6967
19:49 20.082017

Усе про прокат автомобілів в Ужгороді

Економіка 4696

IMG_20160919_102020 — копия

Літо час подорожей. Звичайно, на власному авто мандрувати простіше й комфортніше. Тож якщо у вас з якоїсь причини відсутня машина, а запланована поїздка уже не за горами, то не обов’язково користуватися суспільним транспортом. Авто можна взяти напрокат.

В Україні послуга прокату автомобілів ще молода, якщо порівнювати із європейськими країнами. Однак розвивається вона досить активно.

– Послуга з прокату авто не є новою. У світі вона існує вже понад сто років.

Що стосується нашої компанії, то вона є міжнародною і працює в Україні з 2004 року. А в Ужгороді наше представництво почало діяти у 2011 році, – розповідає представник компанії «Sixt» Степан Калинський. – Резервувати авто можна онлайн, по телефону або ж під час особистого візиту. Машину можуть доставити у вказані вами місце і час.

Це зручно, оскільки багато клієнтів приїжджають поїздом чи автобусом.

Парк авто широкий: від машин економ-класу (недорогих міських) до елітних автомобілів, позашляховиків люкс-класу.

Які типи оренди пропонуєте?

– Узагалі є два типи оренди: прокат машини з водієм і без нього. Що стосується часових рамок, то є оренда погодинна, подобова та довготривала.

Якщо людина не хоче обтяжувати себе автомобілем: оформленням, їздою, паркуванням, прийомом-передачею, то замовляє таку послугу, як авто з водієм.

Ціни та умови прокату?

– Щоб узяти в Україні автомобіль напрокат, необхідно пред’явити паспорт, водійське посвідчення та кредитну карту (громадяни України додатково повинні надати ідентифікаційний код). Стаж водіння також має значення. Допустимий мінімум – два роки. Крім того, вам повинно бути не менше 21 року.

Ще одна необхідна умова – кредитна картка. Оскільки всі оплати та застава здійснюються через неї. Застава (блокується на картці на час оренди авто) починається від 500 євро за машину економ-класу. Тобто сума залежить від класу авто. Окрім того, понад 60% клієнтів обирають додаткове страхування.

Вартість оренди формується на основі багатьох чинників. Головний – тривалість прокату (тут ураховується знижка). Якщо брати стандартний тариф 5–7 днів та автомобіль економ-класу, це приблизно 30 євро за добу. Якщо ж авто потрібне на місяць і більше, то за добу виходить хороша ціна, близько 16–17 євро.

Як часто до вас звертаються туристи?

– Туристи фактично і є основною категорією наших клієнтів на Закарпатті. Із громадським транспортом в облаті, на жаль, не все гаразд, і часто в певні туристичні місця добратися досить складно. А ще якщо подумати, що їхати потрібно автобусом у таку спеку, то це не відпочинок. Якщо ж ви будете замовляти таксі, то обійдеться воно вам у рази дорожче. Насправді ми лояльні до клієнта, тож ніколи не запитуємо, з якою метою людині потрібен автомобіль.

До речі, за останні роки вирівнялося співвідношення попиту на наші послуги іноземців та українців. Тобто громадяни України дедалі частіше цікавляться прокатом авто.

По суті, цією послугою на Закарпатті користуються у двох випадках – це бізнес або відпочинок (оздоровлення).

2017-08-15 12.21.23 — копия

Степан Калинський

У якому стані авто отримує клієнт?

– Клієнт отримує автомобіль у повністю справному технічному стані. Перед прокатом ці машини проходять технічну діагностику. Про що видається й залишається в автівці спеціальний сервісний лист. Це говорить про те, що автомобіль повністю готовий і не має ніяких технічних вад. Авто здається клієнту ідеально чистим, з повним баком. Після підписання договору прокату надаються всі необхідні документи. Варто зазначити, що в такому вигляді та з повним баком людина повинна повернути авто. Інакше можуть бути певні стягнення для відшкодування збитків. Але ця сума не перевищує суму застави.

Які санкції, якщо клієнт пошкодив автомобіль?

– По-перше, у таких випадках клієнт зобов’язаний повідомити нас. Якщо мова про ДТП, то застосовуємо страхову, технічну, медичну допомогу. Звісно, при потребі задіюється й поліція. Застава (до прикладу, ті ж 500 євро) – це сума максимальної відповідальності клієнта за орендоване авто. Навіть якщо людина пошкодить машину на кілька тисяч євро. З клієнта в такому випадку немає жодних додаткових стягнень.

Чим відрізняється прокат авто в Україні та за кордоном?

– Оскільки в нас міжнародна компанія, то стандарти роботи однакові всюди. Незалежно чи це Англія, чи Латинська Америка. Я не можу сказати, що в Україні ця послуга не розвинута, у тому числі в маленьких, провінційних містах. Річ у тім, що є певні інтереси людей, які приїжджають у той чи інший населений пункт. До прикладу, візьмемо промислові міста Дніпропетровськ чи Харків, де є наші офіси, – туди навідується багато бізнесменів. Є такі міста, як Одеса, Івано-Франківськ, Львів, Ужгород, куди приїжджає чимало туристів. Відповідно від цього й формується попит та парк авто.

На орендованому авто можна подорожувати тільки в Україні?

– Саме так. Проте наразі ми розвиваємо напрям випуску автомобілів за кордон, аби закарпатці чи наші гості без перешкод могли виїжджати в інші країни. Але станом на сьогодні виїзд за кордон може бути тільки на автомобілях економ-класу. Що стосується люкс-класу, то про такі поїздки потрібно попереджати заздалегідь.

Насамкінець, що варто пам’ятати людям, які хочуть скористатися прокатом авто?

– Потрібно пам’ятати, що вони користуються засобом підвищеної небезпеки. Тому повинні дотримуватися всіх правил дорожнього руху. Прокатний автомобіль не дає клієнту жодних преференцій і не звільняє його від відповідальності.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах