На Закарпатті найдорожча свинина в Україні
Експерти Асоціації торговельних мереж України проаналізували, у яких регіонах найдорожче та найдешевше м’ясо за офіційною статистикою на початок лютого та склали відповідний рейтинг.
За словами її очільника Олексія Дорошенка, Київ є найдорожчим містом країни для любителів м’яса. Столиця також входить до ТОП-3 найдорожчих регіонів за всіма видами м’яса та сала, окрім курки.
Отже, експерт оприлюднив результати свого дослідження.
І. ЯЛОВИЧИНА – середня ціна в Україні 117,1грн. за кілограм.
ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн. за кілограм:
- Київ – 129,1
- Київська область – 127,4
- Одеська область – 126,1.
ТОП-3 найдешевших регіонів, грн. за кілограм:
- Донецька область – 95,1
- Полтавська область – 107,0
- Чернігівська область – 107,8.
Таким чином, різниця між Києвом та Донецькою областю складає 34грн. за один кілограм, або 36%. За рік, із кінця січня 2017 року по кінець січня 2018 року, найбільше ціни на яловичину виросли в Закарпатській області – на 42%, із 87,7грн. за кілограм до 124,6грн.
ІІ. СВИНИНА – середня ціна в Україні 110,3 грн. за кілограм.
ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн. за кілограм:
- Закарпатська – 122,7
- Київ – 118,2
- Одеська – 115,4.
ТОП-3 найдешевших регіонів, грн. за кілограм:
- Донецька область 97,8
- Волинська область 102,3
- Тернопільська область 105,7.
Різниця між Закарпатською та Донецькою областями складає 24,9грн. за кілограм, або 25%. Протягом року найбільше ціни на свинину виросли в Київській області – на 74%, із 66,1грн. за кілограм до 114,6грн.
ІІІ. САЛО – середня ціна в Україні 72,2грн. за кілограм.
ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн. за кілограм:
- Київ – 110,6
- Київська область – 81,5
- Дніпропетровська область – 79,7.
ТОП-3 найдешевших регіонів, грн. за кілограм:
- Тернопільська – 49,4
- Волинська – 51,8
- Рівненська – 52,7.
Купуючи сало в Тернопільській області можна зекономити 61,3грн. на одному кілограмі, порівняно з Києвом. Це більше, ніж у два рази. За рік вартість сала найбільше зросла в Київській області – більш ніж удвічі, із 39,9грн. за кілограм до 81,5грн.
ФІЛЕ КУРЯТИНИ – середня ціна в Україні 91,5 грн. за кілограм.
ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн. за кілограм:
- Миколаївська область – 96,2
- Херсонська – 94,0
- Кіровоградська – 94,0.
ТОП-3 найдешевших регіонів, грн. за кілограм:
- Харківська – 84,9
- Рівненська – 88,1
- Львівська – 88,7.
Таким чином, різниця між Миколаївською та Харківською областями складає 11,3грн. за кілограм, або 13%.
ТУШКА КУРЯТИНИ – середня ціна в Україні 54,9грн. за кілограм.
ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн. за кілограм:
- Донецька область – 56,7
2-3. Одеська і Закарпатська області – 56,6.
ТОП-3 найдешевших регіонів, грн. за кілограм:
- Тернопільська – 51,4
- Харківська – 52
- Дніпропетровська – 52,8.
Різниця між найдорожчим регіоном – Донеччиною, та найдешевшим – Тернопіллям, складає 5,4грн. за кілограм, або 10%. Найбільше за рік вартість курячої тушки зросла в Миколаївській області – на 42%, із 39,4грн. до 56грн. за кілограм.
Різниця в цінах на м’ясо між регіонами тим більша, чим менше його виробництво в промислових масштабах. Виробництво курятини переважно зосереджено у великих господарствах, та різниця вартості між найдорожчим та найдешевшим регіонами складає 10%. Сало – це парафія приватних домогосподарств, тому й різниця між регіонами є двократною.
Найдорожчий м’ясний кошик у Києві. Його вартість складає 507,5грн. А найдешевше купувати м’ясо на Донеччині. Тут воно обійдеться в 412,9грн. Різниця – 94грн., або 23%. До кошика ввійшли всі види м’яса, куплені по кілограму: яловичина, свинина, сало, курка в тушці та філе.
За даними Національної курячої ради (NCC), бройлер у роздріб у Сполучених Штатах коштує в 2,7 рази дешевше за свинину та в 4,4 рази дешевше за яловичину. В Україні тушка дешевше за свинину в 2 рази та в 2,1 рази за яловичину. Тобто в нашій країні є помітна цінова диспропорція.
Світовою тенденцією останніх 4-х місяців, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, є здешевлення курятини. В Україні це не помітно. Раніше, у жовтні 2017 року, у світі спостерігалось здешевлення свинини, що ми відчули на ринках та в магазинах. На той час гривня була стабільною і знижка дійшла до кінцевого споживача. Зараз, за офіційною статистикою та власними даними Асоціації постачальників торговельних мереж, спостерігається подорожчання кожного місяця на декілька відсотків.
У США на початку 60-х років 83% вирощеної курки продавалось у тушці, 15% – різалось на частини та 2% як напівфабрикат або готова до споживання їжа. На сьогодні половина курятини американці купують у вигляді напівфабрикатів або їжі, 40% – частини сирої курки та лише 10% у тушці. Аналогічної статистики в України немає, але вона була б полярною.
За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, кожен українець у 2015 році з’їв 44 кілограми м’яса, із яких курятина становила 52%, свинина – 32% та яловичина – 16%. Того ж року середній американець з’їв 95 кілограмів м’яса. М’ясо птиці, тобто курка та індичка, яка дуже популярна в Сполучених Штатах, становило 51% раціону. Також американець спожив свинини – 23% та яловичини – 26%. Частка споживання птиці в Україні порівняно до червоного м’яса схожа на США.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися