17345
19:55 2.082019

Якщо підприємство вже не працює, то забезпечити соціальний захист колишнього трудівника – справа держави

Економіка 2677

На черговому засіданні комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, в якій взяла участь завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Закарпатській області Лілія Січка, розглядали документи, надані громадянами для підтвердження їх стажу роботи  на шкідливих виробництвах. Вказані підприємства нині вже ліквідовані.

Одна з таких справ стосувалася підтвердження пільгового стажу за професією «гальванік» особі, яка працювала  на  одному з  таких підприємств Міжгірського району – Колочавському заводі технологічного обладнання.

Згідно з пунктом 20 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005  № 22-1, у   тих   випадках,   коли  в  трудовій  книжці  відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових  умовах, для підтвердження   спеціального   трудового   стажу   приймаються уточнюючі   довідки   підприємств,  установ,  організацій  або  їх правонаступників. Колочавське підприємство було ліквідоване без правонаступника. Отже, заявник немає звідки отримати таку довідку. Тому він зібрав та представив на розгляд комісії інші документи, які  підтверджують факт його роботи протягом повного робочого дня у шкідливих умовах. Це, зокрема, витяги з наказів  (копії)  про надання додаткових відпусток, про встановлення та виплату доплат до тарифу  за роботу у шкідливих умовах праці, виписки з особових рахунків. Серед таких документів, як зауважили члени комісії, може бути й інформація про проходження щорічних медичних оглядів.  Отже, законодавством України передбачено надання різних пільг і компенсацій за роботу у важких і шкідливих умовах праці як під час роботи (додаткова оплачувана відпустка та доплата до тарифу), так і після вироблення певного стажу на таких роботах – достроковий (порівняно із загальним пенсійним віком) вихід на пенсію. Якщо підприємство вже не працює,  то  забезпечити соціальний захист колишнього трудівника –  справа держави, інформує Управління.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини