9249
21:03 20.012018

Минулого року легалізовано працю більш як півтисячі закарпатців

Економіка 2914

Серед пріоритетних завдань органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області – контроль за дотриманням законодавства про працю та легалізація трудових відносин, боротьба з виплатою зарплати в «конвертах» тощо. 

1 (2)

В контексті цих завдань в області створено обласну робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, членами якої є і представники Пенсійного фонду України в Закарпатській області. Відповідні робочі групи працюють і в усіх районах та містах обласного значення. Протягом минулого року відбулося понад 70 засідань таких робочих груп на рівні області, районів та міст обласного значення.

Як свідчить статистика, на кінець 2017 року в Закарпатській області загальна кількість застрахованих осіб становила 193 тисячі 795 осіб, що менше, ніж було у грудні 2016 року. У листопаді минулого року працевлаштованих 5259 осіб, при цьому звільнилось 4422 чоловік.

Із загальної кількості найманих працівників 10461 застрахованій особі нараховано заробітну плату менше 3200 гривень (при умові повного відпрацьованого робочого дня), з них 48,2 відсотка – це працівники бюджетної сфери. Найбільше таких працівників серед застрахованих осіб фіксується у Хустському та Тячівському об’єднаних управліннях.

Головним та підвідомчими управліннями Пенсійного фонду України здійснюється моніторинг та аналіз відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. За результатами моніторингу звітів прослідковується тенденція до зменшення кількості застрахованих осіб, рівень оплати праці яких не перевищував 3200 гривень: так, у листопаді минулого року порівняно із січнем 2017-го їх кількість зменшилася на 12 тисяч 592 особи.

– На сьогодні в нашій області налагоджена співпраця між головним управлінням Пенсійного фонду України, Державною фіскальною службою України та управлінням Держпраці в Закарпатській області щодо виявлення страхувальників, які порушили законодавство і використовували працю неоформлених працівників. Цими соціальними партнерами розроблено План заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників, – зазначає Мирослава Максимович, начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області. – Як результат, на кінець 2017 року до управління Держпраці у Закарпатській області передано матеріали по 3561 страхувальнику за 24 тисячі 141 застраховану особу та до органів Державної фіскальної служби в області

– по 1609 страхувальниках за 2926 застрахованих осіб.

Проведено 32 спільні наради соціальних партнерів та територіальних органів Пенсійного фонду України, на яких заслуховувалися звіти керівників і власників підприємств, які не дотримуються законодавства про оплату праці.

За результатами проведеної роботи спільно з органами фіскальної служби області легалізовано працю 604 неоформлених найманих працівників, додатково залучено до бюджету 425,2 тисячі гривень єдиного соціального внеску.

Відповідно до Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників органами Пенсійного фонду області органам Державної фіскальної служби України надано інформацію щодо 1049 страхувальників (стосовно 2098 застрахованих осіб), що порушують законодавчі вимоги щодо здійснення доплати до мінімального страхового внеску, та 560 платників (стосовно 828 застрахованих осіб), у яких зафіксовано повідомлення про прийняття на роботу та відсутня заробітна плата у звітності по єдиному внеску.

Органами Державної служби України з питань праці у 2017 році виявлені законодавчі порушення у 86 страхувальників по 770 особах, винесено 58 постанов щодо накладення штрафних санкцій на суму 456 тисяч гривень, щодо застосування 93 адмінштрафів – на суму 51,8 тисячі гривень.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах