110
16:05 29.022016

На Закарпатті стартував потужний економічний експеримент. ФОТО

Економіка 2714

21 січня на заводі «Єврокар» відбувся перший в області Форум ініціатив. Захід зібрав керівників близько 60 найпотужніших підприємств Закарпаття, керівників органів виконавчої влади, експертів та лідерів бізнес-асоціацій, представників ЗМІ.1

Тема форуму – «Закарпатський економічний експеримент».

За словами ініціаторів заходу, Закарпаття має всі шанси стати найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу в Україні. Регіон з позицій аутсайдера в економічних рейтингах може перетворитися в лідера економічного зростання.

«Це постійно діючий форум. Об’єднаний закарпатський бізнес вирішив створити елементи громадянського суспільства. Таким складом ми будемо збиратися доволі часто. Як тільки у нас з’являтимуться цікаві ідеї, ми будемо їх обговорювати і впроваджувати в життя. Головна мета форуму – звернути увагу Президента, Верховної Ради що потрібно щось робити. Ми готові працювати, готові виступити прикладом у всіх починаннях, економічних, які можна проводити в цій країні. Ми можемо залучати інвесторів з усього світу, і вони прийдуть на Закарпаття. Але для цього необхідно створити їм комфортні умови на законодавчому рівні. Будемо робити усе для того, щоб покращити ситуацію для ведення бізнесу у Закарпатській області і сподіватися, що Верховна Рада прийме ті закони, які дозволять нам залучити нових гравців», – поінформував голова Об’єднання організації роботодавців Закарпаття Володимир Панов.

Про важливість спеціальної економічної зони для Закарпаття розповів Ігор Царенко, генеральний директор ПрАТ «Єврокар».

Нагадаємо, 5 січня цього року, депутати Закарпатської обласної ради звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра щодо відновлення інвестиційного режиму СЕЗ «Закарпаття».

«Режим спеціальної економічної зони надавав ряд преференцій Закарпаттю. Тож будемо сподіватися, що його відновлять. Власне завдяки СЕЗ та логістичної складової був побудований наш завод, – зазначив Ігор Царенко. – Однак у 2005 році зона залишилася, а режим був змінений. Тож підприємства області почала діяти не завдяки, а всупереч. Зараз, через скрутну економічну ситуацію в країні, ми скоротили наше виробництво і працюємо всього на 4%. Ми можемо виробляти за рік 50 тис. автомобілів. Але люди не купують авто. Минулого року ми випустили 2 тис. транспортних засобів. Цьогоріч плануємо випустити 3 тисячі. Однак це все-одно мізер, з того, що ми могли б робити. Якщо б змінилася законодавча база і ми змогли б відправляти нашу продукцію закордон: у Європу, чи у країни СНД, Казахстан. Нам необхідні інвестиції в обладнання. Зараз, як це не парадоксально звучить, щоб завести обладнання – підприємство має сплатити ПДВ, мусить сплатити мито. Якби цього не було, як це було раніше, було б значно краще».

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підтримав ініціативу проведення на Закарпатті економічного експерименту та наголосив, що зробить все для того, щоб Закарпаття стало провідним майданчиком України для інвестицій та інновацій.

«Регіональна влада у всьому сприятиме розвитку базових галузей економіки та промислових кластерів, розуміючи, що саме вони зможуть створити додану вартість та забезпечити високий рівень зайнятості», – зазначив Геннадій Геннадійович.

На завершення Форуму ініціатив учасники заходу підготували звернення до Президента України, щодо «Закарпатського економічного експерименту».

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах