8296
16:25 16.112017

Українцям виплатили перші кошти «зекономлених» субсидій

Економіка 2666

З 2 по 15 листопада українцям виплачували перші зекономлені кошти за проектом монетизації субсидій. Нагадаємо, 26 квітня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про монетизацію зекономленої суми субсидії на оплату газу та електроенергії. Такий проект реалізується в Україні вперше і стане поштовхом до глобальної монетизації.

1

«До 15 листопада всі 1,7 млн сімей, включених до відповідних списків на виплату, отримають на руки ці «живі гроші», – написав на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Він переконаний, що жодних затримок у виплатах не буде, адже для цього в держбюджеті передбачено 1,2 млрд грн.

Що таке монетизація субсидій

При визначенні суми субсидії враховуються соціальні норми споживання енергоресурсів, а минулого року вони були значно завищені. Люди споживали менше, ніж покривалося субсидією, формувалися залишки. Тож усі кошти, які були «зекономлені» отримувачами субсидій, повернулися до державного бюджету.

На сьогодні соціальні норми споживання теж досить високі, але дозвіл монетизувати «економію», тобто різницю між нормативними показами і реальним споживанням, є значним кроком уперед. На думку Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, саме економлячи на житлово-комунальних послугах, українці допомагають досягнути енергонезалежності країни.

Хто отримуватиме кошти

Зекономлені кошти можуть одержати сім’ї, які для опалення використовують електроенергію чи природний газ та станом на 1 травня 2017 року мають на рахунку невикористану суму субсидій.

Монетизації за результатами попереднього опалювального сезону підлягає економія електроенергії в еквіваленті вартості 150 кВт та природного газу – 100 кубометрів, за умови, що ці ресурси використовуються для опалення. Максимальна сума коштів, яку може отримати громадянин, – 135 гривень за зекономлену електроенергію та близько 700 гривень за зекономлений обсяг газу.

Для цього необхідно було до 1 вересня подати до управління соціального захисту населення відповідну заяву. Однак Кабінет Міністрів продовжив термін подачі заяв до 1 листопада. Як зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева, не всі українці мали змогу подати заяви до вказаного терміну, тому було вирішено продовжити термін прийому заяв ще на два місяці.

Кабінет Міністрів України також дозволив перепризначати субсидії на новий опалювальний сезон громадянам, які мають заборгованість в оплаті житлово-комунальних послуг за два і більше місяців на суму понад 340 гривень. Це пов’язано з тим, що деякі українці не визнають цієї заборгованості й подають позови до суду. Тому до ухвали суду її не беруть до уваги.

Щоб отримати грошову допомогу, потрібно мати відкритий рахунок у банку. Субсидіант може самостійно обрати банківську установу, через яку проводяться виплати соціальної допомоги та пенсій. Вони також можуть бути здійснені готівкою через відділення «Укрпошти».

Варто додати, що на законне відшкодування зекономлених енергоносіїв у попередній опалювальний період мають право 2 млн сімей. Так, понад 80% з них написали заяви про повернення коштів.

Три етапи монетизації

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко зазначив, що Міністерство фінансів України розробило план переходу на грошові розрахунки за субсидіями, який буде складатися з трьох етапів.

Перший включатиме монетизацію розрахунків за субсидіями на рівні підприємств – надавачів послуг. На другому етапі вестиметься підготовка системи до проведення монетизації субсидій на рівні домогосподарств: створення необхідної інфраструктури, єдиного реєстру й бази даних субсидіантів та їхня верифікація тощо. І нарешті, на третьому етапі відбуватиметься монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

За словами Сергія Марченка, зараз ми перебуваємо на першому етапі, який вводить з 1 січня 2018 року монетизацію субсидій на рівні надавачів послуг. Метою цих змін є перехід на прозорі та своєчасні розрахунки «живими» грошима за субсидіями між державою й виконавцями послуг.

Після опалювального сезону 2017–2018 років планується перевести частину платежів на звичайні поточні рахунки підприємств – надавачів послуг. Такий крок забезпечить ще одну передумову для переходу до вільного ринку – створить можливості для підприємств, які хочуть працювати з населенням, і відкриє шлях до прямого перерахування субсидій домогосподарствам, котрі самостійно зможуть розраховуватися за комунальні послуги.

На практиці це працюватиме таким чином: перерахування субсидії Держказначейство здійснюватиме безпосередньо без будь-яких протоколів. Субсидії будуть перераховуватися за фактично спожиті енергоносії й надані послуги, що дозволить уникнути ситуацій, коли, наприклад, виконавці отримують більший обсяг субсидій, ніж спожили домогосподарства. Крім того, будуть чітко встановлені терміни проведення розрахунків – до 24 числа кожного місяця, що гарантуватиме своєчасність оплати. При цьому виконавці послуг зможуть обирати найбільш конкурентного постачальника енергоносіїв і розраховуватися з ним «живими» грошима від субсидій.

Разом з тим, за даними Мінсоцполітики, цього опалювального сезону субсидії мають отримати 9 із 15 мільйонів сімей, тобто більша половина українців… а це, у свою чергу, потребуватиме виділення ще більшої кількості коштів з державного бюджету, до чого він навряд чи готовий.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах