11873
20:22 26.062018

Вбудовані в житлові будинки дитсадки можна буде проектувати вже восени

Економіка 2487

20 червня в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №6/2018 були опубліковані нові ДБН В.2.2-4-2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти», який, зокрема, дозволяє розміщення у житлових будинках вбудованих і вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів.

35_main

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні, на жаль, є проблема, коли не вистачає дитячих садків. Особливо у великих містах, де центральні райони ущільняються і часто не вистачає місця для розміщення великих окремих дитячих садків. Тому темпи житлового будівництва перевищують розвиток такої соціальної інфраструктури і потрібно цю ситуацію вирівнювати. Зараз для комфорту людей ми у ДБН щодо дошкільних навчальних закладів прописали норму, що дозволяє проектувати невеликі вбудовані та вбудовано-прибудовані дитсадки на перших поверхах житлових будівель», – сказав він.

Лев Парцхаладзе підкреслив, що ці невеликі дитсадки будуть зручними для батьків і дітей.

При розміщенні таких дитсадків повинні обов’язково враховуватися необхідні пожежні вимоги щодо проектування дошкільних навчальних закладів, а також відповідні норми ДБН щодо житлових будинків. Крім цього, земельна ділянка такого навчального закладу повинна бути відокремлена огорожею і зеленими насадженнями від прибудинкової території житлового будинку. Організація та озеленення групових майданчиків, інсоляція та освітленість приміщень вбудовано-прибудованого і вбудованого дошкільного закладу має відповідати вимогам ДБН щодо захисту територій і будинків від шуму та вимогам Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого МОЗ.

Відповідно до нових ДБН, розміщення дошкільних навчальних закладів допускається у вигляді:

— вбудованих приміщень груп короткотривалого (до 4-х годин) перебування дітей дошкільного віку у 1-2 поверхи житлових будинків;

— вбудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку (ясел, ясел-садків, дитсадків) місткістю до 80 місць (2-4 групи) у 1-2 поверхи житлових будинків;

— вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 120 місць (до 6 груп) у 1-2 поверхи житлових будинків;

— прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 160 місць (до 8 груп) до глухих торців житлових будинків.

Крім цього, у нових ДБН щодо дошкільних навчальних закладів вводиться низка змін для покращення комфорту та безпеки дітей. Зокрема, це стосується обов’язкового облаштування інклюзивного простору в приміщеннях та впровадження енергозберігаючих технологій і матеріалів.

Нові ДБН вступають в дію з 1 жовтня 2018 року. Повний текст оновлених ДБН розміщено на сайті Мінрегіону за посиланням: http://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2018/06/V224IB.pdf-….pdf.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
Всі новини