ko.net.ua

Угорщина вкотре надала Закарпаттю гуманітарну допомогу – 3 тонни хлору для очистки питної води

У вівторок, 24 липня на українсько-угорському пункті пропуску «Тиса» відбулася передача партії рідкого хлору, який використовується для знезараження питної води.

Нагадаємо, що через зупинку українського підприємства «Дніпро-Азот» запасу хлору для безперебійної роботи насосно-фільтрувальних станцій області залишилося на кілька тижнів. У разі відсутності хлору підприємства змушені будуть припинити свою роботу й зупинити централізоване постачання води населенню, що неминуче призведе до спалаху інфекційних хвороб.

На прохання голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля до Генерального консула Угорщини в місті Ужгород  Йожефа Бугайла в Закарпаття в якості гуманітарної допомоги було ввезено 3 тонни хлору – 48 спеціальних балонів, загальною вартістю 6 млн форинтів.

«Губернатор Закарпаття звертається до нас вже не  вперше і коли зараз виникла така гостра потреба в очистці питної води ми звісно одразу відгукнулися. Я вважаю, що чиста питна вода, яка досягається завдяки очисній дії хлору не залежить ні від національності, ні від будь-якого іншого чинника – це є однаково важливо для всіх», – наголосив Генеральний консул Угорщини.

Йожеф Бугайла зауважив, що Україна приділяє недостатньо уваги проблемам Закарпаття. У свою чергу, Угорщина як добрий сусід завжди готова допомагати Закарпаттю вакцинами, сприяти розвитку інфраструктури та ремонту доріг: «Те, що наші стосунки наразі досить напружені не означає, що ми відмовимо в наданні допомоги – це природньо, що ми відгукуємося одразу коли надходить таке прохання».

Варто додати, що ця допомога надається з власних запасів Угорщини, адже на території країни працює завод з виробництва рідкого хлору.

Геннадій Москаль розповів, що 18 водоканалів області користуються хлором для очистки води, а інші використовують артезіанську воду, яка не потребує хлорування: «Наш організм на 80 % складається з води, якщо її не буде ми не виживемо. На скільки я знаю, угорську хлоровану воду можна пити навіть з-під крану, а нашу потрібно кип’ятити чи купувати фільтри для очистки».

Керівник області зазначив, що Угорщина пообіцяла надати загалом 15 тонн хлору. У випадку, якщо ситуація з хлором в Україні не налагодиться сусіди нададуть нам решту 12 тонн.

«Ми не можемо сидіти осторонь, тому звернулися до уряду Угорщини за допомогою і вони одразу відгукнулися. Крім пустих заяв, що підприємство «Дніпро-Азот» відновить свою роботу ми хлору ще не бачили. Проблемою є й те, що всі водоканали області мають мільйонні борги – потрібно буде складати нові договори із заводами, а через борги вони можуть відмовити у підписанні нових угод щодо постачання хлору. Тому обіцяний сусідами резерв нам може знадобитися», – повідомив губернатор Закарпаття.

Зауважимо, що отриманого хлору для очистки питної води водоканалам області вистачить приблизно на 1,5 місяці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ