7302
21:15 19.092017

У скільки обійдеться закарпатцям цьогорічний опалювальний сезон

Економіка 1837

Наближаються холоди, а відтак актуальності набирають питання про опалення житла та дієве енергозбереження.

800d9b4-screenshot-2Голос Карпат дізнавався у скільки обійдеться закарпатцям цьогорічний опалювальний сезон та якими способами можна зекономити на опаленні за рахунок енергозбереження.

На зміну централізованому опаленню в області в оселі закарпатців прийшло індивідуальне електричне опалення, також мешканці краю обігрівають свої домівки газовими та твердопаливними котлами та дровами. Так, фаворитами серед мешканців багатоквартирних будинків наразі є електроопаленя та газові котли. У приватному секторі також користуються цими видами опалення. Втім, чимдалі закарпатці надають перевагу обігріву за допомогою твердопаливних котлів та дров’яних печей.

За інформацією Голосу Карпат, найменше на опалення цього сезону витратять ті закарпатці, які обігріватимуть оселі дровами. Цьогоріч кубометр дров для населення коштує близько 350 грн (+ доставка). Для опалення одноповерхового будинку протягом холодної пори року господарям потрібно близько 10 кубометрів дров (вартість приблизно 3,5 тис. грн. + доставка).

Якщо використовувати для опалення один  обігрівач потужністю 2 кВт доведеться сплатити за електроенергію близько 1000 гривень на місяць. Втім, якщо індивідуальне електричне опалення у помешканні встановлено та офіційно оформлено, то для мешканців існує спеціальний тариф до 3600 кВт, який дозволяє суттєво заощадити кошти за електроенергію.

Щодо газових котлів, то тут суттєву роль відіграє власне сам котел. До прикладу, для повноцінного опалення трикімнатної квартири сучасний котел використає протягом місяця близьк 245 м³ газу – це близько 1700 грн. В той же час, старі газові котли потребують близько 400 м³, а це вже близько 3 тис. гривень до сплати.

Варто також відзначити, що наразі органи соцзахисту повинні здійснити перерахунок призначених субсидій у відповідності до показників, запроваджених Кабінетом Міністрів України з 18 серпня 2017 року.

“До прикладу, пенсіонер, який отримує пенсію 1907, 99 коп. і проживає в квартирі один:- при нормі 14 м³, яка діяла до цього, упродовж літнього періоду на споживання природнього газу за наявності газової плити та газового водонагрівача субсидія була 117,43 грн. Відтак, за зміненими нормами 10,5 м³ ця сума стане 93,08 грн., тобто розмір субсидії зменшиться на 24, 35 грн. Якщо у квартирі проживають двоє людей, дохід яких складає 3200 грн. на місяць: – при нормі 28 м³, яка діяла до цього, упродовж літнього періоду на споживання природнього газу за наявності газової плити та газового водонагрівача субсидія була 456, 23 грн. Після перерахунку діятиме норма 21 м³, а розмір субсидії складатиме 407, 52 грн, тобто вона зменшиться на 48,71 грн.”, – інформують мешканців в мукачівському УПСЗН.

Крім того, щоб ефективно заощадити на платіжках в опалювальний сезон необхідно приділити увагу насамперед заходам з енергозбереження. Зокрема, фахівці радять використовувати енергоощадні засоби обігріву, замінити вікна та встановити теплозберігаючу плівку; встановити на стіні за батареями тепловідбивний екран з фольги або подібних матеріалів, які направлятимуть тепло всередину приміщення; ущільнювати та утепляти дахи, підлоги, вікна, двері; максимально закрити шви і щілини у стінах; використовувати відновлювальні та альтернативні джерела енергії (брикети, геоколектори, теплові насоси тощо).

“З трьох знайомих сімей у опалювальний період на відповідні платіжки минулого року витрачали від 10 до 21% сімейного бюджету. 0 субсидій, максимальний розмір квартири – до 3 кімнат, від 2 до 5 людей, велика увага надана енергозбереженню та економіі, але діти не мерзнуть, всі працюють. Якщо в цьому отоплювальному сезоні нічого не піднімуть – тоді проблем нема”, – розповідає пан Сергій.

“В нашому будинку газовий котел старого зразка, тож за опалення в холодну пору року щомісяця доводиться віддавати від 2,5 до 3 тис. гривень. Економити не завжди виходить, ажде в хаті діти. Субсидії не оформлювали”, – зазначає пані Наталія.

“Мешкаю на 5-му поверсі 9-ти поверхівки. В квартирі газовий котел, змінені вікна, встановила тепловідбивні екрани за радіаторами. Проте, на платіжки за компослуги минулої зими йшла майже вся моя пенсія. Після оплати залишається близько 500 гривень на життя. Доводиться економити, включати опалення менше, аніж би хотілося. А що робити, коли платити нічим?”, – каже пенсіонерка пані Людмила.

“Проживаємо в селі, хату топимо дровами. Так, щоб було нормально і вистачило на всю зиму треба дві машини дров по 5 кубиків нам. По ціні теперішній це нормально і дешево, якщо порівнювати з газом чи електрикою”, – розповів пан Михайло.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини