8605
21:22 6.122017

Де заправлятимуться закарпатці?

Економіка 2085

У листопаді ціни на пальне в Україні оновили свій історичний максимум і подолали психологічну позначку в 30 гривень за літр.

9789

Серед причин подорожчання оператори ринку називають зростання котирувань на нафту й нафтопродукти на європейському ринку, підвищення курсу валют, зменшення поставок бензину та дизпалива з Білорусі, відсутність потрібної кількості залізничних цистерн для вчасного перевезення пального, а також збільшення експлуатаційних та виробничих витрат на утримання АЗС.

Що ж буде з тим автозаправним бізнесом на Закарпатті, що розквітнув неподалік ЄС? Ще у 2014 році ми писали про те, що через різницю цін на паливо в Україні та сусідніх Словаччині й Угорщині в прикордонних регіонах спостерігається підвищений попит на пальне. Заправляються тут «до повного» не тільки легковики та фури, котрі їдуть в напрямку Євросоюзу, але й із-за кордону приїжджають люди за покупками та дешевшим пальним. Така ситуація триває вже багато років, тому кількість автозаправок тут вражає. Ми нарахували в напрямку Чопа 20 одиниць на 21 км шляху, Мукачева – 16 на 40 км, Великого Березного – 6. Також у безпосередній близькості до пункту пропуску «Убля – Малий Березний» є ще 5 автозаправок.

У той же час найближча автозаправка зі словацького боку знаходиться аж у Стакчині, недалеко від кордону побачили ще кілька закинутих, давно непрацюючих.

Після останнього подорожчання в Україні ціни на бензин і дизпаливо в сусідній Словаччині вже майже не відрізняються від українських. Приміром, на автозаправці в м. Сніна дизпаливо коштує 1 євро за літр.

З такими темпами подорожчання пального в Україні закарпатцям невдовзі буде вигідніше заправляти свої автомобілі за кордоном. З’їздити на закупи в сусідню Угорщину чи Словаччину вже стало звичним явищем, то, можливо, і пальне там купуватимемо?

Численні закарпатські автозаправки врятує хіба що значне підвищення курсу євро, тобто чергове знецінення гривні, коли населення вкотре стане біднішим порівняно з нашими сусідами.

Оксана ЧОПАК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини