7316
11:24 21.092017

Що чекати закарпатцям від довгоочікуваної пенсійної реформи

Економіка 3935

Політична осінь в Україні обіцяє бути спекотною. Завершилися парламентські канікули, і нардепи з новими силами взялися за роботу.

1

21 вересня Верховна Рада повинна прийняти закон про пенсійну реформу в другому читанні, щоби він запрацював уже з 1 жовтня.

На позитивні зміни в пенсійному законодавстві, затамувавши подих, чекають українські пенсіонери. Адже більшість з них живуть за межею бідності. І це не просто слова.

Із 12 млн пенсіонерів 8 млн отримують тільки мінімальну пенсію – 1312 грн, яка заледве становить 50% споживчого кошика.

Після запровадження пенсійної реформи підвищення пенсій має торкнутися 9 млн осіб. Основний мотив перерахунку пенсій уже з жовтня, а не з грудня, як це анонсувалося до сих пір, – наявний фінансовий ресурс, кажуть у Пенсійному фонді.

Тож чому пенсійна реформа повинна відбутися і що зміниться для пересічних українців, «Карпатський об’єктив» дізнавався на прес-конференції представників Міністерства соціальної політики України в Чернівцях.

Сьогодні в нашій країні на одного пенсіонера припадає лише один працівник, за якого надходять внески до Пенсійного фонду. В Україні проживають 26 млн громадян віком від 18 до 60 років, а страхові внески постійно сплачуються лише за 10,5 млн осіб, ще за 1,5 млн сплачує держава. Отже, тільки за 75% зайнятого населення роботодавці та держава сплачують внески, 25% узагалі не сплачують ЄСВ – вони працюють у тіньовій економіці.

Тож, за словами заступника міністра соціальної політики України Миколи Шамбіра, масштаби пропонованої пенсійної реформи повинні охопити: реформування системи оплати праці та соціально-трудових відносин, виведення з тіні заробітних плат та робочих місць, у тому числі через посилення мотивації сплачувати внески до системи пенсійного страхування, запровадження принципів соціальної справедливості в нарахуванні пенсійних виплат – залежно від тривалості страхового стажу та заробітку, розширення охоплення пенсійним страхуванням зайнятого населення.

2

Що саме зміниться в розрахунку пенсій?

Згідно з новою реформою, пенсійний вік не зміниться – зміняться умови виходу на пенсію. Таким чином, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно мати 25 років стажу. При відсутності необхідного страхового стажу пенсія призначатиметься пізніше.

За новими правилами, на пенсію впливатимуть:

– середня заробітна плата застрахованої особи. При розрахунку пенсії до уваги береться персональна заробітна плата особи за всі періоди роботи, починаючи з липня 2000 року;

– середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за даними Пенсійного фонду України, за попередні три роки (за 2014–2016 рр. – у розмірі 3764, 4 грн) ;

– тривалість страхового стажу, протягом якого особа сплачувала внески;

– вартість одного року страхового стажу, який зменшується з 1,35% до 1% у формулі визначення коефіцієнту страхового стажу.

Розмір пенсії за віком розраховується в таким чином: розмір пенсії = Сз множиться на ІКЗ та КС.

(Сз – розмір середньої заробітної плати, Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, Кс – коефіцієнт страхового стажу).

Уряд пропонує з 1 жовтня 2017 року перерахувати раніше призначені пенсії із використанням середньої заробітної плати на рівні 3764, 40 грн (середній розмір заробітної плати за 2014–2016 рр.). Цей показник також застосовується для обчислення пенсій, що призначаються у 2017 році. Такий перерахунок називається «осучасненням пенсій».

«Зростання пенсії відбуватиметься для кожної людини індивідуально. Тобто кожен отримає надбавку залежно від свого стажу: скільки заробив у період трудової діяльності, те й отримав», – розповідає Шамбір.

Останнє осучаснення пенсій проводилось у травні 2012 року, тоді як мінімальна пенсія підвищувалася 9 разів.

У підсумку має місце дискримінація пенсіонерів за роком виходу на пенсію – розмір пенсій за однакової кількості страхового стажу та заробітку може відрізнятися більш ніж утричі.

IMG_9280

«Мінімалка» наповнила Пенсійний фонд

Утім найголовніше – це забезпечити фінансово напрацьований законопроект, зазначила Любов Бричок, заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.

«Фінансовий ресурс для перерахунку пенсій уже накопичений. Протягом 20 років немає жодної затримки у виплаті пенсій по жодній області. Рішення уряду, які були запровадженні минулого й поточного року, дали можливість накопичити певний фінансовий ресурс. За останні 8 місяців надходження від ЄСВ становили 96,2 млрд грн, що на 12,8 млрд грн більше, ніж заплановано навіть на цей рік. Причому плани складалися з урахуванням мінімальної зарплати, яка була закладена на рівні 3200 грн.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року доходи (за рахунок надходжень за сплату ЄСВ) зросли на 27,7 млрд грн, або на 40%», – розповіла пані Любов.

Цьому сприяла низка факторів: за 8 місяців середня заробітна плата, з якої сплачується ЄСВ, зросла з 5773 грн до 6956 грн. Кількість платників ЄСВ теж збільшилася, попри прогнози щодо їх скорочення. Стало більше поточного року й найманих працівників. Тож за рахунок позапланових надходжень кошти держбюджету не залучаються на 18,9 млрд грн. Тобто це ті кошти, які б мали спрямовуватися на покриття дефіциту Пенсійного фонду. За прогнозами спеціалістів, зростання власних коштів Пенсійного фонду буде збільшуватися, і ця тенденція збережеться до кінця року. Тож 2017-го він повинен отримати більше 20,7 млрд грн понадпланових показників.

«Цих коштів цілком достатньо для проведення осучаснення пенсій, про яке йдеться в основному законопроекті, і забезпечити підвищення прожиткового мінімуму не з 1 грудня, як планувалося, а з 1 жовтня, – зазначила Любов Бричок. – Тож зараз ми готуємо програмне забезпечення, аби автоматизованим шляхом, без звернення осіб, здійснили перерахунки пенсій».

Що ж, поживемо – побачимо, чи підтримають нардепи довгоочікувану пенсійну реформу, які плоди вона принесе і чи суттєвим буде перерахунок пенсій, беручи до уваги теперішню купівельну спроможність та рівень інфляції в Україні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах