7007
11:48 23.082017

1000 закарпатських підприємців підписали договори на фінансування угорською програмою «Еган Еде»

Економіка 4671

В понеділок, 21 серпня, в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, що в м. Берегові, зібралося понад 1000 підприємців, щоб укласти договори на фінансування власного бізнесу за допомогою фонду «Еган Еде». Ця програма була започаткована у 2016 році та має за мету економічний розвиток нашої області.

IMG_0731

Закарпаття – чудовий край, який можна й потрібно розвивати. Але через ряд причин його населення змушене виїжджати за кордон, щоб мати можливість прогодувати сім’ю, адже на рідній землі заробити кошти досить складно. Допомогти закарпатцям намагається програма «Еган Еде», яка наразі популяризує розвиток сільського господарства. Тому чимало фермерів та аграріїв подали заявки на отримання потрібної техніки й обладнання.

Під час урочистої частини з промовою виступив Левенте Мадяр, держсекретар Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ Угорщини. Він наголосив, що цей день є особливим, адже багато закарпатців отримають старт для розвитку підприємництва, зокрема в галузі сільського господарства. Загалом перемогли заявки понад 1500 підприємців, але частина з них підпише договори вже за декілька тижнів.

«Протягом останнього року Угорщина виділила значне фінансування, яке отримали більше 14 тисяч приватних підприємців. Так, для 13 тисяч за кошти програми виготовили землевпорядну документацію, а решта подала заявки на розвиток власного бізнесу та закупівлю обладнання й техніки. Загалом позитивні зміни торкнулися 17 тисяч сімей, дали їм поштовх для розбудови майбутнього на рідній землі», – зазначив держсекретар.

Для того, щоб таке фінансування стало можливим, треба було залучити чимало відповідальних людей, готових допомагати іншим. Такими виявилися представники Товариства угорської культури Закарпаття. ТУКЗ – КМКС узяло на себе організацію процесу та створення фонду, який спільно з угорською стороною займався розглядом поданих заявок і контролем використання коштів.

«Я дуже радий, що результати нашої роботи можна побачити на власні очі: господарства модернізуються, закуповують сучасне обладнання. Але ще важливішим є те, що ця програма дає угорцям Закарпаття надію на краще життя. У свою чергу, уряд Угорщини й надалі всебічно підтримуватиме вас. Планується, що в наступні роки програма активно розвиватиме туризм, адже тут у нього великий потенціал», – додав Левенте Мадяр.

Василь Брензович, голова благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», голова ТУКЗ – КМКС та народний депутат України, подякував уряду Угорщини за величезну допомогу жителям Закарпаття. Він зазначив, що матеріальна підтримка дає людям змогу стати на ноги в такий важкий для України час, чесною працею заробляти кошти для своїх сімей та робити вагомий внесок у розвиток угорської громади.

Голова ТУКЗ – КМКС розповів, що багато з тих закарпатців, які ще 2016-го встигли скористатися перевагами програми «Еган Еде» й отримати сільськогосподарський транспорт, цього року теж подали заявки, щоб докупити додаткове обладнання. Таким чином, заявки можна подавати не один раз, потрібно лише грамотно скласти бізнес-план.

Після урочистостей підприємці підписали договори для отримання фінансування, за допомогою якого зможуть втілити власні задуми в реальність.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах