16071
08:33 9.042019

Депутати Закарпатської облради просять Кабмін відновити «нічний тариф» для непобутових споживачів

Економіка 2877

На засіданні президії облради 2 квітня ц.р. було внесено пропозицію розглянути на пленарному засіданні 14-ї сесії питання «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо відновлення диференційованих за періодами часу тарифів на електроенергію для непобутових споживачів».

Депутати підтримали цю ініціативу, схвалили відповідне рішення, яке адресоване Кабінету Міністрів України та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У Зверненні зазначається, що з 1 січня 2019 р. втратили чинність тарифи, диференційовані за періодами часу (для непобутових споживачів), які визначалися згідно з постановою НКРЕ від 20 грудня 2001 року № 1241 «Про тарифи, диференційовані за періодами часу».

Як наслідок, відпуск електроенергії для бюджетних організацій, в яких встановлені зонні лічильники, здійснюватиметься за роздрібними тарифами без застосування тарифних коефіцієнтів, тобто – без «нічного тарифу». Посадові особи НКРЕ стверджують, що надалі застосування диференційованих тарифів для непобутових споживачів – це питання домовленостей між таким споживачем та його постачальником. Непобутовий споживач може використовувати диференційовані тарифи за умови налагодження домовленостей із постачальником та встановлення відповідної системи обліку електроенергії.

Тож обласні обранці Закарпатської області звертають увагу, що в такому випадку видатки бюджетних організацій, комунальних підприємств, які й так змушені працювати в умовах обмеженого фінансування, суттєво зростуть. Скасування «нічного тарифу» стане додатковим тягарем для установ і підприємств області, призведе до здорожчання продукції та послуг. Так, «нічний тариф» на електроенергію використовували водоканали, щоб здешевлювати воду для людей. Таким чином, відміна «нічного тарифу» потягне за собою здорожчання води для побутових споживачів.

Окрім того, для більшості населених пунктів області відміна «нічного тарифу» призведе до суттєвого збільшення видатків на вуличне освітлення вночі або ж взагалі до його вимушеного вимкнення.

У зв’язку із зазначеним, депутати Закарпатської обласної ради звертаються до Кабінету Міністрів України з проханням використати своє повноваження, передбачене статтею 62 Закону України «Про ринок електричної енергії», застосувати механізм спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів та відновити дію «нічного тарифу» для непобутових споживачів, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах