16296
15:59 29.042019

Як оплатити надурочні години роботи

Економіка 2416

Йтиметься про оплату годин, котрі відпрацьовані у святковий день, якщо на підприємстві запроваджено підсумований облік робочого часу. До Управління Держпраці у Закарпатській області звернулося одно з підприємств області щодо надання роз’яснення стосовно правильності нарахування заробітної плати працівникам.

На підприємстві запроваджено підсумований облік робочого часу  із обліковим періодом – місяць.  При складанні графіку роботи працівників, який погоджується з профспілками, норми робочого часу в обліковий період дотримуються, однак з виробничих потреб підприємство періодично змушене застосовувати надурочні роботи, які інколи припадають на вихідні та святкові дні.

Отже, як оплачувати такі роботи? Питання оплати робіт у вихідні дні,  святковий і неробочий день унормоване статтями 72 та 107 Кодексу законів України про працю України, згідно з якими роботи в такі дні  оплачуються у подвійному розмірі. Зокрема, оплата роботи в надурочний час урегульована статтею 106 КЗпПУ, першою та другою частиною якої встановлено, що надурочні години також оплачуються у подвійному розмірі.

Чи слід це розуміти так: якщо надурочні години відпрацьовані у вихідний чи святковий день, то вони повинні бути двічі оплачені у подвійному розмірі, тобто 4-кратному розмірі? Відповідь – у частині третій статті 106 КЗпПУ:   у разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді.

Водночас  умови та порядок застосування підсумованого обліку робочого часу з урахуванням норм чинного законодавства визначено у Методичних рекомендаціях щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, які затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від  19.04.2006 року № 138.

Відповідно до пункту 11 Методичних рекомендацій  у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) за графіком включається в норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними і оплачуються в подвійному розмірі.

Тому під час підрахунку надурочних годин у випадку підсумованого обліку робочого часу робота у святков і неробочі дні, проведена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки вона вже оплачена в подвійному розмірі.

 

 

Лілія Січка,

завідувач сектору з питань експертизи умов праці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Всі новини