7596
20:47 9.102017

Осінні дарунки і турботи селян Закарпаття. ФОТО

Економіка 4324

Осінь – щедра пора. Це знають навіть діти, школярі, не кажучи вже про дорослих.

Село1

І приходить вона не лише з холодними дощами та вітрами, а й з дарунками. Цьогорічна осінь порадувала любителів тихого полювання – у лісі було стільки грибів, як на небі зірочок. Хтось душу відвів, зробив запаси на зиму, а хтось поповнив сімейний бюджет. Кілограм білих на ринках Закарпаття правили від 80 до 120 грн.

Але урожай картоплі, коренеплодів, овочів, фруктів слабкий – погодні умови були несприятливими: то дощило, то пекло. Та селяни і тому раді: «Дав би Бог здоров’я схосновати те, що вродило».

У сонячну погоду господарі збирають урожай з полів, садів, ловгошів, чавлять виноград. Перед тим, як закласти картоплю, коренеплоди до пивниць, погребів, добре просушують. Качани кукурудзи просушують під навісами на протягу.

Селяни зауважують, що дні вже малі, тому зробити встигають не так і багато.

 – Встаю вранці, коли ще темно, годую і дою корову. Потім іду до курей. Дбаю і про пса, кішку – вони нашу з дідом старість скрашують. Готую сніданок, снідаємо з дідом, а вже потім ідемо на город щось робити. Наросла отава, чоловік покосив, та годі її висушити. Мало робиться, бо день малий, вранці холодно, поки сонце вигляне, то вже й обід. Ночі холодні, переживаю, аби дині не померзли. Ще буряки на грядках, думаю, завтра-післязавтра будемо забирати, бо як підуть приморозки, то не буде хосна з нашого труда, – розповіла Софія Михайлівна з Перечинщини.

Тетяна Грицищук, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах