ko.net.ua

У Перечині перець подешевшав на 5 грн., баклажани – на дві гривні, а помідори й огірки подорожчали

Перечин розташований за 20 км від Ужгорода, проживає тут 7200 чол. Мало хто з перечинців вирощує городину, бо вигідніше купити, ніж самому сіяти-садити-копати-підживлювати-полоти бур’яни-доглядати. Причина в тому, що ґрунти тут неродючі, та і місцевий люд не звик працювати на землі. Тому, мовою місцевих, тут не наповідаються на ціни.

В одних черги, а інші виглядають покупця

Отож, говоримо про ціни на овочі та фрукти у Перечині. Кожен власник торгової точки ставить ціни які хоче – на власний розсуд. Буває, що один і той же коренеплід на одній точці можна купити за 15 грн., а на другій – за 25. З боку покупця не може бути жодних претензій, бо ж, як кажуть перекупники, це бізнес.

На ринку в Перечині та магазинах можна спостерігати таку картину: на одних торгових точках продавець цілий день крутиться як білка в колесі, бо клієнти шикуються у чергу і терпляче чекають, а на інших продавці нудьгують, скаржаться, що «нема людей», «в людей нема грошей». Люди то є, і гроші мають, але отоварюються там, де до них привітно ставляться, шіковно обслуговують і товар дешевший. На гривню-дві-п’ять. Здавалося б, що тепер гривня-дві-п’ять?! Мізер. Але купуючи ташку продуктів для сім’ї, можна зекономити чималу суму.

У вихідні ціни підвищуються

Пані Мар’яна має торгову точку на автостанції. Обслуговує і покупців. Привітна, шіковна, порадить, якої торгової марки купити сметану, майонез чи ковбасні вироби. Хтось просить дешевший товар, хтось надає перевагу якості. Асортимент – чималий. В неї в продажу є майже всі овочі та фрукти. Приділила увагу і кореспонденту «Карпатського об’єктиву» і розповіла про ціна на сезонні овочі та фрукти. Переставила і ящик з баклажанами, аби я зробила вдале фото. За що щиро дякую. Вся городина в неї закарпатська, зокрема з Іршавщини та Виноградівщини.

Кілограм картоплі коштує сім грн. Така ціна тримається півтора місяця. Кабачки – також сім. Якщо картопля користується попитом – з неї можна приготувати будь-які страви, то кабачки залежуються. Огірки та помідори протягом сезону ідуть «на ура». Тиждень тому кілограм огірків для споживання коштував 7-8 грн., а тепер – десять. Для консервації – 15.

17 серпня кілограм дрібних помідорів Мар’яна продавала по 6 грн., для консервації – по 7-8, а сьогодні, 26-го, – по 10. Відбірні – по 15 за кг. Кілограм жовтих править по 18, десять днів тому були по 15. За три жовті помідори (люблю цей сорт томатів) плачу 9 грн. За півгодини куплю у магазині три червоні томати, трохи менші, і заплачу 4,5 грн. Кілограм продають тут за десятку.

– У вихідні ціни підвищуються. Ціни диктують гуртівники, – пояснює Мар’яна. Такий аргумент наводить і продавчиня магазину, який закріпив за собою назву «Штатик», – Галя. «У четвер гарні червоні помідори продавала по 7 грн., а у п’ятницю після обіду привезли дорожчі на три грн. Неділя, Сята Маря, то ціни підвищуються», – зауважує.

Кілограм цибулі – десятка, часнику – 50. Торік зубкатий коштував дорожче на двадцятку. «Фермери Виноградівщини посадили і виростили більше часнику, як торік, тому і ціна нижча», – каже Мар’яна.

Коренеплід, який побив рекорд у ціні

Морква – найпопулярніший коренеплід у господинь – додаємо майже у всі перші страви. Ну який бульйон, суп, борщ без моркви? Ото ж бо. Цей коренеплід побив усі рекорди у ціні – у червні кілограм моркви коштував 40-44 грн. І не тільки у Перечині, а і у Мукачеві, де завжди базар був дешевший, як у гірських районах. Золота морква – казали покупці. Але – що робити – розводили ми руками і купували. У соцмережах жартували: кг бананів – 20 грн., моркви – 40, можливо у салат олів’є замість моркви додавати банани?!

– Моркву, петрушку дуже важко виростити. Градобій у червні все побив, тому і ціни такі високі. Останніми роками жителі багатьох сіл Перечинщини навіть не сіють моркву і петрушку, бо вона не родить, – додає моя співрозмовниця. Наразі кілограм оранжевого коренеплоду в Перечині можна купити за 15-20 грн.

Протягом тижня перець подешевшав на 5 грн. «До вересня ціна буде падати, бо сезон», – каже Мар’яна. Тепер за кіло перцю править по 20 грн. Білокачанна капуста все ще коштує десятку. П’ятку додав у ціні карфіол: тиждень тому коштував 20 грн., 26 серпня – 25 грн. Кольрабі у Перечині мало хто продає – цей вид капусти, без якого поливка – не поливка, тут не у пошані. Минулого понеділка на Зеленому ринку в Ужгороді середній кольрабі я купила за 7 грн., трохи більший господиня продавала за десятку.

Наразі сезон на баштанні. Кілограм смугастого гарбуза коштує 6 грн.

Любимо поласувати і плодами садових дерев. Кілограм яблук, вирощених на Ужгородщині, у Мар’яни можна купити за 15 грн. Яблучка гарні – як намальовані, та ще і ароматні. Кг мохнатих персиків – за 30 грн., нектаринок – 45, винограду – 35. Любителям бананів доведеться викласти 30 грн. за кг, а лимонів – 50. Сезон консервації та поповнення організму вітамінами триває.

Тетяна Грицищук, фото автора