ko.net.ua

Понад 21 мільйон виділять на створення «Нової української школи» на Закарпатті

На чергову сесію Закарпатської облради підготовлено проект рішення «Про хід виконання Програми розвитку освіти Закарпаття на 2013 – 2022 роки». Документ вже опубліковано на сайті облради.

У пояснювальній записці виконавець програми – департамент освіти і науки облдержадміністрації, наголошує на найважливіших завданнях, виконаних у 2018 році. Серед пріоритетів у діяльності освітньої сфери краю: підвищення якості і конкурентоспроможності освіти в нових економічних і соціокультурних умовах, прискорення інтеграції України у міжнародний освітній простір. Відтак, зусилля спрямовувалися на роботу з обдарованою молоддю, забезпечення закладів загальної середньої освіти сучасними комп’ютерними комплексами, меблями, запровадження заходів з реалізації Концепції „Нова українська школа” тощо.

У рамках виконання програми передбачалося також проведення свят, конкурсів, змагань, фестивалів для дітей та юнацтва, нагородження їх переможців; забезпечення участі команд у всеукраїнських, обласних, зональних та інших заходах. Задля підтримки молоді із малозабезпечених сімей, налагоджена система надання пільг з оплати за навчання студентам, які навчаються у закладах вищої освіти області на контрактній основі. Коштами обласного бюджету впродовж 2018-2019 навчального року пільги отримали 87 таких студентів на загальну суму 553,3 тис гривень.

Прогнозований обсяг фінансових ресурсів необхідний для реалізації програми у минулому році становив 30200,0 тис грн. Із обласного бюджету, планувалося виділити коштів на суму 22026,0 тис грн. Фактично за результатами звітного періоду з обласного бюджету профінансовано 21042,8 тис грн (або 95%), з них: загальний фонд – 11311,2 тис грн, спеціальний фонд – 9731,6 тис грн, касові видатки становлять 21042,8 тис грн.

За рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми, проведено четвертий фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!”, обласне свято до Дня матері, фестиваль „Рекітське сузір’я”, Гала-концерт творчих колективів закладів позашкільної освіти художньо-естетичного напряму, Обласний конкурс „Захисники України: історія та сьогодення”, забезпечено участь юних талантів у спортивних змаганнях тощо.

Усіляко заохочувалися та матеріально підтримувалися обдаровані й талановиті учні. Зокрема, торік 42 переможцям ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад виплачено стипендії, а їх вчителям – грошові премії на загальну суму 467,1 тис грн. Також премійовано 15 переможців ІІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України.

Торік учням, які отримали максимальну кількість балів із навчального предмету, загалом виплачено біля 35 тисяч гривень. Крім того, 17 педагогам за значний особистий внесок у розвиток освітньої галузі, присуджено обласну педагогічну премію імені Августина Волошина у розмірі 9 тис грн.

Також за рахунок коштів обласного бюджету закуповується шкільний інвентар, меблі, комп’ютерна апаратура та програмне забезпечення. Для восьми класів, які є учасниками Всеукраїнського експерименту з реалізації Державного стандарту початкової загальної середньої освіти минулого року придбано дидактичний матеріал за кошти в сумі 764,0 тис. грн.

Відтак, минулого року для впровадження Концепції „Нова українська школа” спрямовано понад 21 млн грн з обласного бюджету, передбачених на виконання обласної Програми розвитку освіти Закарпаття на 2013–2022 роки.

Освітяни наголошують, що Програма є ефективною та потребує подальшої реалізації, адже націлена на розвиток освітньої галузі у напрямку підвищення якості освіти, економічної ефективності функціонування закладів освіти, поліпшення доступу до якісних освітніх послуг тощо.

Прес-служба Закарпатської облради