацію громадського транспорту зі встановленням пілотних зупинок на території області Марамуреш (Румунія), влаштування рекреаційної зони прикордонного села Барабаш (Угорщина). Заходи проекту носять транскордонний характер, а отже діяльність за проектом здійснюватимуть партнерські організації з України, Румунії та Угорщини, відносини між якими закріплено умовами партнерської угоди, яку укладено напередодні. Даний проект триватиме 24 місяці. На першому етапі впровадження заплановані процедури закупівель робіт інфраструктурного компоненту виконавцями проекту в Україні та Угорщині.

«Реалізація даного проекту покращить мобільність жителів прикордоння України, Румунії та Угорщини через транспортну інфраструктуру та сприятиме їх доступу до міжнародних кордонів, що є одним з Пріоритетів Програми та в кінцевому результаті підвищить розвиток територій, у тому числі і міста Виноградів», — резюмував очільник організації розробника та виконавця проекту, директор КП «Центр інвестицій та розвитку» Виноградівської міської ради Артур Шерегі.