18:01 27.012016

Які зміни чекають на платників податків у 2016 році?

Економіка 2774

Днями відбулася прес-конференція головного податківця Ужгорода Марії Бадиди.

Бадида

Посадовець підсумувала роботу відомства у 2015 році та розповіла про зміни у податковому законодавстві.

Загалом йшлося про соціальні стандарти, спрощену систему оподаткування, податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ, транспортний податок.

«За 2015 рік до Зведеного бюджету за рік акумулювано 847 мільйонів гривень, що 224,4 млн на більше, ніж торік, – поінформувала Марія Бадида. – До Державного бюджету надходження склали 469,8 млн грн, що на 176,5 млн більше, ніж у 2014р. А до місцевого – 377,1 млн. грн, що на 46,5 млн перевищує показник попереднього року».

Щодо соціальних стандартів, то з цього року однаковий розмір матимуть як розмір мінімальної зарплати, так і сума прожиткового мінімуму (з 1 січня – 1378 грн, з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн).

Спрощена система оподаткування

За словами головного податківця Ужгорода, з 1 січня 2016 року змінено ставку податку для підприємців 3-ї і 4-ї груп.

Для 3-ї групи – 3% для платників ПДВ і 5% для неплатників ПДВ (раніше було 2% і 4%). База застосування цих ставок залишається тією ж самою – це сума отриманого доходу. Граничний розмір доходу зменшено із 20 млн. грн. до 5-ти млн.. грн.

Притім податківці наголошують, що зміна граничного розміру доходу стосується тільки 2016 року. До отримання 5 мільйонів гривень суб’єкт підприємництва може працювати і цього року на єдиній системі оподаткування, а при перевищенню 5 мільйонів можна перейти на загальну систему.

Податок на фізосіб

З 1 січня 2016 року базова ставка податку з доходів фізичних осіб становить 18 %.

Розмір податкової соціальної пільги (так звана 100 відсоткова пільга) залишено на постійній основі у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року для всіх працівників, які отримуватимуть заробітну плату у 2016 році не вище 1930 грн. (1378 грн. х 1,4) на місяць.

Тиск на фонд оплати праці зменшився

Уведено ставку Єдиного Соціального Внеску у розмірі 22% для більшості страхувальників.

Працівники не платять ЄСВ з заробітної плати та інших доходів (немає утримань ЄСВ). Порядок визначення бази нарахування ЄСВ порівняно з минулим роком не змінився. Так, її визначають:

  • фізособи – підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування (крім пенсіонерів за віком та інвалідів, які отримують пенсію чи соціальну допомогу) самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (34450 грн) і не менше за розмір мінімального страхового внеску (з 01.01.2016 р. – 303,16 грн (1378 грн х 22%) ;
  • фізичні особи – підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують ЄСВ тільки за місяці, у яких вони отримали дохід (прибуток) у межах максимальної величини й не менше розміру мінімального страхового внеску. У тих місяцях, у яких вони не отримали доходу (прибутку) вони мають право визначити базу нарахування ЄСВ з дотриманням мінімального й максимального її розміру.

«За рахунок зменшення розміру єдиного соціального внеску відбулося зниження податкового навантаження на фонд оплати праці. Тож будемо сподіватися, що роботодавці таки піднімуть зарплати своїм працівникам», – зазначила Марія Бадида.

Податок на нерухоме майно

Ставка податку: до 3% МЗП за 1 кв. г. площі нерухомого майна – для об’єктів житлової нерухомості, а також для об’єктів нежитлової нерухомості. Встановлюється місцевими радами.

25 000 грн на рік – додатково до 3% МЗП за 1 кв. г. – для квартир та будинків площею понад 300 кв. м та 500 кв. м відповідно.

Транспортний податок

З 1 січня 2016 року оподатковуватимуться легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить 750 розмірів мінімальних заробітних плат. Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою Кабінету Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу короб переключення, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті.

Ставка (за рік) – 25 000 грн. за автомобіль.

Якщо авто має до 5-ти років і буде коштувати 32-33 тисячі доларів, то за нього доведеться сплати 25 тисяч гривень.

За минулий рік в Ужгороді сплатили близько 2 мільйонів гривень такого податку у спеціальний фонд місцевого бюджету, який використовується на ремонт доріг.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах