4436
17:22 15.022017

Перерахунок пенсії

Економіка 2977

1463399631_1415«На початку 2016 року я вийшов на пенсію за віком. Під час її оформлення в Пенсійному фонді вимагали довідку про стаж роботи на колишньому заводі «Стеатит». Але керівництво підприємства вже понад 10 місяців не видає ніяких довідок, мотивуючи це різними причинами. Тому я одержую лише соціальну пенсію (949 грн), хоча маю 40 років трудового стажу. Про це свідчать записи в трудовій книжці. Що мені робити й чи можу я відшкодувати завдані мені матеріальні та моральні збитки?

Юрій Васильович, м. Перечин»

Тут є подвійна проблема, зокрема правомірність вимог Пенсійного фонду під питанням, адже ви вказуєте, що трудовий стаж підтверджено записами в трудовій книжці. З іншого боку, відсутність належної реакції заводу на ваші заяви про видачу довідки є порушення права на звернення, дії підприємства завдають вам насамперед матеріальних збитків.

Пропоную заручитися підтримкою юриста та визначити такий алгоритм дій. Звернутися до фонду письмово з отриманням звернення в канцелярії під розпис з вимогою про перерахунок пенсії й отримати відповідь про неможливість такого перерахунку, де, ймовірніше, причина буде у відсутності довідки про підтвердження трудового стажу. Оскаржити відмову в перерахунку пенсії до суду та залучити до справи як третю особу підприємство. Якщо в ході судового розгляду суд визнає відмову фонду в перерахунку незаконною, то проблема знята. Якщо вам відмовлять, то причина такої відмови, у тому числі ухилення підприємства від надання підтверджувальних документів, буде відображена в описовій та мотивувальній частині судового рішення. Коли це рішення набуде чинності, можете сміливо позиватися до заводу та виставляти розмір матеріальної й моральної шкоди. У такому випадку втрачену вигоду вам компенсуватиме вже підприємство. У позові до нього ви також можете, окрім відшкодування шкоди, ставити вимогу про зобов’язання заводу надати вам усі необхідні відомості, що підтверджують трудовий стаж, адже такі документи повинні зберігатися на підприємстві 75 років. Після виконання рішення суду (надання підприємством необхідної інформації) можете знову звертатися до фонду про перерахунок. Якщо юрист зробить усе правильно, то, швидше за все, ваша проблема вирішиться вже на початкових кроках, тобто в добровільному та позасудовому порядку.

Віталій БУРИШИН, адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах