6594
20:17 24.072017

ПФУ Закарпаття підбив підсумки за перше півріччя

Економіка 1770

20 липня відбулось засідання колегії під головуванням начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек, в якому взяли участь керівники об’єднаних управлінь Фонду області, а також виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття» Михайло Думнич та заступник голови обласної ради професійних спілок Василь Захарець, котрі є членами колегії.

20232141_1906807322912098_4418200330181940022_o

Учасниками засідання розглянуто підсумки роботи органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області у І півріччі 2017 року, результати роботи управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області щодо цільового використання коштів у І півріччі 2017 року. Проаналізовано і результати перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Фонду під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій, вжиті заходи щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення, стан відшкодування переплат коштів в Міжгірському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України, а також дотримання вимог Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» з питань реалізації громадянами конституційного права на звернення та роботу громадських приймалень за принципом «єдиного вікна» в Перечинському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України та стан виконавської дисципліни в системі органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Як підкреслила Анастасія Пентек, в області забезпечено своєчасну і в повному обсязі виплату пенсій та грошової допомоги 278,5 тисячі пенсіонерів. Упродовж І півріччя цього року до бюджету Пенсійного фонду області з усіх джерел фінансування надійшло 2676,2 мільйона гривень, з яких власні надходження становили 11,9 мільйона. Планові показники по надходженню коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду області, виконано на 97,4 відсотка. За додатковими ставками збору з окремих видів господарських операцій надійшло 25,4 мільйона гривень, або 220,8 відсотка планового показника. Порівняно з показниками за відповідний період 2016 року видатки збільшилися на 215,8 мільйона гривень, або на 108,9 відсотка.

Станом на 1 липня цього року на обліку в територіальних управліннях перебуває 269,8 тисячі одержувачів пенсій. Середня пенсійна виплата по області (без пенсіонерів силових структур) у червні становила 1617,74 гривні. Із загальної чисельності одержувачів пенсій 42,5 тисячі – працюючі пенсіонери. Середній розмір їх пенсії становить 1674,41 гривні.

Як зазначила заступник начальника головного управління Галина Маслякевич, важливою ланкою роботи пенсійників є контроль за розміром мінімальної зарплати, яку виплачують роботодавці своїм працівникам, та боротьба з нелегальним працевлаштуванням. Проведена значна робота і, як результат, за 5 місяців 2017 року виявлено, що кількість найманих працівників, які в області отримують заробітну плату нижче мінімального розміру, у порівнянні з початком року зменшилася удвічі. Якщо в січні 2017 року отримали мінімальну зарплату 23,1 тисячі осіб, то вже у травні кількість таких осіб скоротилась до 12 тисяч.

У співпраці з Державною фіскальної службою України в Закарпатській області, управлінням Держпраці у Закарпатській області виявлено страхувальників, які порушили законодавство і використовували працю неоформлених працівників. З початку цього року до органів управління Держпраці пенсійниками передано матеріали по 2079 страхувальниках за 12004 застрахованих осіб та до органів Державної фіскальної служби – по 1119 страхувальниках за 1913 застрахованих осіб.

Анастасія Пентек наголосила, що в контексті майбутньої пенсійної реформи, старт якої планують вже у жовтні, перед Пенсійним фондом області ставляться серйозні завдання, до виконання яких треба бути готовими вже. Необхідно усунути всі виявлені помилки, недоліки і неточності, відкоригувати базу призначення пенсій тощо. Особливий наголос голова колегії зробила на створенні умов для пенсіонерів, що звертаються у Фонд, коректному, чуйному ставленні працівників до пенсіонерів, наданні компетентних відповідей. Важливим питанням є створення в селах віддалених робочих місць, де працівники Фонду надаватимуть консультації та інші послуги. На сьогодні в трьох з п’яти новостворених об’єднаних територіальних громадах області створено такі робочі місця – в селищі Поляна Свалявського, селах Зарічево Перечинського та Вільхівці Тячівського районів. І за цей час в таких пунктах отримали консультації вже понад 120 громадян.

З усіх питань порядку денного засідання колегії при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області прийняті рішення, дано низку доручень, інформує Управління.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах