6814
20:02 8.082017

Стало відомо, як нараховуватимуть пенсію державним службовцям

Економіка 4845

У 2014 році я вийшла на пенсію і мені призначено пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу». Оскільки я продовжувала працювати на державній службі, довелось відмовитись від пенсії. Які очікуються зміни щодо виплати пенсій державним службовцям, зокрема працюючим пенсіонерам?
Марія М., м. Ужгород

264ec12443a4ab3ae7f75e2dfc03df6d

На запитання відповідає Вікторія Поляковська, начальник управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області:

– Як відомо, 13 липня ц. р. Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Цим законопроектом зокрема не передбачається зміна умов призначення пенсії згідно із Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889 (далі – Закон 889) особам, зазначеним у пунктах 10, 12 розділу ХІ Закону 889.

Проектом закону передбачено можливість переведення на пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» без відповідного звернення особи.

Крім цього, передбачено, що у разі якщо особі призначено пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу», її виплата продовжується до переведення за бажанням особи на пенсію на інших підставах, або за її бажанням поновлюється у розмірі, який було встановлено до переведення. До такого переведення розмір пенсії, встановлений до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», не переглядається і пенсія не індексується.

В разі прийняття зазначеного вище проекту закону з 1 жовтня 2017 року пенсії, призначені після набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (крім осіб з інвалідністю І та ІІ груп, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») відповідно до Закону України «Про державну службу» у період роботи на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», виплачуються у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цих законів поновлюється.

Виплата працюючим пенсіонерам в період роботи на інших посадах пенсій, призначених на умовах Закону України «Про державну службу» з 1 жовтня 2017 року поновлюється у встановлених розмірах.

Максимальний розмір пенсії, призначеної згідно із Законом України «Про державну службу» (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність. Тимчасово, по 31 грудня 2017 року, максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), не може перевищувати 10740 гривень.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини