5376
18:55 14.042017

Закарпатці платитимуть за якість спожитого газу. ВІДЕО

Економіка 4702

Блакитне паливо будуть обраховувати та облікувати по-новому. Братимуть до уваги не спалені куби, а енергетичну кількість. Нову методику обрахунку природного газу можуть запровадити вже незабаром.

17965033_1236873973096774_1385763610_n

Про це під час прес-конференції для ЗМІ повідомив ПАТ «Закарпатгаз».

«Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, «Закарпатгаз» інформуватиме клієнтів про обсяг спожитого газу в енергетичних одиницях. Таким чином, споживачі Закарпатської області дізнаються, скільки енергії виділяє блакитне паливо при спаленні певного об’єму, та зможуть порівняти ефективність його використання поряд з іншими видами енергоносіїв, – розповідає головний метролог ПАТ «Закарпатгаз» Тарас Бойчин. – Для чого це робиться? По-перше, це звичайна практика країн Євросоюзу. По-друге, кожен споживач може для себе визначити вид палива, яке йому найбільше підходить для виробництва чи приготування їжі. Оскільки кожен вид має свою теплоту згорання і виділяє теплову енергію. Наразі дані про обсяг спожитого газу в трьох енергетичних одиницях матимуть для споживачів лише інформаційний характер, а оплата за послуги із газопостачання буде здійснюватися звичним способом – за кубометри».

Утім нововведення можуть набути чинності вже незабаром. У рамках переходу на нові правила компанія здійснила ряд підготовчих робіт. Зокрема розмістила на офіційному сайті коефіцієнти приведення газу до стандартних умов, які застосовуються для перерахунку газу з кубічних метрів в енергетичні одиниці. Окрім того, розробила та опублікувала маршрути транспортування газу з однаковими фізико-хімічними показниками (однакової якості) від газорозподільних станцій до газифікованих населених пунктів. За кожним із таких маршрутів ПАТ «Закарпатгаз» оприлюднюватиме інформацію про середньозважену теплоту згорання за розрахунковий період.

«У ПАТ «Закарпатгаз» 37 маршрутів транспортування газу. Усі вони викладені у вільному доступі на нашому сайті. Тож будь-хто може з ними ознайомитися (як проходить газ від ГРС до оселі). До прикладу, споживач зі Зняцева має можливість побачити за номером маршруту, якої теплоємності газ надходить у його будинок, – поінформував головний інженер ПАТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський. – Станом на сьогодні краяни отримують блакитне паливо по чотирьох газопроводах, які проходять через нашу область».

Тож уже незабаром закарпатці платитимуть за спожиту енергію. Газопостачальні компанії будуть вираховувати вартість газу для конкретного абонемента. Тобто ціну на газ або збільшать, або зменшать.

 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах