15516
08:33 22.022019

Пріоритет обласної програми «Турбота» – соціальний захист населення Закарпаття

Економіка 8047

На 14-у сесію облради підготовлений проект рішення «Про затвердження звіту про виконання Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016-2018 роки», виконавцем якого є департамент соціального захисту населення ОДА. Документ оприлюднений на сайті облради.

Серед іншого, в пояснювальній записці йдеться, що прогнозний обсяг фінансування з обласного бюджету цієї Програми на 2016-2018 роки складає 99192,0 тис грн, а плановий фінансовий ресурс склав 46670,6 тис грн, касові видатки за три роки склали 46371,4 тис грн.

Відтак, 1180 важкохворих громадян отримали допомогу на лікування, протезування, придбання імплантатів, проведення оперативних втручань. Загальна сума видатків обласного бюджету склала 16199,3 тис. грн.

Здійснено виплату одноразової допомоги 3274 учасникам АТО та учасникам АТО, які не отримали допомогу в минулих роках. Також суттєву матеріальну підтримку – по 100 тис грн отримала 21 сім’я загиблих мешканців Закарпатської області – учасників АТО.

Компенсовано вартість збитків нанесених 24 особам, що втратили майно внаслідок пожежі. Сума компенсації склала 270,0 тис грн..

Для забезпечення проведення заходів з нагоди відзначення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, надано матеріальну допомогу 51 найменш соціально захищеному ветерану війни, учаснику підпільного партизанського руху. Видатки обласного бюджету склали 29,7 тис грн.

До Дня виводу військ з Афганістану, надано матеріальну допомогу 842 учасникам війни в Афганістані та вдовам загиблих учасників війни, сім’ям працівників правоохоронних органів та військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов’язків, на вихованні у яких є неповнолітні діти на загальну суму 99,8 тис грн.

В рамках Програми надано одноразову матеріальну допомогу 333 жертвам політичних репресій – угорцям, німцям та представникам інших національностей, депортованим Радянською Армією в листопаді 1944 року, ветеранам ОУН-УПА, воїнам Карпатської України та вдовам січових стрільців, іншим учасникам національно-визвольного руху на суму 44,6 тис. грн.

Одноразову матеріальну допомогу щороку отримують особи, яким виповнилося 100 років та особи з інвалідністю без двох кінцівок. Протягом трьох років таку допомогу отримали сорок п’ять 100-річних громадян, на загальну суму 73,3 тис грн, та 463 особи з інвалідністю, на загальну суму 144,4 тис грн.

Щороку в річницю Чорнобильської катастрофи отримують матеріальну допомогу громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та члени сімей громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. Сума витрат за три роки на виплату матеріальної допомоги 258 особам склала 155,0 тис грн.

За розпорядженням голови ОДА через програму „Турбота” щомісяця виплачується матеріальна допомога письменникам-пенсіонерам Закарпаття та делегатам Першого з’їзду Народних Комітетів. До жовтня 2018 року допомогу отримували 5 письменників по 300 грн, а після цієї дати – 4 письменники (1 помер у жовтні). По 300 грн до листопада 2017 року отримували також 5 делегатів (1 помер у грудні), по 500 грн. щомісяця з 2018 року – 3 делегати (1 помер у січні). Загальна сума витрат обласного бюджету склала 110,1 тис грн.

Заходами Програми передбачено відшкодування витрат батьків на придбання путівок для лікування дітей, хворих на дитячий церебральний параліч, вроджені вади розвитку нервової системи у товаристві з обмеженою відповідальністю „Міжнародна клініка відновлювального лікування” у м.Трускавець та відшкодування витрат, пов’язаних із санаторно-курортним лікуванням особам з інвалідністю, громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранам війни та праці, учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції.

Станом на 01.01.2019 року згадані заходи профінансовано на загальну суму 1667,1 тис грн.. Відшкодовано витрати за придбані путівки 59 батькам та 161 особі за санаторно-курортне лікування.

Плановими обсягами Програми на 2016-2018 роки було передбачено 570,0 тис. грн. на придбання до державних і релігійних свят подарунків дітям з інвалідністю, дітям, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям поранених та травмованих учасників АТО віком до 14 років, а також дітям загиблих, померлих учасників АТО віком до 16 років. Для цієї категорії дітей придбано та роздано 16036 подарунків, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба Закарпатської облради.

Проаналізувавши хід виконання Програми, спостерігається тенденція щорічного збільшення кількості осіб, які потребують матеріальної допомоги. З кожним роком Програма не втрачає своєї актуальності, а навпаки, розширює комплекс заходів для подальшого вирішення питань соціального захисту.

Заходи щодо соціальної підтримки громадян для забезпечення їм гідного існування, вирішення проблем матеріально-технічного, соціально-побутового характеру, здійснення конкретних заходів, спрямованих на надання адресної підтримки незаможним верствам населення, ветеранам війни та праці, внутрішньо переміщеним особам, учасникам АТО, важкохворим громадянам на лікування та протезування, потерпілим від пожежі та стихійного лиха, санаторно-курортне лікування, надання соціально-правової допомоги, залучення до співробітництва громадських організацій, поліпшення становища людей з різними вадами, що передбачені Програмою – суттєво підвищать ефективність системи соціальної допомоги в області через посилення адресності при її наданні, – переконаний директор департаменту соціального захисту населення ОДА Михайло Петрішка.

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах