6132
22:23 20.062017

Найпопулярніші серед закарпатців літні туристичні маршрути

Економіка 10304

Уже розпочалося літо, а разом з ним і довгоочікуваний сезон відпусток. Кожна сім’я думає про те, куди б поїхати на відпочинок та що обрати з того великого різноманіття, яке пропонують туристичні агентства. Тож ми вирішили поцікавитись, які маршрути найчастіше обирають закарпатці.

ko.net.uaКерівник туристичної агенції «Діадема-тур» Марія Никірка займається організацією турів як в області, так і за кордон. Курорти в інших країнах у першу чергу приваблюють закарпатських туристів інфраструктурою та сервісом. Пані Марія розповідає, що протягом кількох останніх років туристичні вподобання краян трохи змінилися – вони прагнуть різноманіття, тому більшість з них щоразу шукає для відпочинку інше місце.

Є й такі, хто постійно їздить в одну й ту саму країну, «бо дуже подобається», але частіше за все через стан здоров’я та підходящий клімат. До прикладу, часто відвідують Поморіє (Болгарія), адже тамтешній кварцовий пісок є цілющим для хворих на ревматичні недуги. Ще один не менш важливий фактор – бюджет відпочинку.

Чимало туристів організовують подорож самостійно, бронюють готелі в мережі Інтернет та добираються до місця призначення на власному транспорті. Попри це більшість усе-таки планують відпочинок з фахівцями.

Ми розглянемо декілька з найбільш затребуваних напрямків.

Болгарія

Ця країна з року в рік користується великим попитом у першу чергу завдяки своїй доступності, тобто низьким цінам. Тут є чимало курортів, але найчастіше закарпатці обирають Сонячний Берег, Поморіє, Обзор. Це хороший відпочинок за прийнятну ціну. Туристи мають змогу взяти так звані приватні апартаменти, де самі готують собі їжу, цим самим теж роблячи перебування на курорті дешевшим. В основному люди їдуть на 10 ночей, адже 7 днів порівняно мало, враховуючи таку далеку дорогу – понад 1300 км.

Найменша ціна відпочинкового пакета – 200 євро на одну особу. До нього входить вартість дороги туди й назад (60–70 євро) та апартаментів або приватної садиби (8–10 євро за ніч). Якщо говорити про готель, то в червні ціна на проживання зі сніданками стартує від 12–13 євро. Ще один плюс Болгарії, завдяки якому її частіше обирають батьки з дітьми, – це те, що якщо дитині до 12 років, а в деяких готелях до 13, проживання та харчування безкоштовні. Якщо є друга дитина, то батьки платять за неї тільки 50%, тобто потрібно оплатити тільки проїзд малечі, що значно заощаджує сімейний бюджет.

Албанія

Наразі це новий популярний напрямок, який обирають навіть частіше, ніж Болгарію. На ринку Закарпаття ця країна активно почала з’являтися з 2012 року, хоч тоді туристи ще не настільки охоче навідувалися туди. Албанія активно запрошує до себе тільки останні три роки. Протягом цього часу там набудували багато туристичних комплексів з великою кількість готелів по всій лінії морського узбережжя.

Албанія омивається двома морями – Адріатичним та Іонічним (у районі м. Вльора). З м. Саранда 45 хвилин на поромі – і можна відвідати о. Корфу. Цінові категорії цього року трохи змінилися у зв’язку з більшою зацікавленістю туристів, адже тутешні курорти орієнтовані переважно на українців та білорусів.

10 днів проживання та автобусний трансфер в обидва боки обійдеться мінімум у 260 євро з людини, харчування можна замовляти в готелі індивідуально за окрему плату. Проживання в тризірковому готелі з двохразовим харчуванням – 29 євро, дорога – 130 євро, тобто загальна сума – близько 420 євро. Усі ціни є орієнтовними, адже в різних готелях вони різні.

Якщо летіти в Албанію літаком, то віза не потрібна, але якщо турист обере автомобільний транспорт, то до 11 червня обов’язково треба виготовити транзитну візу (для тих українців, які не мають біометричних паспортів) через Угорщину чи Румунію. Дорога займає добу, але туристичні агентства підлаштовуються під туристів та організовують їм нічліг у Македонії.

Для дітей до 4 років проживання й харчування є безкоштовним, з 4 до 12 – 50%, після цього віку сплачується повна вартість.

Греція

Це місце відпочинку облюбували вже тисячі закарпатців, адже країна дуже дружелюбна, місцеві жителі гостинні та щирі, а море тепле й пологе, з хорошими пляжами. Найчастіше закарпатці обирають острів Халкідікі та материкову частину Егейського моря: Салоніки, Катаріну, район Паралії, де практичного з кожного містечка видно гору Олімп.

Апартаменти та дорога обійдуться туристу у 260 євро на 10 днів, усе залежить від дальності пляжу та комфортабельності обраного місця проживання. Досить часто закарпатці їдуть у Грецію на власному транспорті, для компанії з 3–4 осіб кімната коштуватиме 50–60 євро на добу.

Чорногорія

Цей популярний протягом багатьох років курорт продовжує вабити туристів чистим Адріатичним морем, неперевершеними краєвидами та чудовою природою. У Чорногорії можна поєднати морський відпочинок з культурним, адже там є на що подивитись. Так, маленьке мальовниче містечко Будва за останні 10–12 років розрослося до величезних масштабів – море готелів, пляжів, зон відпочинку, тож кожен турист знайде щось цікаве саме для себе.

Туреччина та Єгипет

Ці дві країни вважаються стандартом відпочинку для більшості краян і є не настільки цікавими, як раніше, адже практично кожен, хто надає перевагу морському відпочинку, вже їх відвідав і навіть не один раз. Їхнім величезним плюсом є те, що протягом останніх кількох років туди не потрібно оформлювати візу: в Туреччині просто ставиться печатка в аеропорту, а в Єгипті її можна придбати на місці за 25 доларів.

Як Єгипет, так і Туреччина порівняно недорогі, до прикладу, тризірковий готель обійдеться туристу від 300 доларів з особи. Є багато закарпатців, які надають перевагу VIP-відпочинку в п’ятизіркових готелях. У Туреччині він коштуватиме 50–60 тисяч гривень з однієї особи на 10 днів. У Єгипті ціна приблизно така ж, але влітку цю країну обирають трохи менше через занадто спекотний клімат.

Варто додати, що цього року відвідати Туреччину стало ще простіше – з 1 червня вона приймає українців без закордонних паспортів, тобто із внутрішніми ID-картками.

Іспанія та Португалія

Хоч меншою мірою, ніж попередні, але вони теж займають свою нішу на туристичному ринку Закарпаття. Адріатичну Італію знають усі, а от Італію з боку Середземного моря мало хто, тому зараз суттєво збільшився попит на відпочинок на Тірренському морі. Готельна база цієї частини свого часу занепала, але поступово відроджується. Путівки поки що недорогі – на 10 днів 450 євро з дорогою, проживанням та дворазовим харчуванням.

Єдиний мінус такого відпочинку – досить далека дорога, яка займає майже дві доби, але вихід є завжди – можна зупинятися на нічліг. Більш вибагливі туристи обирають подорож літаком, але це обійдеться суттєво дорожче.

Балі, Мальдіви та Шрі-Ланка

Ці країни стали популярними в туристів не так давно. Однак екзотичний відпочинок доступний далеко не кожній людині, адже цінові категорії тут суттєво вищі й стартують із 2 тисяч доларів, і це за тризірковий готель. Така дорожнеча зумовлена не стільки високою вартістю житла, скільки ціною квитків.

Частіше за все Мальдіви обирають закохані пари для весільної подорожі, адже це романтика: білий пісок і кришталево чисте прозоре море.

Улітку туди практично не їдуть через занадто спекотний клімат, але взимку це ідеальний варіант для тих, хто хоче побувати в теплих краях на новорічно-різдвяні свята.

Керівник туристичної агенції Марія Савівна наголошує, що в закарпатців користується попитом не лише морський відпочинок. Чимало туристів беруть екскурсійні тури в Кам’янець-Подільський, Чернівці, Хотин та Вінницю, де можна побачити чудові фонтани, які визнані найкращими в Європі. Зокрема часто замовляють нетрадиційний тур – відпочинок в Ясіня та 4–5 днів по Карпатах. Така поїздка обійдеться в 1170 грн з проживанням та дворазовим харчування.

Не варто забувати й про те, що Україна теж омивається морем, але фахівці розповідають, що люди добираються на узбережжя самостійно і тури ніколи не замовляють. Попри це більшість закарпатців прагне поїхати за кордон, бо відпочинок у тій же Одесі виходить не дешевшим, ніж, до прикладу, в Болгарії чи Греції, а інфраструктура суттєво відрізняється.

Окреме цікаве питання – раннє бронювання, яке користується особливим попитом у закарпатців. Така можливість з’являється з кінця січня і триває до 31 травня. З кожним місяцем знижка на тур стає дедалі меншою, тобто в травні вона сягатиме 5–10%. Протягом останніх чотирьох років понад 50% туристів бронюють відпочинок заздалегідь.

Досить часто краяни обирають так звані «гарячі пропозиції», що обіцяють набагато нижчу ціну й цим самим ваблять людей. У 90% випадків такі пропозицій надають великі туристичні фірми, які закуповують повний пакет турів у січні – лютому, але виходить так, що певну кількість номерів не вдається продати. Тоді вони виставляють ту ціну, за яку придбали тур самі, щоб не бути в мінусі й повернути вкладені кошти. Туроператор зазначає, що при виборі такої поїздки варто звернути увагу на запропонований готель, адже досить часто залишаються не найкращі варіанти.

Крім того, ми поцікавилися в «бувалих» туристів, що вони обирають цього року. Так, подружжя Андрій та Антоніна Ковальчуки розповідають, що до відпочинку ставляться дуже прискіпливо й замовляють тур заздалегідь, ще взимку. «Ми вже декілька років практикуємо купувати путівку десь у лютому, адже так можемо зекономити близько 50% вартості. За рахунок цього їздимо відпочивати на море двічі на рік: у листопаді – грудні та липні – серпні. Кожного разу хочеться чогось нового, але бувало й таке, що їздили, наприклад, у Грецію чотири рази, але це тільки влітку. Минулого року відвідали Марокко, емоцій вистачило надовго… Туди б залюбки з’їздили ще раз, але ціна трохи «кусюча» – за 10 днів заплатили близько 2,5 тисячі доларів, однак то було варте тих грошей».

При підборі туру слід звернути увагу й на сезонність, адже від цього змінюється ціна: у червні вона одна, у липні інша, з 15 липня до 25 серпня – пік сезону, тобто ціни найвищі, а вже з 25 серпня до 20 вересня вони знову падають до рівня червневих.

Тож, як бачимо, закарпатці обирають різні види відпочинку, усе залежить від розміру гаманця. Якщо ви все-таки вирішили планувати мандрівку, головне бути позитивно налаштованими та шукати місце, найбільш підходяще особисто для вас.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини