6660
18:47 27.072017

Перший на закарпатті інтернет-провайдер заявив про спробу рейдерського захоплення майна

Економіка 3482

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція керівництва ТОВ «ТрансКом», який заявив про спроби рейдерського захоплення майна фірми Ужгородською міською радою. Підприємці розповіли також про причини повної відсутності відеоспостереження тривалий час в Ужгороді.

73

З 2012 року ТОВ «ТрансКом» надавало послуги доступу відеокамер по Ужгороду до Інтернету. Наразі міська рада оголосила тендер на виконання робіт з побудови власної мережі системи відеоспостереження, у той час як у місті є десятки провайдерів, які можуть запропонувати такі послуги, кажуть у ТОВ «ТрансКом».

Анжела Пучкова, директор ТОВ «ТрансКом» розповіла, що вже 23 роки підприємство надає послуги інтернету. У кінці червня закінчилася дія договору надання мережі інтернет для камер спостереження Ужгородської міської ради. Через це припинився і доступ до зображень камер для поліції Ужгорода і Мукачева. «Між товариством і міською радою виникала напруга у робочих моментах, це призвело до того, що система не модернізовувалася, все залишилося у стані 2015 року. Ми звернулися до правоохоронних органів, щоб повідомити про проблеми, які виникли. Ми також зазначили у листі, що готові працювати у цій програмі, але за умови, що міською радою буде відкрито і прозоро визначено виконавців цієї програми. Міськрада оголосила тендер на прокладання власної мережі, замовником було допущено чимало помилок, відповідно кілька разів вносилися зміни. Вважаємо, що це оголошення робилося під одного конкретного виконавця. Ми також звернулися до мера міста з повідомленням про те, що ми демонтовуємо камери зі своєї мережі та попросили призначити уповноваженого, який забере ці камери. Натомість до товариства надійшов лист з вимогою надати ключі до комутаційних боксів, які «належать громаді». Але хочу наголосити, що Ужгородська міська рада не передавала «ТрансКому» жодних боксів. Втручання у нашу мережу вважаємо злочином. Але все-одно працівники  міськради втрутилися в роботу нашого майна, вилучили певні предмети, які зовсім не належать міській раді. Наші відеокамери допомагали розкривати злочини, знімали напругу у суспільстві, сприяли встановленню винуватців транспортних пригод, та навіть перестали зникати троянди з клумби», – наголосила А. Пучкова.

Правозахисник, адвокат Олександр Пересоляк додав: «Суть у тому, що міська рада втрутилися у приватну мережу інтенет-провайдера «Транском» без жодного рішення суду. Це має ознаки шахрайства, бо доступ до майна здійснювали з обманом і зловживанням владою, це дві статті кримінального кодексу. Крім того, з невідомих причин за заявою приватної фірми кримінальне впровадження не розпочалося, а за заявою мерії розпочалося. До того ж, міська рада не оплатила послуги «Транскому» за кілька років роботи, з 2012 року, про що є і відповідне рішення суду. Підприємству пропонувалося робити певні корупційні внески, але коли провайдер відмовився, то почалися проблеми з договорами і проплатами. Вважаємо це рейдерським захопленням мережі».

За словами О. Пересоляка, «ТрансКом» готовий взяти участь у прозорому законному тендері, але не може допустити, щоб шляхом домовленостей перемагали фірмі, наближені до міськради.

Представник Ужгородської міської ради Віталій Пекар сказав, що міська рада керується потребою економії, оскільки на рахунок «Транском» було перераховано 900 тисяч гривень та біля 170 тисяч гривень витрачено на обслуговування системи: «Цінова політика «Транскому» для міста не вигідна, тому було вирішено збудувати власну мережу. Звинувачення про те, що ми забрали не власне майно, повинно бути підтверджене правоохоронними органами. Міська рада вилучила тільки те, що їй належить, тому це не рейдерське захоплення. Заборгованість не заперечуємо, було прийнято рішення виділити кошти на виконання рішення господарського суду. Але виділяти кошти на це підприємство проблематично, тому що «ТрансКом» має значну податкову заборгованість. Стосовно тендеру, то вважаємо, що «Транском» брав участь тільки для того, щоб його оскаржити, оскільки не запропонував вигідних умов чи нижчу ціну».

Директор комунального підприємства Віктор Желтвай наголосив, що міська рада не здійснювала перешкоджання роботи «ТрансКому». На що Анжела Пучкова навела власні аргументи і заявила, що майно підприємства таки незаконно вилучене міськрадою.

Питання про тендер прокоментувала Вікторія Химич, працівниця відділу транспорту, державних закупівель та зв’яжу. За її словами, зміни дійсно вносилися втричі. Спочатку додали технічні дані з GPS-навігацією, а також уточнення.

Власник ТОВ «Транском» Віталій Пучков додав: «Наш проект відеонагляду у місті був найкращим в Україні, у його реалізації було задіяно чотири структури. А до нині він став найгіршим і, більше того, місяць уже не працює. Збирали численні круглі столи, ми внесли десятки пропозицій для порятунку цього проекту. Говорили про встановлення камер, які фіксують номери авто, говорили про підключення до єдиної системи камер по школах, супермаркетах і тд. Всі ці пропозиції були підтримані, але за весь цей час не зроблено нічого. Міська рада змогла тільки похоронити цей проект. І я впевнений, що вони не можуть його відновити, як і інші проекти, у які втручається влада, Wi-fi по місту».

«Це неправда, що ми беремо за послуги дорожче, ніж будь-яка фірма в Україні. Ми даємо найнижчу ціну. А проектно-кошторисна документація, якою оперує наразі міськрада щодо побудови мережі, не відповідає дійсності, нею потрібно зайнятися правоохоронним органам. І взагалі, обслуговування мережі – це ліцензійна діяльність, яку не може проводити міськрада. Просто болить серце, що таку хорошу річ, як відеонагляд у місті, міськрада просто знищила, хоча вона допомогла розкрити численні злочини», – наголосила Анжела Пучкова.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини