8581
14:26 5.122017

Лісова реформа: чому по всій країні бунтують лісівники? ФОТО

Економіка 3431

Цього тижня Україною прокотилася хвиля гучних протестів. Лісівники по всій країні страйкують  проти нової стратегії розвитку лісового господарства. Уряд ухвалив її ще 15 листопада. Працівники ж лісгоспів переконані: документ ліквідує місцеві державні підприємства та скоротить робочі місця.

1

Майже три тисячі лісівників з усіх районів краю зібралися на мирну акцію протесту перед Закарпатською облдержадміністрацією. Вони кажуть, що бояться приватизації та реорганізації лісової галузі.

«Державне агентство лісових ресурсів України намагаються реформувати ще з 2014 року. І ось 15 листопада Кабінет Міністрів без будь-якого погодження з нашим агентством приймає документ під назвою «Стратегія реформування лісового господарства України на період до 2022 року». По своїй суті він повністю суперечить тим напрацюванням щодо впровадження реформ, яке роками розробляло Державне агентство лісових ресурсів України. Ідеться про фахівців лісових господарств по цілій країні, представників громадськості, різних профспілкових організацій. Розумієте, нас навіть не взяли до уваги, – пояснює ситуацію голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Валерій Федурця. – Тому й не дивно, що працівники лісового господарства по всій країні обурилися. Цим мітингам передував великий профспілковий форум працівників лісового господарства, який відбувся в Києві 23 листопада. Саме там було вирішено протестувати, щоб достукатися до влади, аби вона відмінила свою кулуарну стратегію».

2

Організатори мітингів у різних куточках держави наголошують, що їхня акція мирна і спрямована на те, щоб як місцеве керівництво, так і центральне, дослухалося до їхньої думки.

«Ми підтримуємо курс на реформування лісової галузі. Але реформа має відбуватися виважено. Ми готові брати участь в обговоренні й вимагаємо, щоб наші пропозиції були враховані», – зазначили організатори акції.

24172922_1952105235043546_8312232675085243235_o

Керманичі краю підтримали лісівників Закарпаття. Зокрема під час мітингу до учасників акції вийшов губернатор Геннадій Москаль, котрий у своїй короткій промові наголосив на тому, що область не дозволить приватизувати ліси. Загалом відбулося кілька спроб кулуарно реформувати лісову галузь.

24254814_1952105178376885_8846756993762423168_o

«Перша була здійснена минулого року, коли Кабмін лобіював скасування заборони на експорт кругляка в обмін на 600 мільйонів євро фінансової допомоги, а друга – улітку цього року, коли українські ліси мало не віддали в концесію закордонним компаніям. Обидві спроби не пройшли тільки завдяки спротиву суспільства. І тепер ми знову єдиним фронтом виступаємо категорично проти намагань віддати Карпати в приватні руки. Я хочу, щоб ви знали: Закарпатська обласна держадміністрація разом із вами, ми спільно збережемо українські ліси для майбутніх поколінь!» – наголосив очільник краю.

Вимоги лісівників підтримала також обласна рада, яка на своєму засіданні ухвалила рішення направити Президенту України, Кабінету Міністрів та у Верховну Раду України відповідне звернення.

hncNzT0-1000x480

В уряді стратегію розглядали 15 листопада. У порядку денному вона була зазначена під номером 5.15. Тоді її ухвалили без обговорення, але за умови протягом трьох днів доопрацювати.

Тексту документа на урядовому сайті досі немає. А Міністерство агрополітики, яке фактично відповідає за цей законопроект, від коментарів поки що відмовляється.

Та попри це в мережі з’явився текст стратегії. Правда, сказати, що це саме той документ, який був затверджений урядом 15 листопада, не можна. Цікаво те, що там немає ні слова про концесію чи приватизацію лісового господарства, котрими так лякають лісівників. Ба більше, як ідеться в оприлюдненій стратегії, вона спрямована на вирішення таких проблем, як «недосконалість системи управління лісовим господарством, значний обсяг незаконних рубок, корупція в лісовому господарстві, складність отримання документів з використання земель лісогосподарського призначення, недосконалий механізм продажу необробленої деревини, нереалізовані законодавчі ініціативи з охорони лісів, складна процедура притягнення до відповідальності за незаконні рубки й відсутність економічних стимулів для поглиблення переробки деревини».

l02

Стратегія передбачає створення служби лісових інспекторів, електронний облік деревини, аерокосмічну зйомку рубок, єдину систему продажу деревини, посилення відповідальності за незаконні рубки тощо.

Щоправда, в одному з пунктів ідеться про «передачі функцій здійснення лісового та мисливського господарства новоствореному суб’єкту господарювання державної власності, повноваження щодо управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України».

Тож наразі складається майже детективна історія з цією стратегією. Звичайно, усе стане зрозумілим тоді, коли текст документа оприлюднять на урядовому порталі.

А зараз зрозуміло одне: реформувати лісове господарство потрібно так, аби зберегти найголовніше багатство України, якого щодня стає дедалі менше…

 

Христина БІКЛЯН

Фото Закарпатське ОУЛМГ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах